2017. január 9., hétfő

Top 10 (26) Könyv, amit 2017-ben olvasnom KELL(ene)

Az elmúlt években is készítettem listát azokról a könyvekről, amiket olvasnom kell azonnali hatállyal, úgyhogy idén sem akartam kihagyni.
Tudom, már készült fogadalmas poszt, ez azonban más valamelyest.
Emellett arra gondoltam, hogy megosztom veletek 1-2 személyes célomat az évre.




Mielőtt érkeznének a jelöltek, nézzük, a tavalyi listát miként abszolváltam:

1. Lauren DeStefano: Wither  ✓
2. James Dashner: The Death Cure ✗
3. Susan Ee: End of Days ✓
4. Anthony Doerr: A láthatatlan fény ✓
5. Maggie Stiefvater: The Raven King ✓
6. Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja ✗
7. Veronica Roth: A hűséges ✗
8. Rick Riordan: The Son of Neptune ✗
9. Marissa Meyer: Scarlet ✓
10. Tavi Kata: Sulijegyzetek #4✗ (nem jelent meg)

Ha úgy vesszük 50%-ban sikerült teljesítenem a listát, ami jobb mint amit tavalyelőtt produkáltam. Azért az idei listámon lesznek visszatérő elemek, ami nem meglepő - őket tényleg régóta olvasni akarom.

Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Gondolom senkit nem lep meg, hogy miután a Lépcsők városa tarolt a szívemben, eléggé várom a folytatást. Pont ma osztotta meg az Agave kiadó, hogy a Pengék városa február 14-én jelenik meg idehaza - úgyhogy hadd mutassam be nektek a Valentinomat.
Az, hogy várom, enyhe kifejezés... ha holnap jelenne meg, már az is késő lenne. Délután óta teljesen fangirl módban vagyok.


N. K. Jemisin: The Obelisk Gate

A másik kedvenc sorozatom tavalyról, amelynek a folytatását szintén nagyon-nagyon várom magyarul.
Sajnos ebben az esetben még minimum pár hónapot türelmesnek kell lennem, de mint a Pengék városa esetén, itt is majd megveszek a folytatásért.
Az első rész nagyon izgalmas volt, a bemutatott világ különleges, nem is említve azt a csipetnyi függővéget az első résznél.


A többi könyvem már mind megjelent azon a nyelven, amin olvasni szeretném, így őket bármikor el tudnám kezdeni.
Itt jelzem meg, hogy eredetileg a listámon volt Richelle Mead: Vérvonalak is, de azt sikerült elolvasnom már január első napjaiban.


Veronica Roth: A hűséges (+Négyes)

Nem ciki, hogy még mindig nem fejeztem be a sorozatot, ugye? Mármint rajtam kívül mindenki tudja már, hogy miként ér véget a sorozat (oké, én is tudom, mert elspoilereztem nagyrészt szerintem), de ráér, nem?
Nem tudom, hogy miért nem tudom már befejezni ezt a sorozatot, de most januárban akkor is megpróbálkozok vele - pláne, mert Ryanito ezt adta januári olvasmánynak a listámról.
De amúgy is... mi van velem és a sorozatzárókkal?


 Abigail Roux: Touch & Geaux (+ Cut & Run sorozat többi része)

Ty és Zane történetét 5 éve kezdtem el olvasni, a párosuk pedig a szívem csücske - imádom őket együtt. A történet mondjuk nem annyira jön be néha, de ez a két lükemadár bőven kárpótol mindenért.
Eddig minden évben olvastam 1-2 részt belőle, úgyhogy ezt idén is szeretném megvalósítani. Ha több mint 1 kötetet olvasnék, az csak még jobb lenne



Mary E. Pearson: Az árulás szíve

A sorozat első részét meglepetésemre sokkal jobban megszerettem, mint hittem volna. Úgyhogy nagyon izgatott voltam a folytatást illetőleg, amit Könyvfesztiválon azonnal megvettem, majd mégsem vettem kézbe.
Mivel azonban idén jön a befejező rész, szeretném utolérni a sorozatot.


 Brian Staveley: A tűz kegyelme

Most kb. bemásolhatnám a Mary E. Pearson könyvhöz írt mondatokat, azzal a különbséggel, hogy Könyvfesztivál helyett a Könyvhéten csaptam le rá azonnal gyakorlatilag (első dolgom volt megvenni, mikor kiértünk a Vörösmarty térre).
Nem tudom, miért nem olvastam még, amikor az első rész nagyon erős kezdet volt, a szereplők nagyon szimpatikusak voltak, a történet pedig hajajj! Akadtak izgalmak bőven, és szintén függővége lett.


Kiera Cass: The Crown

Azóta olvasom a sorozatot, hogy az első rész külföldön megjelent, viszont ismét beleestem az utolsó rész csapdába.
Mondjuk itt közrejátszott az is, hogy a negyedik rész nem igazán nyerte el a tetszésemet, és hiába volt elég durva függővége, annyira nem izgatott, hogy befejezzem a sorozatot (a negatív kritikák hada sem segített).
Idén viszont szeretném letudni a sorozatot, mert ez az egy kötet hiányzik már csak... kapjam össze magam!


 James Dashner: The Death Cure

A Vérvonalak mellett a másik legnagyobb szégyenem. Szerettem az első részt, imádtam a folytatást, és aztán nem olvastam el az utolsó részt, amelyben elvileg mindenre fény derül.
De idén... idén megcsinálom, nem keresek további kifogásokat. Fogom, és nekiállok. Akkor már úgyis végigviszem. (Idén ez a technika eddig jól működött, úgyhogy miért ne?)


Carrie Ryan: The Dark and Hollow Places

Ez a regény is már régóta vár, hogy kézbe vegyem, de valahogy mindig elmaradt.
Ezzel a sorozattal elég furcsa a helyzetünk. Nagyon sok problémám van a szereplőkkel, a történet meg csak úgy "elmegy", viszont olyan világot teremtett az írónő, amely minden egyes kötetben lenyűgöz - ezért sem hagytam félbe a sorozatot.


Philip K. Dick: Időugrás a Marson (és egyéb kötetek)

Ismertek, Philip K. Dick az egyik kedvenc szerzőm, viszont az itthon megjelent könyveinek csupán 19%-át olvastam, és ezen az átlagon szeretnék javítani (molyon lehet plecsnit szerezni, ha elolvasod az életművet). Emellett tavaly elég sok kötetet szereztem be a szerzőtől.
Az Időugrás a Marson az első megvásárolt Philip K. Dick regényem, amit 500Ft-ért vettem még 2012-ben a Könyvhéten. Még csak nem is rajongtam akkoriban a szerzőért, csak a Visszafelé világot olvastam tőle, de éreztem, hogy le kell csapnom erre a kötetre.
Most utólag nagyon örülök neki, hiszen ez alapozta meg a Philip K. Dick gyűjteményemet. Csak most már el is kéne olvasnom...

Nos, ez a 10 regény lenne az, amit mindenképpen szeretnék elolvasni a 2017-es esztendőben. Természetesen még rengeteg könyv van, amire szeretnék sort keríteni, de ezt a tíznél különösen erősen érzem a késztetést, hogy olvassam.

2 megjegyzés:

  1. A halálkúra még nekem is hátravan. Ha gondolod, olvashatjuk majd együtt, bár gyanítom, te előbb végzel majd vele.

    VálaszTörlés