2014. június 11., szerda

Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont

"A szolgák malenkijnak, kis szellemnek hívták a két gyereket."

Sorozat: Grisha #1

Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek.
Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát.
A cári udvar fényűző forgatagában sokan Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.




Június 8-tól 17-ig a Blogturné Klub elsötétíti az eget, hogy bemutathassa Leigh Bardugo különleges könyvét, az Árnyék és Csontot. A tíz állomásos turné keretében megismerhetitek ezt az egyedülálló cár-punk könyvet ahol a gonosz és a jó személye egy cseppet sem egyértelmű.
A blogturné keretében megismerhetitek a Grishák világát és az egyedülálló világot, amelyet az orosz folklór ihletett.
Tartsatok velünk ezen a sötétbe burkolózó eseményen és kövessétek a turné állomásait, ahol egy kis munkával akár a tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike is!

A mai bejegyzés kissé rendhagyó lesz, ugyanis a mostani értékelés valójában egy bemutatása lesz annak, hogy miként változtassunk ártatlan olvasókat fangirllé pár oldal alatt.

A demonstrációt végrehajtotta: Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont c. regénye.

Még 2012-ben találkoztam először Leigh Bardugo könyvével. Habár épp csak megjelent, hamar felkapottá vált. Az ezt követő két évem azzal telt, hogy lépten-nyomon összefutottam vele, és minden egyes alkalommal lebeszéltem magam róla. Nem érdekes a fülszöveg, túl nagy a hype...stb. Mindig volt valami kifogásom. Aztán idén végül nem bírtam tovább ellenállni, és felraktam a várólistára.

Mint sejthető a fangirl-ös megjegyzésemből, totális szerelem lett ez a regény. Éppen az első fejezet közepén tartottam, mikor mint derült égből a villámcsapás ért, hogy "te jó ég, ez az egyik legjobb regény, amit valaha olvastam". És ez kitartott a regény végéig.

De nézzük, hogy is sikerült ezt tennie velem a Shadow and Bone-nak.

1. pont: Teremtsünk olyan világot, amit az olvasó imádna. 

A történelemtanulásom során két téma került hozzám nagyon közel, amely közül az egyik Oroszország története (Moszkvai Fejedelemségtől elkezdve Orosz Birodalmon és a Szovjetunión keresztül - csak az egyszerűség kedvéért maradjunk Oroszországnál).

Leigh Bardugo története, bár nem Oroszországban játszódik, de az alapötletet az orosz folklórból/történelemből merítette, ezzel pedig már jó pontot szerzett nálam.
Olvasás során nagy figyelmet fordítottam, hogy mennyiben fordít az írónő figyelmet az orosz történelem sajátosságaira, mennyire jelenik meg az orosz attitűd. Pozitívan csalódtam, ugyanis olvasás során egyre jobban rajzolódott ki az orosz társadalomra jellemző szélsőségesség. Leginkább azt értékeltem, amikor a főszereplő (Alina) figyeli meg, hogy a Nagy Palotában mennyi kincs van, hogy pl.  a cukor, ami az alsóbb társadalmi rétegekben ritka kincsnek számít, az a Kis Palotában hétköznapi élelmiszer. Imádtam, mikor felfedezte, hogy míg vidéken milyen mértékű a nélkülözés, addig az uralkodónál minden drágakőből és aranyból készült.
Imádtam, hogy megjelent, hogy a modern kori változások végett eltűnhet a kiépült rendszer, és ez ellen harcolni kell. A kapitalizmus elleni szocialista fellépésre emlékeztetett ez az aspektus.

Az orosz folklór már a Marija Morevna és a Halhatatlan olvasása közben felkeltette az érdeklődésemet, így nagyon örültem, hogy ebben a regényben újabb elemeit ismerhettem meg.

2. pont. Keressünk egy főszereplőnőt, akivel azonosulni lehet.

Ő volt Alina. Nagyszerű volt arról olvasni, hogy Alina hasonló gondokkal küszködött, amit teljesen át tudtam érezni. Tetszett, hogy Mal barátságát tartotta a legfontosabbnak, és amiatt aggódott, hogy bármelyik pillanatban elveszítheti azt. Nagyon szomorú volt olvasni, hogy emiatt nem képes teljesen nyílt lenni a fiúval. Darabokra törte a szívemet.
Imádtam, hogy annak ellenére, hogy negatív önképet alakított magáról, és utál a középpontban lenni, mégis képes arra, hogy felszólaljon bármilyen helyzetben. Rengetegszer megmosolyogtam ezt a bátorságát, mert alkalmanként nagyon aranyosan jelent meg ez a tulajdonsága.
Szerettem, hogy Alina rengeteget fejlődik ebben a regényben. Én már az első oldalaktól kezdve szimpatizáltam vele, és ez csak tovább erősödött, ahogy haladtam előre a regényben. Nagyszerű volt olvasni.

3. pont. Sötét, titokzatos, és fogalmad sincs, mire számíts tőle. 

Igen, az Éjúr, Darkling elrabolta a szívem. Ismét a Marija Morevnával vonok párhuzamot, de nem tehetek róla, hogy Darklingról Koscsej jut eszembe. És őt is imádtam, így Éjúr első megjelenésekor elvarázsolódtam. Leginkább a titokzatossága fogott meg, hogy fogalmam sem lehetett arról, milyen szerzet ő, mire is képes.
Úgy gondolom, az összes karakter közül benne van a legtöbb potenciál. Annyira vágyom arra, hogy teljesen megismerjem, hogy valami alapot adjak ennek a szimpátiának. Bár a tettei...
Nagyon szerettem, hogy a szereplése, az ereje már magában felvet kérdéseket. Igazából azon lepődtem meg, hogy felmerült kérdésként, hogy karddal vagy mágiával gyilkolni a nagyobb bűn. Nagyon érdekes kérdésfeltevés volt számomra, amin el lehetett gondolkodni.
Éjúr minden, csak nem egysíkú, az már biztos. :)

4. pont. Kellene valami izgalmas történetszál is, ha már megalkottuk a tökéletes szereplőket és elhelyeztük őket egy remek világba. 

A történet... atyaég! Már az alaphelyzet meggyőzött ennek a regénynek a nagyszerűségéről, de a további események! Csak még egy lapáttal rátettek minderre.
Vannak olyan jelenetek, amelyek nem a fő problémakör részei (Alina napjainak bemutatása a Kis Palotában), de el kell mondanom, imádtam ezekről olvasni. Elsősorban persze azért, mert ezek bepillantást engedtek ennek a világnak a hátterébe. Ráadásul én szeretek kiképzésekről olvasni, úgyhogy az külön lekötötte a figyelmemet.
Végeredményben csak a kedvenc pozitív jelzőimet tudom ennél a regénynél is felhasználni - pörgős, izgalmas, lebilincselő és fordulatos cselekményszál, és rengeteg érzelem a részemről.

5. pont. I'm so going down with this ship.

Itt általánosságban írhatnék a romantikáról. Könnyű lenne, mert az egyik kedvenc típusom volt - vagyis nem játszott központi szerepet, de azért jelen volt a könyvben, és lehetett rajta olvadozni néha.
Muszáj írnom a shipemről, Éjúr/Alina-ról. Az első pillanattól kezdve úgy gondoltam, hogy Alina összejön Éjúrral, mert mindketten különlegesek, a maguk módján magányosak, és Alina tűnik az egyetlennek, aki képes arra, hogy nyílt legyen vele. Minden közös jelenetükkor kitört belőlem a fangirl, egyes oldalakat 2-3x is újraolvastam, csak emiatt. Annyira, de annyira shipelem őket!

Szóval, ez lenne a véleményem. Egyszerűen imádtam ezt a regényt az elejétől a végéig, és az idei év egyik legjobb olvasásélményeként tartom számon.
Ezek után nagyon várom, hogy folytathassam a sorozatot, mert ebből a világból nem elég egyetlen kötet.


Könyv adatai
Eredeti cím: Shadow and Bone (2012)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 376

Extra - Történelmi inspiráció 

Már a bejegyzésemben is említettem az Árnyék és csont háttere és az orosz történelem közti párhuzamokat. Az írónővel készült interjúban erről bővebben is mesélt, így ebből idéznék:

"Mikor nekiálltam kidolgozni a világfelépítést, csak annyit tudtam, hogy a modernkori háború megjelenjen a történetben. Egy helyi használt-könyves bolt utazási és történelmi részénél kutakodtam, amikor kihúztam egy régi Orosz Birodalmi Atlaszt a polcról. A borítóján három kabátot és szőrmesapkát viselő férfi állt egy szánkó mellett a hóban. Elkezdtem végiglapozni, megnéztem a kereskedelmi utakat, exportokat, hadjáratokat, és valami bevillant. Most úgy érzem, a történet nem is tartozhatna másik világba."

"Két hónapot töltöttem az orosz történelemmel és kultúrával kapcsolatos kutatásokkal. Ezt a határidőt szabtam magamnak, mert tudtam, hogy a népszokásokba és történelembe való beletemetkezés kényelmes módja, hogy ne kelljen visszatérnem a kézirathoz. A kedvenc irodalmam, amit bárkinek ajánlanék, Orlando Figes - Natasha's Dance. Kidolgozott és részletesen mutatja be Oroszország kulturális történelmét. Emellett nagyon olvasmányos is. Régi atlaszokat és művészkönyveket is vásároltam, illetve egy felettébb obszcén könyvet az orosz szlengről (azok az emberek tudják, hogy káromkodjanak). Ezen kívül Ivan Bilibin illusztrációi is inspiráltak. Olyan gyönyörűek. Érdemes megnézni őket."

Nyereményjáték

Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdjétek az újholddal!

A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.

A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kaidó felajánlásából!

A nyereménykönyveket csak magyarországi címre tudjuk postázni!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése