2018. július 23., hétfő

15 ok, amiért olvasni kell Veres Attila: Éjféli iskolák könyvét

"A világ körkörös mozgás, és ami üldöz, egyszer utolér."

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.
Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.
15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

A kötetet köszönöm szépen az Agave könyveknek!


Veres Attila valamiféle mágiát űz, s ebben egyre biztosabb vagyok. Már az első regénye is berántott, de az Éjféli iskolák drogként hatott rám, és teljesen a függője lettem a kötetnek és az írónak egyaránt.

De miért is éri meg adni egy esélyt ennek a kötetnek? Ebben a bejegyzésben összegyűjtettem, miért érdemes elolvasni a tizenöt novellát tartalmazó gyűjteményt.

1. A Pornó éjfél utánt az első bekezdéséért. Mi másért?

2. A Ködvárost akkor olvasd, ha nem hallasz semmit azon a szalagon/lemezen, amin kéne. Vagy mert hallottad.

3. A Nem elevenszülőt azért, mert te nem lesz olyan, mint ő. Te nem.

4. Majd alszunk a hóban-t csak akkor, ha soha többet nem akarsz nyaralni menni.

5. A Szorozva nullával-t viszont akkor, ha menni akarsz, hiszen nincs mit vesztened. Ezt elhiszed?

6. A vérvörös gépezet emlékeztetni fog valamire, de elfordulsz, mert itt minden rendben van. Ez természetes. Nekünk jó.

7. Mert a lakbért mindig ki kell fizetni.

8. A borostyán komplex finomabb az ürmös bornál is (még akkor is, ha nem bor). Valami nagyon extra a mi kis országunkban.

9. Van egy novella, amely a Kisgömböc mesét dolgozza fel. Veres Attila módon.

10. Visszatérés az éjféli iskolába novellát azért olvasd, mert az a kedvencem. Egy komplex, ütős történet, amitől kiráz a hideg (de nem a félelemtől).

11. A Tükörkék bárónő több réteg, egy biztos út, az utolsó út.

12. A közvetítő anyag eszedbe juttatja, hogy apró vagy; ami neked kacat, az másnak érték; és hogy jó lenne menekülni. Mellesleg egy újabb betekintés a magyar hétköznapok egy másik aspektusába.

13. Az Ezer fogat odontophobiásoknak nem ajánlanám, de csak nekik nem. A többieknek nincs kiút.
14. Mert az élet nem más, mint az igazság hiánya.

15. Hogy megismerkedjünk a saját démonainkkal.

Az Éjféli iskolák elméletileg igen szűk rétegnek szólna, de a körítése és mondanivalója miatt sokkal szélesebb olvasóközönséget tud megszólítani. A történetek többsége ismerős lehet, ám nem azért, mert az itt megjelenítő szörnyetegek velünk vannak (ez biztos?), hanem mert ebben a világban élünk. Mind ismerünk valakit, vagy mi magunk vagyunk, aki a MÉH-be viszi a dolgait, aki rengeteg időt tölt a kocsmában, aki földműveléssel foglalkozik, aki lakótelepen él, aki eljár wellness hétvégékre, aki bort készít, stb., és emiatt átérzi a karakterek helyzetét / szituációt.

A történetek szinte mindegyike magában hordozott valamit, amitől már az első pillanatban megkedveltem. Néhol az első mondat fogott meg, néhol az utolsó; néha pedig a közepén egy aprócska gondolat, amelyek személyessé tették a novellákat.

Az Éjféli iskolák nem a klasszikus értelemben vett horror, még úgy sem, hogy megtalálhatóak egyes történetekben a műfaj jellemző elemek (magyarán folyik a vér, szörnyetegek flangálnak, stb.). Ezek a novellák inkább a hétköznapi életünk horrorját tárják elénk kendőzetlenül – hogy nincs kiút a jelenlegi helyzetből, hogy a démonaid valódiak, és hogy egy nap meghalunk.

Veres Attila emellett komoly szerepet fordít a testiségre, a szexualitásra is. Többször is előkerül a pornó, nemi aktus leírások is találhatók itt, azonban egyáltalán nem érződtek erotikusnak a novellák – ezek a jelenetek tárgyilagosan közvetítettek. A hangsúlyt az emberre gyakorolt hatásra helyezte: azt nagyítja fel és torzítja el.

Mindent összevetve az Éjféli iskolák számomra az idei év egyik legjobb megjelenése volt, és már most tudom, hogy még sokszor visszatérek ezekhez a történetekhez. Veres Attila pedig felkerült a kedvenc íróim közé. A kötetet elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének valami igazán különleges élménynek a részesei lesznek. Ígérem, nem kell sokat fizetni érte, csak pár órát, egy könnycseppet és az egyik legnagyobb félelmedet.


Könyv adatai
Eredeti cím: Éjféli iskolák (2018)
Kiadó: Agave könyvek (2018)
Oldalszám: 320

7 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, már nyúlnék érte a polcon, de itt vannak a könyvtáriak... nem tudom mi legyen. :D * dilemma *

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek végül is "csak" novellák... nem igényelnek sok időt, és akkor 1-1 novella közt tarthatsz szünetet (ha le tudod tenni :D :D).

      Törlés
    2. Nem tudom letenni a novellákat sem (általában). :D Hm, majd kitalálok valamit. :D

      Törlés
    3. Az remek ötlet, hogy nekiállsz, s kitárgyaljuk őket! :D

      Törlés
  2. Remek poszt lett, tetszik a 15 pont is, meg az egész átfogó véleményed róla. Engem az első pár novellában zavart a szexualitás, de aztán már éreztem vagy értettem, miért hozza be többször is a testiséget. Valami zsigeri szinten ragad meg. Tele van visszatérő motívumokkal és apró kapcsolódási pontokkal is az egyes novellák közt. Pl. a prosti Eszter, és a ködvárosos kazetta... Meg hát az egész pornaftermidnight oldal.
    A borkóstoló az egyik kedvenc novellám. :)
    Most épp a Visszatérés az éjféli iskolában vagyok még benne, kíváncsi leszek a végkifejletre. Épp a rókaterményt magyarázza.

    Örülök, hogy tetszett! Szerintem se csak egy szűk réteget fog megszólítani, bár tényleg rétegirodalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. A 15 pont muszáj volt, mert mindegyik novella megérdemli az olvasást.
      Először nekem is soknak tűnt, de ahogy telt az idő, és belemélyedtem jobban a történetekbe (és az általad említett kapcsolatok is egyre jobban feltűntek), úgy változott meg a véleményem is róluk.
      A Borostyán komplex nekem is hatalmas szerelem volt, már csak azért is, mert hobbi borász a családunk.
      Kíváncsi leszek, hogy mit fogsz szólni ahhoz a novellához! Nekem nagyon személyes élmény volt, és annyira a hatása alá kerültem, hogy először nem is tudtam értékelni az utána következő 2 novellát. Pedig azok is nagyon különlegesek.

      Veres Attila pedig különleges, hogy rétegirodalommal mégis milyen széles réteget tud megszólítani. Mondom, mágiát űz... :)

      Törlés
    2. A borászkodás akkor hozzád még közelebb hozta! :) De tényleg zseniális az a novella! :)
      Kicsit fura volt az éjféli iskolás novella, nagyon sötét vége van, de érdekes is volt egyben.

      Tényleg valami sötét mágiát űz. :) Sajnálom, hogy a Könyvhéten nem tudtam vele találkozni. :(

      Törlés