2018. július 24., kedd

Könyves félévzárási pánik és célkitűzések 2018-as kiadás

Máris elrepült 2018 első hat hónapja, úgyhogy elérkezett az ideje a már hagyománnyá vált tagnek!

Előző tagek:
2015 // 2016 // 2017





Kezdjük a 2018-as célkitűzéseimmel!

Eredetileg nem akartam túl nagy terveket szabni, de azért akadt néhány dolog, amit szerettem volna megvalósítani:

✰ 50 könyv elolvasása ✓
Ezt a kihívásomat már sikerült teljesíteni - olyannyira, hogy idáig 67 könyvet olvastam el (pont annyit, amennyivel gazdagabb lettem eddig idén). 

✰ 18 sorozat folytatása ✗
Ezzel a ponttal is elég jól állok! 14 korábban megkezdett sorozatomat folytattam már!

✰ 200-ra csökkentsem le a Goodreads-es TBR listámat ✓
Siker! Legalábbis jelen pillanatban 200-nál kevesebb könyv található a TBR listámon, pontosabban 181.

✰ 40 könyvet vehetek. ✓
Most még bent vagyok a 40 könyvben, de még van hátra pár hónap, és már csak 8 könyvet rendelhetek. Kihívás lesz, az biztos!

✰ A 2018-ban beszerzett könyveim legalább 75%-át olvassam is el. ✗
Sajnos nincs meg a 75%-os arány, de nem vészes a helyzet, ugyanis 66%-on állok. 

✰ Kevesebb olvasatlan könyvem legyen, mint amennyi jelenleg van. (183) ✓✓✓✓✓✓✓
Wow! Felkészültem, hogy ehhez a ponthoz ✗-t húzhatok, de megszámoltam, és nem! 179 olvasatlan könyv van a könyvespolcomon! Mondjuk most júliusban nagyon sokat hozzátettem, hogy lemenjen ez a szám idáig. Csak nem szabad megint elcsábulnom a könyvtárba, mert vészesen romlani fognak az esélyeim újfent.


Most pedig nézzük a poszt tag részét!


1. A legjobb 2018-as olvasmányod!

Már egy erős indítás, ugyanis túl sok jelölt van erre a címre. Oké, hajlandó vagyok háromra leszűkíteni a listát, de azon túl már nem megy.

      

 Amikor kezd egyértelművé válni, hogy a novelláskötetek átveszik az uralmat minden felett. 
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek, Ray Bradbury: Marsbéli krónikák és Veres Attila: Éjféli iskolák kivételes gyűjtemények, amelyek nem csupán szórakoztatók, de lebilincselők, elgondolkodtatók és nagyon-nagyon jók voltak (a pillanat, amikor nem találsz már jelzőt, így ott maradsz, hogy "olyanjóóóóóóók").

Mindhárom kötetet azért szerettem, mert sokkal több volt bennük, mint elsőre tűnt. Nem olyan könyvek, hogy pillanatnyilag lekötnek, s utána lazán továbblépsz. Ezek a könyvet az idő előrehaladtával csak még fontosabbá és emlékezetesebbé válnak. 

Példának hozhatom az Éjféli iskolákat is. A könyvet júniusban fejeztem be, de tegnap tettem közzé a bejegyzésemet róla. Ez az egy hónap csak még nagyszerűbbé varázsolta számomra a könyvet, s azok a novellák is, amiket először simán csak jónak láttam, mostanra kiemelkedővé váltak. Ugyanez a helyzet a másik két novelláskötettel is.

2. Legjobb folytatás, amit 2018-ban olvastál!


Két jelöltem volt eredetileg ide, de végül Robert Jackson Bennett: Csodák városa mellett tettem le a voksomat, ugyanis ez volt az a kötet, amely gyakorlatilag tökéletes sorozatzárás volt. (Igen, még Hobbnál is jobb!)
Az Isteni városok trilógia minden résszel egyre és jobb és jobb lett, így a Csodák városával szemben hihetetlen elvárásokat támasztottam, amit simán megugrott. Sőt, még meg is lepett útközben, s a legjobban illő lezárást kapta a sorozat.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél!

 

Meglepően jól állok friss megjelenések olvasásával! (Már ami a magyar friss megjelenéseket illeti). Egyedül Margaret Atwood: A vak bérgyilkos könyvére nem kerítettem sort, ami Könyvhéten jelent meg. (Az augusztusi tbr listámon persze rajta lesz, úgyhogy nemsokára olvasom!)

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Te jó ég, annyi, de annyi van! Oké, megpróbálom Top3-ra szűkíteni.

      
 

Philip K. Dick: Kamera által homályosan az egyik legfontosabb megjelenés számomra, ugyanis ez az utolsó hiányzó Philip K. Dick könyv a kollekciómból (meg még két novelláskötet nincs meg, de azok sajnos nem lesznek már meg).

A másik jelöltet Csilla a Könyvfesztiválon, az SFF-es beszélgetésen emlegette, remélem, megjelennek idén még.

Ursula K. Le Guin: The Found and the Lost novelláskötet. Idén hatalmas szerelem lett a Valós és valótlan, így természetes, hogy szeretnék az írónőtől még többet olvasni. És hogy tényleg ez a kötet az, mert csak magyarul említette Csilla a címet.

Naomi Novik: Spinning Silver. Naomi Novik a Rengeteggel robbant be az életembe, ami annak az évnek a legjobb olvasmánya is lett. A Spinning Silver novellát már olvastam, ez a novella azt használja fel alapul. Alig várom, hogy megjelenjen!

5. Legnagyobb csalódás.

Na, ide vannak jelöltek megint, viszont csak egyet mondok, mert nem szeretnék sok időt tölteni a negatív olvasási élményeimmel.


Dan Brown: Eredet. Imádom Robert Langdont, s a sorozat 1-4.részéért rajongtam - konkrétan előrendeltem ezt a kötetet abban a pillanatban, hogy felkerült a webshopba! Úgyhogy képzelhetitek, mennyire csalódott voltam, amiért Robert alig szerepel a kötetben, csak sodródik az árral.
A rejtély maga is unalmas volt, és sose bocsátom meg az Egerek és emberek spoilert a kötet végén (ami így utólag, hogy olvastam azt a könyvet is, totál értelmetlen volt). 

6. Legnagyobb meglepetés.


A magyar írókkal szemben kissé bizalmatlan voltam az elmúlt években, viszont megjelent Veres Attila fekete lován, és visszaadta a reményt. Az Odakint sötétebbet eredetileg azért vettem meg, mert annyi jót hallottam róla, és amint nekiálltam, egyből beszippantott.
Furcsa élmény volt maga az olvasás, de annyira jó volt!

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).

Ebbe a kategóriába egy számomra új szerzőt választottam, mégpedig John Steinbecket. Idén két könyvét olvastam, a Lement a holdat és az Egerek és embereket, s mindkettő maradandó élményt nyújtott. 

8. Legújabb könyves szerelem.

Nem szokásom belezúgni karakterekbe, a Bolondot kivéve, úgyhogy nincs senki. Bolonddal volt egy laza 700 oldalas randink mondjuk, szóval ő még játszik. :) 

9. Legújabb kedvenc karakter.

Ebbe a kategóriába végre tudok mondani valakit, mégpedig Marquis de Carabas, Neil Gaiman: Sosehol regényéből. Bohókás, vicces szereplő, akinek a jelenléte sokat dobott az adott jeleneten.

10. Egy könyv, amin sírtál.


Nevil Shute: Az utolsó part könyvén zokogtam olvasás közben. Hajnali 2-ig ébren maradtam, hogy befejezzem, és bár tudtam, hogy mi lesz a vége, de lélekben valahol mégis reménykedtem. Nagyon megviselt ez a kötet, de annyira megérte elolvasni, mert kiválóan mutatja be az emberi mentalitást.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.



Nos, elég komoly könyveket olvastam idén, úgyhogy egy újraolvasást mondok, Rick Riordan: Percy Jackson és az Olimposziak sorozata. Percy és társai mindig fel tudják dobni a napomat, nagyon jól elszórakozom a kalandjaikon.
Ez tipikusan az a sorozat egyébként, ami lerakhatatlan, és éjszakába nyúlóan képes vagyok olvasni.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Egyetlen adaptációt láttam idén, mégpedig az Expedíciót, és... azt hiszem, jobb, ha hagyjuk elmerülni a feledés tengerében. Egyszerűen kiakasztó volt. Számomra simán rossz volt, barátném pedig egyáltalán nem is értette, mi folyik éppen.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Idén mindent szerettem, amit írtam. *-* 

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).


Leigh Bardugo: Six of Crows könyvét keménykötésben vettem meg még tavasszal. Már a borító is gyönyörűséges, de a lapoknak fekete a széle, ami csak még különlegesebbé teszi ezt a regényt. Amint befejezem a Ruin and Risingot, biztos, hogy belekezdek ebbe, hogy ne csak a borítóban gyönyörködjek, hanem a tartalomban is.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

A teljesség igénye nélkül íme a Top 6:

      


      


A kihívásra pedig jelölném Liliane-t. :)

4 megjegyzés: