2014. május 24., szombat

Book Blogger Partner Tag Nancy-vel!

Helló Dearies!

A mai posztban egy nagyon különleges vendéget látok vendégül a blogomon. És nem, nem Tyler Hoechlinre gondolok, ő természetes részét képezi a blognak.
Nancy, a Book Heaven oldal bloggerinája látogatott meg, hogy partnerem legyen a Book Blogger Partner Tag-ben!

A tag lényege, hogy egymásnak felteszünk 12 kérdést. Ebből 10 könyvest (és blogost), illetve két személyest. Lássuk, milyen kérdéseket kaptam. 


1) Melyik az a könyv, amit a legtöbbször újraolvastál?

Kettő van, ugyanannyiszor olvastam őket újra (megszámlálhatatlan alkalommal). Ezek pedig Leslie L. Lawrence: Mau Mau és Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme. Mindkettőt folyton a könyvtárból kölcsönöztem ki, míg végül a könyvtárosunk odaadta nekem ajándékba. El sem mondhatom, mennyire örültem nekik. :)

 2) Mi az a fordulat/ elem, amitől igazán beleszeretsz egy regénybe? Van egy bizonyos dolog vagy az összhatás dönt?

Néha úgy érzem, több dolog kell ahhoz, hogy szeressek egy regényt, mint ahhoz, hogy végig se bírjam olvasni. Konkrét fordulat nincsen, akkor jó a fordulat, ha nem kiszámítható. Amint meg tudok lepődni, máris imádom. Kivéve, ha az a kedvenc karakterem szomorú végét jelenti. Akkor annyira nem vagyok lenyűgözve.
Ami elem le tud venni a lábamról, az egy szuper világfelépítés, mikor disztópiáról vagy fantasyről van szó. Érdekes, kidolgozott karakterek, akiknek nem az a fő jellemzője, hogy csini/szexi/dögös - vagy lányoknál, hogy átlagos, miközben mindenki omlik utána.
Történetnél nem tudok konkrétumot mondani - talán, hogy ne legyen túl klisés, kiszámítható. Szeretek meglepődni egy-egy könyvön alkalmasint.

3) Kinek a hatására kezdtél blogot írni?

 Legelőször volt lakótársammal kezdtünk el írni, mert valahol talált egy könyvesblogot, és kedve támadt. Én pedig írtam vele. Úgyhogy a lakótársam hatására. Még 2009-ben! De nem csináltuk sokáig, csak hirtelen fellángolás volt.
Ha a mostani blog a kérdés, akkor itt Nancyt (aka téged) és Giguszt említhetném meg. Ti támogattatok abban, hogy azután is blogoljak, hogy ott hagytam a FV-t. Ami pedig még jobb, hogy azóta is, mikor hullámvölgyeim vannak, ti mindig meg tudtok nyugtatni, és biztosítani a támogatásotokról. Nélkületek nem biztos, hogy még ma is blogot írnék, úgyhogy köszönöm.

4) Melyik a legkedveltebb műfajod? Miért?

 Ez a kérdés kb. ilyen hatást váltott ki belőlem, mint Mr. Derek Hale-ből. Nem tudok egyet választani egyszerűen. Pláne nem megindokolni.
De legyen a disztópia. Vagy a YA fantasy. Vagy a poszt-apokaliptikus. Vagy steampunk. Esetleg egy jó YA thriller. Hmm. Döntések, döntések.

5) E -book vagy rendes könyv? Miért?

Imádom a rendes könyveket, szorgosan gyűjtöm is őket, a bankkártyám és a pénztárcám legnagyobb bánatára. Viszont úgy az e-bookoknak köszönhetően sokkal több könyvhöz tudok hozzájutni. Úgyhogy mindkettő. :)

6) Átlagban hány könyvet olvasol havonta? Mi az eddigi "rekordod"?

Az a szabadidőtől függ. Átlagban 7-10 könyv. A rekordom 2012. februárjában volt, mikor 22 könyvet olvastam el egy hónap alatt. Azt még a nyári időszakban sem sikerült utolérnem.

7) Hogyan választod ki a következő olvasmányodat?

A hangulat. Bár mostanában tartok egy listát, amit előző hónap során rakok össze. Végül is, egészen jól tartom magam hozzá, de annyira nem köt komolyan. Végül is azért olvasok, hogy kikapcsolódjak, így olyan könyvet választok, amivel ki tudok kapcsolódni. 

8) Melyik az a könyv, amit mindenképpen ajánlanál másoknak? Miért pont azt?

Mike A. Lancaster: Human.4. Mert az egyik legjobb könyv a világon. Persze azoknak ajánlanám csak, akik szeretik a light-os sci-fi-t.

9) Melyik volt az a könyv, ami a legnagyobb hatással volt rád?

A mai napig úgy gondolom, hogy Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe. A szarkazmusomat és a cinizmusomat mindenképp ennek a könyvnek köszönhetem.

10) Ki lenne az a szerző akivel legszívesebben leülnél beszélgetni, és miről cseverésznétek?

 Bár már találkoztam Patrick Ness-szel, az egy dedikáláson történt. Ezért őt választanám, mert így nyugodtan tudnánk beszélgetni mindenről. Amúgy nem tudom, miről beszélnénk, az biztos, hogy nem csak könyvekről. :)

+1 Milyen tanácsot adnál a tizenéves énednek?

Hmm. Ez egy jó kérdés, és nehéz rá válaszolni. Talán, hogy jelöljön meg más szakot elsőként az egyetemen? Bár már megszereztem a diplomámat, és most MA-n vagyok, néha eltűnődöm, ez volt-e a legjobb választás. Erre majd pár év múlva választ kapok úgyis. 
És, hogy adjon esélyt D-nek, mert könnyebb lehetne most minden.

+2 Mi a legnagyobb álmod?

Legnagyobb álmom, hogy rengeteg helyre eljussak a világon. Imádok utazni, új helyeket felfedezni, ezért ez az álom.

Szóval, ez voltam én. Köszönöm Nancy a remek kérdéseket, bár némelyikkel komolyan kikészítettél!

Nancy válaszaiért kukkantsatok rá a Book Heaven-re. Mennyei oldal ;)

1 megjegyzés:

  1. A Frakk, a macskák réme nagyon cukiii. Valamelyik nap pont abból olvastam a gyerekeknek. :)
    A blogírásban a támogatás meg kölcsönös, oda-vissza működik!

    VálaszTörlés