2015. február 10., kedd

Könyvtárban jártam (6)

Nos, elkezdődött az új szemeszter az egyetemen, ami azt is jelenti, hogy első héten, mint a mókusok, gyűjtögető életmódba váltok át. 
Csak épp könyveket gyűjtök négy különböző könyvtárból...  
És hány szépséget hagytam én ott! De megyek én még vissza!




1. csomag:
Jonathan Safran Foer: Minden vilángol
Márai Sándor: A teljes napló - 1943-1944

Hétfőn történt, mikor a kari könyvtárba véletlenül betévedtem barátosnémmal. Egyáltalán nem gondoltam, hogy bármit is kikölcsönöznék - legfeljebb szakirodalmat -, de mikor betévedtem az F betűhöz, egyből kiszúrtam Foer könyvét. Mivel másik regényét imádtam, és felkeltette a könyv struktúrája az érdeklődésemet, hoztam. 
Ezek után az M-nál Márai Sándor részlegét is felfedeztem magamnak, és random beleolvastam az egyik naplójába. Mit ne mondjak, nagyon megtetszett, úgyhogy elhatároztam, hogy végigolvasom mindegyik részt.

2. csomag:
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Orson Scott Card: Végjáték
Patrick Rothfuss: A szél neve

Még mindig hétfőnél járunk, csak új helyszínre keveredtem, ahol az egyik órámhoz való szakirodalom egy részét kölcsönöztem, illetve az első emeleten is garázdálkodtam kicsit. Ugyanakkor igazán visszafogottnak nevezhetem ezt a beszerzési mennyiséget. Először Joe Abercrombie könyvét néztem ki, ami bent volt - csak annyira vastag, hogy nem bírtam rávenni magam. Majd talán máskor. Aztán sétálgattam, megnéztem, hátha bent van valamelyik könyvem a listáról... egy bent volt. 
Ám mielőtt azt megtaláltam volna, nézegettem Philip K. Dick-et, majd Neil Gaimant is... akinél ismét belefutottam az Óceán az út végén könyvébe. Giguszommal csináltunk csereolvasásos kihívásfélét, amire ő ezt a kötetet adta, úgyhogy gondoltam, megpróbálom elolvasni. Aztán Kiera Cass-t kerestem a C12-es részen, ám helyette Orson Scott Card: Végjátékát találtam. Nem vacakoltam, felkaptam, és mentem is tovább. 
Nem is reménykedtem, hogy bent találhatom Patrick Rothfuss könyvét - nem a leggyakoribb esemény, hogy a legjobban vágyott könyv éppen kölcsönözhető, ezért lepődtem meg, mikor megláttam! Remélhetőleg hamarosan olvasom is, mert csak az a könyvecske van hátra ebből a csomagból.

3. csomag
David Benioff: Tolvajok tele
David Almond: Agyag
C. J. Daugherty: A Cimmeria átka
Robin Sloan: Penumbra úr non-stop könyvesboltja

Ugrottam, most már csütörtök van, egy másik barátnémmal pedig a kólázás után elmentünk egyik kedvenc könyvtáramba, ami a tanszékünk közelében van. Miután meghosszabbítottam a kártyámat, az "újdonságok" részlegre mentem, ahol azonnal kiszúrtam Benioff úr könyvét, és már vittem is. Már jó ideje tervezem olvasni, ráadásul a Fumax kiadó nagy szerelmem... egyértelmű választás volt.
Aztán sétálgattam, simogattam kedvenc könyveimet, a Patrick Ness szépségeket (azokat kétszer is, hogy minél többen kivigyék), és így bukkantam rá David Almond: Agyag c. könyvére. Szegény könyve már megjelenése óta kívánságlistán volt nálam, úgyhogy örülök ennek a találkozásnak. 
Ugyanitt találtam meg a Cimmeria átkát. Egek, már annyiszor láttam, és mindig ott hagytam. Csak egy bizonyos Nancy névre hallgató nőszemély annyit beszélt róla, hogy adok neki egy esélyt. De, ha tetszeni fog, és emiatt egy öt részes sorozatba rángat bele, Könyvfesztiválon bosszút fogok állni! :)
És ezek után még Penumbra úrra is rátaláltam ugyanazon az állványon. Itt azért már legalább két másodpercet gondolkodtam azon, hogy akarom-e, és igen, akartam. Ráadásul annyira gyönyörű élőben!

II. fő részem a szakirodalmi részleg. Szerintem elég sokszor írtam, hogy történelem az egyik szakom - a szerelmem, szenvedélyem, életérzésem... úgyhogy igyekszem a legtöbb tantárgyamhoz szakirodalmat kölcsönözni (a kötelezőt persze), hogy zh-ra felkészüljek, vagy felfrissítsem az emlékezetemet. 
Ebben a félévben van egy olyan órám, hogy Nemzetközi kapcsolatok az érett középkorban (ó, ha nem említettem volna, a nemzetközi kapcsolatok az abszolút szerelmem, az a szegmense a történelemnek, amiről minél többet szeretnék megtudni. Imádom, imádom, imádom), amire három fő szakirodalom, és még több egy-egy órára kellő olvasmány van megadva:
Katus László: Európa története a középkorban
Joseph Canning: A középkori politikai gondolkodás története 300-1450
Klaniczay Gábor: Európa ezer éve: A középkor I. 
Ezen kívül még az első órára kellett Sashalmi Endre (szerk): "Kelet-Európa" és a "Balkán", 1000-1800. Ez utóbbi elsősorban az Európa szó definiálása végett, ami higgyétek el igen sok változáson ment keresztül a görög idők óta. Vagy, hogy pontosabb legyek, sokkal több tartalommal bír, mint a 7. századig. 
Eddig Katus László könyvével ismerkedtem meg (BA-n nem igazán tanultam belőle), és annyira érdekes dolgokat találtam! Például tudtátok, hogy a hűbériség egyes formális hagyományai a mai napig megmaradtak? Például, hogy letérdelünk szerelmünk elé? Természetesen ezt a 12. század környékétől, mert ekkortól nem volt illendő a nőket verni, és nekik is megjárt a homagium. Oké, állítsatok le. :)

A maradék négy szakirodalmat a szakdolgozatomhoz kölcsönöztem, amit következő félévben fogok leadni, ha minden jól megy. Ezeket főként a bevezető, az elméleti háttérhez tervezem felhasználni, de majd megnézem őket részletesebben, mert eddig még csak belepillantottam. 

Ti olvastátok valamelyik könyvet? Vagy ajánljátok, hogy valamelyiket előbbre vegyem?

2 megjegyzés:

  1. Hahaha :) A Nancy névre hallgató nőszemélynek most igencsak fülig ér a szája :D Mindenképpen szólj majd, ha elkezded. (És milyen bosszút forralsz, ha szabad tudnom? Egyébként meg örülj neki, hogy nem 12 részesre beszéltelek rá :P)

    VálaszTörlés
  2. Azt elhiszem! Nos, nem igazán tudom, mert még van előtte 1-2 könyvtári könyv, de lehet, még ebben a hónapban megpróbálkozom vele. :) Akkor véged lenne, remélem, tudod! :D <3

    VálaszTörlés