2015. augusztus 16., vasárnap

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

"Huszonegy napom van rá, hogy létezésem legapróbb nyomait is eltüntessem. Huszonegy perc alatt meg tudnám tenni."


Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Egy sikertelen öngyilkossági kísérlet miatt nem tud beszélni, a némaság magánya veszi körül. Szeretne elmenekülni az iskolától, a szüleitől, az életétől… Korábbi öngyilkossági kísérletei kudarcot vallottak, de miután rátalál egy honlapra, amely öngyilkosságot tervezők számára készült, már tudja: ezúttal sikerrel jár majd. 23 napja marad, hogy esetleg változtasson a döntésén. És rögtön az első napon találkozik valakivel: egy különös fiúval, aki barátkozni szeretne vele, aki segíteni akar rajta. Megkezdődik a visszaszámlálás.




A Móra Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja a lelkileg sérült, komplexusokkal teli Daelyn történetét, akinek talán csak 23 napja maradt hátra, mielőtt örökre véget vetne életének.

2015. augusztus 14-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Julie Anne Peters könyvét először még 2011-ben olvastam, és már akkor is teljesen levett a lábamról. Akkor valamiért még csak 4.5 csillagot adtam – nem is tudom, miért vontam le belőle azt a felet. Mindenesetre, mikor megtudtam, hogy megjelenik magyarul, nagyon megörültem, mert egyrészt így többen is megismerhetik ezt a szomorkás történetet, másrészt végre találtam indokot az újraolvasására.

Másodszorra még jobban tetszett, mint elsőre. Ki érti ezt?

Úgy érzem, ennek két fő oka lehet: az egyik, hogy négy év alatt azért jelentősen változtak a műfaji és témabeli preferenciáim; a másik pedig, hogy ezúttal még mélyebben bele tudtam merülni a történetbe, és még inkább elgondolkodtatott.

A témaválasztás volt az egyik fő ok, amiért elkezdtem olvasni ezt a regényt. Anno nekem tetszett a Tizenhárom okom volt… című könyv, így érdekelt, miként dolgozzák fel más regényekben is a témát. Morbid kíváncsiságnak is nevezhetitek, de szerettem volna megismerni egy olyan főszereplő szemszögét, gondolatait, érzelmeit, aki öngyilkosságot tervez elkövetni.

Látszott, hogy az írónő alaposan utánajárt a témának, aminek eredményeként egy részletesen kidolgozott és felépített regényt olvashattam. Megrázó élmény volt arról olvasni, hogy miként számolja vissza a napokat, miként jár utána a különböző módszereknek, stb. Az írónő emellett arra is ügyelt, hogy különböző fórumbeszélgetéseket felhasználva minél több olyan indokot mutasson be, ami ahhoz a teljes reménytelenség érzéséhez vezet. Azon gondolkodtam, hogy némelyik nem tűnik annyira súlyosnak például a főszereplő számára, de a komment írójának talán az már csak az utolsó csepp volt abban a bizonyos pohárban.

A regény olvasása során két egymásnak ellentmondó érzelem kavargott bennem – a remény és a reménytelenség. Furcsa tudom, de én egész végig reménykedtem, hogy hiába jár le a 21 nap, attól még meggondolja magát, talán érkezik valami mentőöv, amibe úgy érzi, kapaszkodhat. Ugyanakkor érződött, hogy a főszereplő már lélekben nem is volt ezen a világon, a döntése megszületett, és azt végig is viszi, bármi történjen is. (Természetesen azt, hogy végül melyik érzelem maradhatott, nem árulom el, nektek kell elolvasnotok, hogy kiderüljön.)

A könyv története arról a bizonyos 21 napról szól, ami alatt Daelyn egy öngyilkossággal foglalkozó honlapot használva varrja el élete összes szálát. Tetszett, hogy az írónő a módszeren kívül különböző kérdéseket is felvetett, mint például „van-e valaki, akinek hiányozna?”. Látszott, hogy az ilyen jellegű kérdések arra irányultak, hogy megingassák vagy megerősítsék a lány döntését. Tetszett, hogy az írónő ügyelt arra, hogy Daelyn el is gondolkodjon némelyik kérdésen.

Aki semmit nem szeretne tudni a lezárás jellegéről, annak innentől Spoiler! A befejezésről muszáj pár szót ejtenem, mert úgy érzem, elég vegyes érzelmeket válthat ki az olvasóból. A könyv vége nyitottnak tűnik, ám számomra igenis zártnak tűnt. Szoktam néha panaszkodni, hogy egy regény nem megfelelően lezárt, de úgy érzem, innen nem hiányzott semmi. Érzelmileg megterhelő utolsó fejezet, gyönyörű, a könyv témájához és stílusához kiválóan illő befejezés. Spoiler vége!


De nem csak a témafeldolgozás, a szereplők is részletesen kidolgozottak. Értékeltem, hogy mindenki külön személyiséget kapott, és mindannyian annyira emberire sikeredtek. Nem volt itt szupererő, kivételes jóság vagy gonoszság – egyszerűen ugyanolyan emberek voltak, mint mi. Bármikor találkozhatnánk velük az utcán. Ezen is elgondolkodtam, hogy hány ilyen ember van a világban, akik így éreznek, mint mondjuk Daelyn, és a közöny álarcát hordva járnak az utcán.

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, aki egy különleges, érzelemdús, szépen megírt realista regényt szeretne olvasni, amely igen komoly témát dolgoz fel. Számomra a könyv egy új perspektívát nyújtott, segített jobban megérteni, és ezzel igazán különleges olvasási élménnyé vált. Most leginkább csak szeretnék megölelni mindenkit, aki egy kicsit is reményvesztettnek érzi magát, s elmondani, még jobb lehet.



Könyv adatai
Eredeti cím: By The Time You Read This, I'll Be Dead (2009)
Kiadó: Móra (2015)
Oldalszám: 248


Nyereményjáték


Mostani játékunk középpontjában nem is állhatna más, mint az öngyilkosság igen komoly témája, mely számtalan írót megihletett már.
Minden blogon találtok egy rövid leírást, melynek segítségével ki kell találnotok, melyik könyves karakterre gondoltunk, s ha ez megvan, akkor beírni a nevét (egyetlen kivétellel kereszt- és vezetéknév is kell!) a rafflecopter megfelelő sorába.

Továbbá láthattok egy keresztrejtvényt is, melyet gondosan töltögetve egy fontos üzenetet kaptok a pirossal jelölt fősorban, amit a turné befejeztével szintén be kell írnotok a rafflecopter doboz erre kijelölt sorába.
Tehát hat darab karakternek a nevét, valamint a rejtvény főmegfejtését várjuk tőletek. Jutalmatok pedig ezúttal sem marad el, ugyanis a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a regény három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai szereplő:

A 19 éves lány, meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről. Csakhogy törlik a járatát, és mivel hazamenni nem szeretne, a következő gép indulásáig együtt tölti idejét a reptéren megismert különös fiúval.





További állomások

08/16 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése