2015. december 29., kedd

Best of / Worst of 2015

Ugyan készült már lista a Top 10 kedvenc könyvemről, de úgy gondoltam, folytatom az eddigi hagyományt, amelyben különböző szempontok alapján kiválasztom, melyik könyvek voltak a legjobbak és legrosszabbak. 
Mert sajnos nem volt annyira tökéletes ez az év olvasásilag, mint lehetett volna. És nem mindig én választottam az MM-könyveket.



1. Legjobb 2015-ben olvasott könyved?

Ahogy a Top 10-es listán is írtam: "Elgondolkodtató, gyönyörű megírt mű, amely még hónapokkal a befejezés után is velem van, és rengetegszer eszembe jut. 
Kiváló mű, csak ajánlani tudom (bár úgy érzem a témája és az egész könyv nagyon sötét és nem épp a fekete-fehér kategóriába illeszkedik)."
Annyira örülök, hogy adtam neki egy esélyt, pedig emlékszem, kicsit szkeptikus voltam, a  kiadóban bíztam inkább (igen, a borítón lévő lovak befolyásoltak kicsit negatívan),  és meglett az eredménye. :)


2. A könyv, amiről úgy hitted, hogy szeretni fogod és izgatott voltál miatta, de aztán csalódtál?
Haha. Haha. Haha. Ehhez kizárt, hogy csak egyet tudjak mondani. Úgyhogy ide azzal a listával:
Scott Westerfeld: Extras. Ez még viszonylag enyhe csalódás, meg jó is volt a könyv, csak nem nyújtotta azt az extázisélményt mint a sorozat többi része.
Sarah J. Maas: Üvegtrón. Itt a romantika nagyon rosszat tett az egész könyvnek - olyannyira, hogy félbehagytam a sorozatot is. Egyszerűen nem érdekel sajnos, mik fognak történni.
Sally Green: Half Bad. Már nem is emlékszem arra, hogy mit nem kedveltem benne, az viszont bizonyos, hogy utólag rágondolok, nem értem, miért kedvelik mások. De örülök neki, hogy ekkora sikere van, csak nem az én könyvem.
Andrew Smith: Winger. A könyv, ami nagyon hype-s, és annyira de annyira nem ért fel hozzá! Az első oldalakon még elvoltam, de aztán átkapcsolt lejtmenetbe, és a könyv nagy részében csak azt vártam, hogy végre véget érjen. És az, hogy az egyetlen történeti elem nagyjából 10 oldallal a vége előtt következik be? Abszolút nem érdekelt már addigra, hogy őszinte legyek.
Ha csak egyet választhatnék, az egyértelmű győztes Jennifer L. Armentrout: Opposition-je lenne. A pillanat, amikor a kedvenc sorozatod zárórészének két csillagot adsz, gyűlölöd végig, és legszívesebben kitörölnéd a létezésből is. Nos, igen, ez volt az Opposition számomra. Értem, hogy romantikus könyv, tényleg, de hogy ennyire! És ilyen romantikával? Oké, oké, nem kezdek bele újra, mert ez azóta is érzékeny pont.

3. A legnagyobb (pozitív vagy negatív) meglepetéssel szolgáló könyv 2015-ben?
Újra írhatnám az Oppositiont, mint negatív meglepetést, de inkább fókuszáljunk a pozitívumokra. Hmm, melyik is az a regény? Ó, tudom!
Az első részt is kedveltem, bár nem volt szerelem, de a folytatás lazán felülmúlta. Annyi izgalomban és kalandban volt részem, ráadásul kiváló új karaktereket mutatott be az író, akiket szinte azonnal megkedveltem. 
Most még inkább várom, hogy megismerkedhessem Abercrombie többi regényével is.

4. A legtöbbször másoknak ajánlott könyved 2015-ben?
Hm, van néhány. Természetesen némely régebbi kedvencet is folyamatosan ajánlok, de az idei olvasmányaim közül őket szoktam gyakran emlegetni:
5. Legjobb sorozat, amit 2015-ben kezdtél? Legjobb 2015-ös folytatás? Legjobb sorozatzáró 2015-ben?
Úúúúúú, tudjátok ti, mennyi csodálatos sorozatot kezdtem el idén? Rögtön ott van Neal Shusterman: Unwindja, ami millió érzelmet váltott ki belőlem, és abszolút elgondolkodtatott. Aztán Elizabeth Wein: Fedőneve Verity, ami tönkretett érzelmileg. És Maggie Stiefvater: A hollófiúk könyve, ahol megismerhettem a kedvenc szereplőgárdámat! Vagy éppen Brian Staveley: A császár pengéi ill. Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek, amik igazán minőségi high fantasy könyvek, és imádom őket. Mivel képtelen vagyok dönteni, azt a regényt választom, ami elsőre eszembe jutott - Ally Carter: All Fall Down. Még januárban olvastam, de az első oldaltól kezdve óriás szerelemmé vált, és hasonlóan imádom, mint az írónő Gallagher Girls sorozatát.
A legjobb folytatás kérdése már egyszerűbb volt: Alexandra Bracken: Sötét játszmák könyve pozitív csalódás volt, pláne mert szegényről elég vegyes értékeléseket olvastam. Aztán nekiálltam én is, és azonnal beszippantott. A karakterek fantasztikusak, az új szereplők remekül beilleszkednek. A történet is érdekfeszítő volt, úgyhogy tényleg csak dicsérni tudom ezt a könyvet.

A legegyértelműbb választ a legjobb sorozatzáró kérdésében tudom adni. Esélye nem volt másik könyvnek, ugyanis idén olvastam Dan Wells: Ruins - Romok könyvét, a Partials sorozat befejezőkötetét. Végem volt! Milliónyi izgalmas jelenet, több morális kérdésfelvetés, ami elgondolkodtatott, szeretnivaló karakterek, akikért lehetett izgulni rendesen, és egy tökéletes lezárás. Imádtam. Méltó befejezése volt egy fantasztikus sorozatnak.

6. 2015-ben felfedezett új, kedvenc íród?
Ismét férfi és női kategóriára szedem ezt a kérdést, mert egy író? Ó, nem, nem nem. Sőt, még magyart is szeretnék beletenni!
Férfi író:
Hazai: Holden Rose (Olvasott könyvek: Howard Matheu különös esetei)
Külföldi: Neal Shusterman (Olvasott könyvek: Unwind, Full Tilt)

Női író:
Külföldi: Morgan Matson (Olvasott könyv: Amy & Roger's Epic Detour)

7. Legjobb könyv, ami egy olyan műfajhoz tartozik, amit nem igazán olvasol/ami a kényelmi zónádon kívül esik?
Idén sajnos nem olvastam olyan könyvet, ami a komfortzónámon kívül esett ÉS tetszett is. :( Mondjuk nem is nagyon kísérleteztem idén, még mindig a kedvenc műfajaimat fedezem fel.
8. A legakciódúsabb/legizgalmasabb/legletehetetlenebb könyve az évnek?
Most ismét bajban vagyok, mert nagyon sok könyv illik ezekbe a kategóriákba, de nem tudok egyet kiemelni közülük. Úgyhogy megnéztem, melyik könyveket olvastam el nagyon rövid idő alatt, és megtaláltam a legletehetetlenebb-et. Maggie Stiefvater: The Raven Boys - A hollófiúk könyvét 12 órán belül elolvastam. Tekintve, hogy közel 500 oldalas a könyv, és ha jól emlékszem, még mást is csináltam aznap... nos, letehetetlen volt, az biztos. És azóta is nagy rajongója vagyok a sorozatnak.

9. Az a 2015-ös olvasásod, aminek a legnagyobb a valószínűsége, hogy jövőre újraolvasod?
Azt hiszem, Gayle Forman: I Was Here könyve. Bár ennek statisztikai okai vannak jelenleg. Ugyanis angolul olvastam, de magyarul van meg, így "olvasatlan" könyvnek számít a polcomon. Úgyhogy statisztika-javítás.
Az a gond, hogy jelen pillanatban nem érzek késztetést egyikre sem, hogy újraolvassam, de ez jövőre simán megváltozhat!

10. Kedvenc borítód a 2015-ös olvasmányaid közül?
 


 

 Idén még rosszabb vagyok, mint tavaly. Akkor három könyvborítóval beértem, de most szimplán nem tudom hatnál lejjebb csökkenteni. Borító szempontjából nagyon jó évem volt - szemkápráztatóan gyönyörű könyveket olvashattam.

11. 2015 legemlékezetesebb karaktere?

Mr. Adam Parrish, Maggie Stiefvater: Hollófiúk sorozatának egyik főszereplője, akit imádok, imádok, imádok, imádok, imádok! Kissé kiszámítható vagyok, tudom, és előfordulhat, hogy már nyolcmilliószor említettem, de nem tudok nem beszélni róla!
Amúgy, ha nem új karaktert kéne említenem, akkor Robert Langdon is ideférne, hiszen idén olvastam Dan Brown: Inferno könyvét is, amelyben ismét visszatért a kedvenc professzorom. *-,*

12. Leggyönyörűbben megírt könyv, amit 2015-ben olvastál?
Ismét nem kérdés: Rene Denfeld: Az elvarázsoltak. Lírai, gyönyörűen megírt mű, ami már az írásmódért megérdemelné az öt csillagot.
13. Legelgondolkodtatóbb/életet megváltoztató könyv 2015-ben?
Rene Denfeld: Az elvarázsoltak. Igen, kezd kicsit sok lenni, de azóta is gyakran gondolok erre a könyvre, és azon a témán, amit az írónő felvetett benne. 

14. A könyv, amiről nem hiszed el, hogy 2015-ig vártál az elolvasásával. 
Ez nem Az elvarázsoltak lesznek már! Neal Shusterman: Unwind könyve már régóta a várólistámon volt, és bárcsak előbb elolvastam volna! Kiváló regény, remek történettel és megdöbbentő/elgondolkodtató disztópiás világgal.
15. Kedvenc részlet/idézet egy 2015-ben olvasott könyvedből.

"A felmentett Adam csüggedten bólintott, majd lehorgasztotta a fejét.
– Hol van Blue?
Adam értetlenül pislogott. Erre a kérdésre nem tudott válaszolni.
– Bemegyek – mondta Gansey.
Ronan leült a lépcsőre Adam mellé.
Gansey miután becsukta maga mögött az ajtót, még hallotta, hogy Adam így szól:
– Most nincs erőm beszélgetni.
– Ki a f*sz kérte? – válaszolta Ronan."

Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue - Kék liliom könyvében zajlott ez a jelenet. A fangirl énem a végletekig odavolt meg vissza. Annyira imádtam, hogy Ronan egy másik oldalát is láthattam, és a kettejük közti kapocs is kiválóan megjelenik benne. Mármint, általában veszekednek, de az ilyen pillanatokban látszik, milyen mélyen törődnek egymással (Amúgy berakhattam volna Ronan második titkát is, de ez még beszédesebb jelenet).

16. Legrövidebb és leghosszabb könyved 2014-ben?
A legrövidebb - George Orwell: Állatfarm (132 oldal)
A leghosszabb - Anthony Ryan: A várúr (712 oldal)
Amúgy tavaly is Anthony Ryan könyve volt a leghosszabb. :)
17. A könyv, ami a legjobban sokkolt 2015-ben (csavar, karakterhalál, függővég, bármi)?
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity. Nem szeretnék beszélni róla.
18. Az év OTP-je! (OTP = one true pairing = a legigazibb páros/ship)

Kinek van tippje? Valószínűleg nem lesz meglepetés, hogy a shipem, az én gyönyörű kis shipem Adam/Ronan Maggie Stiefvater: A Hollófiúk sorozatból. Kissé ellentétesnek tűnnek elsőre, de annyi közös van bennünk, és sokkal többet rejtenek el önmagukból, ahogy erre Adam is reflektál a harmadik részben. Nagyon-nagyon reménykedem, hogy végül összejönnek. Kérlek, Maggie! Kérlek!

19. Kedvenc non-romantikus kapcsolat 2015-ben?
Julie és Maddie Elizabeth Wein: Fedőneve Verity könyvéből. A kettejük barátsága lenyűgözött. Annyira őszinték az érzelmeik, és annyira nyilvánvaló, milyen mélyen törődnek egymással. Egy igaz barátság története ez.

20. Kedvenc olyan 2015-ben olvasott könyv, aminek szerzőjétől már olvastál korábban?
 Dan Wells: Ruins - Romok. Dan Wells a kedvenc szerzőm, úgyhogy szinte garantálható, hogy amit tőle olvasok, fantasztikus lesz, én pedig imádni fogom.

21. A legjobb olyan könyv 2015-ben, amit csak azért olvastál el, mert valaki más ajánlotta/mert annyira hype-olva volt.

Andy Weir: A marsi. Egyáltalán nem terveztem olvasni, mert tartottam attól, hogy túl sci-fi nekem (ezzel már befürödtem egyszer, úgyhogy azóta óvatos vagyok). Viszont a film megjelenése és az ugrásszerűen megnövekvő olvasási szám elérte, hogy én is megpróbáljam. Aztán már az első oldalak után odáig voltam érte meg vissza. 

22. Legújabb könyvbeli szerelmed 2015-ben?
Alexei Volkov Ally Carter: All Fall Down könyvéből
Ally Carter férfikaraktereiért meg tudnék őrülni. A Gallagher Girls sorozatból Zach is imádatom tárgya, és bizony Alexeire is hasonló sors várt. Kellett így viselkednie...
Mondjuk idén voltak még jelöltek, mint mondjuk Kaden Brian Staveley: A császár pengéi könyvből.

23. Legjobb 2015-ös debütálás?

Szégyellem magam, de idén nem olvastam annyi debütáló regényt. Legyen mondjuk Stephanie Oakes: The Sacred Lies of Minnow Bly. Jó regény volt, csak a vége nem tetszett igazán. Viszont a témaválasztást és a kidolgozást is felettébb érdekesnek találtam.
 
24. Legjobb világfelépítés/legélénkebb jelenetábrázolás 2015-ben?

Ilyenkor örülök, hogy high-fantasy könyveket olvasok, mert ott általában remek világfelépítéssel találkozom. Nekem tetszett Mark Lawrence: Tövisek hercegének poszt-apokaliptikus világa, Joe Abercrombie: Szilánkos tenger sorozatának királyságai és Brian Staveley: A császár pengéiben megismert birodalom is. Úgyhogy nem is tudok választani ezek közül.

25. Egy könyv, ami vigyort ragasztott az arcodra/amit a legnagyobb kedvvel olvastál?

Erre újraolvasásokat tudnék írni (Gail Carriger: Soulless, Simon Tamás: Vérmacska), de nézzünk újakat. A tény, hogy Maggie Stiefvater: A hollófiúk sorozatának minden részét a "legnagyobb kedvvel olvastam" és Tavi Kata: Táncvarázs könyvére is azonnal rávetettem magam. Úgyhogy őket mondom.

26. A könyv, ami megsiratott, vagy csak majdnem megríkatott idén?

Elizabeth Wein: Fedőneve Verity. Igen, továbbra sem szeretnék beszélni róla. Azt a könyvet jó ideig fogom még feldolgozni.

27. 2015 rejtett gyöngye?

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás. Az a könyv kivételesen jó, komoly témát dolgoz fel, és még izgalmas is.
Megérdemelné, hogy millióan olvassák, mert igazán különleges könyvecske, ami nem követi a sztenderd YA-szabályokat.

28. A könyv, ami összetörte a szíved?

Volt néhány, de válaszért lásd a 26-os kérdést. Azóta is keresgélem a szívem darabkáit.

29. A legegyedibb könyv, amit 2015-ben olvastál?

Neil Gaiman: Óceán az út végén. Misztikus, különleges, abszolút egyedi regény, amihez hasonlóhoz még nem volt szerencsém.

30. Egy könyv, ami a legmérgesebbé tett? (nem feltétlen azért, mert nem szeretted)

Jennifer L. Armentrout: Opposition. Fentebb és a könyvről készült bejegyzésben már láthattátok, milyen hatással volt rám a regény. Nem hiszem el, hogy miként sikerült ilyen sorozatzárót írni. Jó, lenyugszunk, és megyünk tovább.

31. Legrosszabb regény.

Mivel idén elhatároztam, hogy befejezem Elizabeth Chandler Angyali szerelem sorozatát, ami a legrosszabb sorozatom volt, így az utolsó két rész tartozik ide. Mondjuk az utolsó rész zárása elég érdekes volt (bár oltári nagy idiótaság), úgyhogy legyen az ötödik rész: az Everlasting.

32. Legrosszabb romantika.

Nem mondhatod az Oppositiont, nem mondhatod az Oppositiont... 

33. Legrosszabb női és férfi főszereplő.

Nem szeretném Elizabeth Chandlert mondani, mert az annyira klisés lenne (de amúgy az ő szereplője nyugodtan beillenének minden "legrosszabb"-bal kezdődő kategóriába).

Legrosszabb női főszereplő: America (Az Elitben kiidegelt ezzel a hintapolitikával, amit folytatott.)
Legrosszabb férfi főszereplő: Dorian (Az Üvegtrónban már elegem lett ebből a selyemfiúból, akinek csak a szája jár leginkább, és nem értem, mi olyan vonzó benne.)

Nos, ennyi lett volna. Ezek volt a legjobb és legrosszabb könyveim idén. Remélem, jövőre ismét csak sok-sok kiváló regényt olvasok, és megnehezítem a dolgomat a best of... kategóriáknál. :) 

4 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem tetszett az Üvegtrón és az Opposition :(
    Szegény Doriant mindenki bántja, pedig tud ő badass lenni, de még mennyire :D

    VálaszTörlés
  2. Én is, mert mindkettőről rengeteg jót mondanak.
    Elhiszem, biztos tud badass lenne... lehet valamikor az is lesz, de az első részben fuh. Főleg Chaolhoz képest. *.*

    VálaszTörlés
  3. Az Éjkorona sokkal, de sokkal jobb! Ha lesz időd adj neki egy esélyt :D
    Abban Chaol drágám *.* <3

    VálaszTörlés
  4. Már lemondtam a sorozatról, sőt az Éjkoronát oda is adtam egyik barátomnak, mert ő még ad egy esélyt neki. De legalább neki jó élménye lesz akkor. :D

    VálaszTörlés