2016. január 30., szombat

Szia Cica, van gazdád? Avagy könyves hívószavaim

Nemrég Ryannél és Cece-nél láttam egy érdekes listát, amely azokat a szavakat mutatja be, amik biztosan felkeltik az érdeklődésüket.
Először azt gondoltam, nekem nincsenek ilyenek - rám inkább az ellentéte a jellemző. Vannak olyan kifejezések, amelyek garantálják, hogy messziről elkerüljem az adott könyvet.
Viszont, ahogy minél többet gondolkodtam a témán, rájöttem, hogy mégis van néhány olyan szó, ami eléri, hogy - azt nem feltétlenül, hogy tbr-ra kerüljenek - érdeklődőbb legyek a könyv iránt.


1. LGBTQI+

Nem tudom, még fanfices koromban szerettem meg az LGBT-karaktereket felvonultató történeteket, és ez a könyvmolyságom időszakára is megmaradt.
Nagy bánatom, hogy nagyon ritkán találok olyan könyvet ebben a témában, ami nem az erotikára helyezi a hangsúlyt. Pedig én preferálom a gyengéd románcot, az önfelfedezést és társait. Tudom, nem kéne válogatósnak lennem, de nem tudok mit kezdeni ellene.

Kedvenceim:


 

2. Barátság

Ez lehet kissé furcsán hangzik, de legyünk őszinték. A legtöbb könyv inkább a románcra megy rá, és a barátság inkább másodlagos szerepet tölt be - vagy még inkább, elrettentő példaként jelenik meg. Tudjátok, a kissé klisésnek számító "egy legjobb barátnője van, de ő is kihasználja".
Szerencsémre azért némely könyvben úgyis találok fantasztikus barátságokat, hogy nem írták a fülszövegben.
Azért valahol elszomorít, hogy főként a middle-grade könyvek foglalkoznak ezzel a témával - a kedvenceim közt is csak egy van, ami nem ebbe a kategóriába esik.

Kedvenceim:





3. II. világháború

A téma iránti érdeklődésem elsősorban a történelem, még inkább a nemzetközi kapcsolatok, iránti szenvedélyemnek köszönhető. Ennek ellenére nem tudom, miért pont a II. világháború, ami annyira érdekel. (mondjuk az I. világháborúval is hasonlóképp vagyok). Nem próbálok magyarázatot találni rá, elfogadom, hogy ez vonz.
Mondjuk kissé nehezen találok olyan könyvet a témában, ami annyira megtetszene, hogy TBR-ra raknám, mert a történelmi hitelességre kissé házsártos tudok lenni. Ennek ellenére sikerült néhány igazi gyöngyszemre bukkanni, köztük az egyik aktuális olvasmányomra is.

Kedvenceim:




4. High fantasy

Egy egész műfaj... tavalyelőtt kapott el teljes mértékben a high fantasy iránti szenvedélyes szerelem (köszönöm Fumax kiadó, köszönöm...), de azóta sem csillapodott. Egyáltalán nem bánom persze, még ha emiatt néha 500+ oldalas könyvekkel súlyzózom a parton, vonaton, stb.
Nagyon szeretem ezekben a történetekben a háttérvilágot, különösen, ha jól kidolgozza a szerző. A fülszöveget is főként akkor olvasom tovább, ha a világról írt rész felkelti az érdeklődésem. Onnantól már jó esélye van az adott könyvnek, hogy a TBR listámra kerüljön.

Kedvenceim:

 


5. Megbízhatatlan narrátor

Imádom ezt a kategóriát, bár ilyen jellegű regényhez csak nagyon ritkán van szerencsém. Különösen azért szeretem, mert egyféle mind game, hiszen olvasóként sem tudjuk eldönteni, hogy most tényleg úgy történnek az események, mint ahogy a narrátorunk bemutatja, esetleg csak képzelődik / nem emlékszik.

Kedvenceim:




Ez az öt szó/kifejezés az én hívószavam. Ha esetleg tudtok bármelyikhez olyan regényt társítani, amit szerettetek, nagyon szívesen fogadok minden ajánlást. :)

2 megjegyzés:

  1. A Black Iris az 1. és az 5. ponthoz is jó, és imádtam :)) Mondjuk a románc része nem épp mondható gyengédnek, de szerintem így is megéri elolvasni.

    VálaszTörlés
  2. Emlékszem, azt nagyon szeretted tavaly. *-* Mindjárt megnézem mégegyszer magamnak. :)

    VálaszTörlés