2018. július 1., vasárnap

Leltár (59) 2018. június

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Elérkeztünk az év feléhez, amit sokakhoz hasonlóan én sem értek. Hogy rohanhat így az idő? 
Mindenesetre egy fantasztikus hónapon vagyok túl, rég látott barátokkal találkoztam, láttam a kedvenc együttesemet és szabadságon vagyok most már!

De nézzük is a listámat.

Júniusban...


♡ Shinedown koncerten voltam! Ez a legfontosabb esemény a hónapban. Hatalmas élmény volt, Brent hangja csodálatos, a banda pedig nagyszerűen játszott! 
♡ Több olyan barátommal is találkoztam, akiket nagyon régen láttam utoljára / még nem találkoztunk, csak online beszélgettünk.
♡ Elmentünk az osztályommal fagyizni, süteményezni így év vége jóvoltából. 
♡ Véget ért a tanév, életemben először írtam bizonyítványokat ennek örömére.
♡ Könyvhétre is eljutottam, ahol többek közt Nancyvel, Rétával, Liliane-nel és Arwennel is találkoztam.
♡ Jártam Cegléden is, ahol a belvárost éjfélkor mutatta meg barátném. 
♡ Felújítottuk a konyhát és a fürdőszobát is a hónapban. Radiátort festeni egy kihívás, szeretném jelezni.
♡ Voltam fodrásznál, s most már rövid a hajam. 
♡ Minden gyönyörű a kertben, beérett a málna, a cukkini és a kukorica is.
♡ A hónap dala: Shinedown: CREATURES, mert "we're creatures of habit, we don't have to answer to anyone."

Júniusban olvastam


A június olvasás szempontjából elég vegyesen sikerült - mind a minőséget, mind a mennyiséget tekintve. Összesen 5 könyvet fejeztem be, amely közül 3-nak 5 csillagot adtam, 1-nek 3.5-t és 1-nek 2-t. 

A hónapot nagyon erősen indítottam - ami június kedvenc olvasmánya is lett -, egy klasszikus apokaliptikus regényt olvastam; Nevil Shute: Az utolsó part könyvét. A történet a III. világháború után játszódik Dél-Ausztráliában, ahol a karakterek a radioaktív sugárzás megérkezését várják hónapokon keresztül. 
Nyomasztó? Nagyon. Elgondolkodtató? Igen. Zokogtam-e hajnali 2-kor, mikor befejeztem? Alig tudtam abbahagyni. 
Az ilyen kötetek motiválnak arra, hogy több klasszikussal próbálkozzak a jövőben is. Hatalmas szerelem volt.

Ezután jött egy kis mélyrepülés Holden Rose: Holtidő könyvével. Erről nem szeretnék már beszélni, a regényről készült értékelésemben kifejtettem, mely aspektusai vezettek odáig, hogy ne szeressem.

Na de utána! Könyvhéten kaptam meg Veres Attila: Éjféli iskolák novellagyűjteményét, amit már hazaúton elkezdtem olvasni. Már az Odakint sötétebb regényét is imádtam, de ez feltette a pontot az i-re. A novellák változatosak voltak, mindegyiknek saját üzenete volt. Alapvetően hangulatos volt mindegyik mű, beszippantott a könyv, s a legvégén csak azt sajnáltam, hogy nem volt még ötször ennyi novella a kötetben. 

Időközben elkezdődött Réta sorozatzárós kihívása, úgyhogy én előszedtem Richelle Mead: The Ruby Circle könyvét, ami... nos... tipikus 2010-es évek eleji paranormális YA sorozatzáró volt. Nagyrészt azért nosztalgikus élmény volt olvasni, pláne, mert egykor még imádtam a sorozatot, de az epilógust szeretném elfelejteni. De legalább befejeztem a sorozatot, és nem okozott csalódást (a legvége kivételével).

Az utolsó befejezett olvasmányom Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos volt, aminek köszönhetően egy 5 csillagos könyvvel zárhattam a hónapot. A történész a Kádár-korszak társadalmának elemzésén próbálja megmagyarázni, miért is beszélnek egyre nagyobb visszavágyódással az embernek erről az időszakról. 
Sok információnak tudatában voltam már, de rengeteg újat tanultam a kötetnek hála, ami levéltári forrásokat használ fel az egyes jelenségek bemutatására. Kiváló és felettébb olvasmányos mű!


Aktuális olvasmányok


Már a legutóbbi hétvégi olvasónaplóban is írtam, hogy enyhén elszállt az aktuális olvasmányok listán, amely helyzet csak még tovább eszkalálódott. Jelenleg 7 könyv található ezen a bizonyos listán.


      

      

 

James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Haladás: 236. oldal (+209 oldal)

Ugyan megfogadtam, hogy befejezem a kötetet júniusban, ez végül nem valósult meg. Viszont haladtam vele elég szépen, és még mindig imádom. A szereplők viszik a hátukon ezt a sorozatot, de itt a történet is elég erős, úgyhogy érzem, hogy ez egy 5*-os kötet lesz, amikor a végére jutok.

Dan Simmons: Terror
Haladás: 36. oldal (+0 oldal)

Sajnos nem haladtam a Terrorral júniusban, de már elraktam nyaralásra, szóval ott visszatérek ebbe a világba.

Rick Riordan: The Blood of Olympus
Haladás: 34. oldal (+34 oldal)

Hosszú ideig volt a várólistámon a Heroes of Olympus zárókötete, de végre belekezdtem - legalábbis az első 3 fejezetére sort kerítettem. Egyelőre tetszik, szokás szerint egyből pörögnek az események. Bár nem tudom, annyira kilátástalannak tűnik a helyzet, nem tudom elképzelni sem, miként fogják megoldani a főszereplők! 
Aaa, alig várom, hogy megtudjam, miként alakul a helyzet!

Kunt Gergely - L. Balogh Béni - Schmidt Anikó (szerk.): Trianon arcai
Haladás: 29. oldal (+29 oldal)

A Trianon arcai egy forrásgyűjtemény, amely a hétköznapi emberek szemszögéből (levelek, naplók, visszaemlékezések) mutatja be az I. világháború végét, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását és a Trianoni béke időszakát. Egyelőre még nincsenek mély benyomásaim a kötetről, de várom, hogy megismerhessem ilyen szemszögből is a vizsgált időszakot.

Ben Aaronovitch: London folyói
Haladás: 204. oldal (+204 oldal)

Az én saját bejáratú nyárra hangolós, kikapcsolódós, röpke kis olvasmányom (és szívem csücske). Vannak könyvek, amelyek egyszerűen csak jó időben találnak meg; és a London folyói pont ilyen. Csak próbaként olvastam bele, de egyből beszippantott, és most legszívesebben csak ezt olvasnám vég nélkül.
Nem tökéletes, de olvasmányos, szórakoztató és mágikus. Tökéletes kikapcsolódás a fantasyrajongó könyvmoly énemnek.

Laini Taylor: Days of Blood & Starlight
Haladás: 28. oldal (+28 oldal)

Itt viszont pont az ellentéte zajlik épp. Olyan drámai helyzetben indult a kötet, hogy muszáj volt továbbolvasnom. Persze nem nagyon haladtam még vele, de nagyon várom, hogy ismét ennek a kötetnek szentelhessem a figyelmemet.

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána
Haladás: 12. oldal (+12 oldal)

Könyvhéten szereztem be Lőrinczy Judit könyvét, mert nagyon megtetszett a leírás. Tegnapelőtt csak kicsit beleolvastam, de ehhez a könyvhöz nagyon ébernek kell lenni, hogy teljes mértékben fel tudd dolgozni a szöveget. Már most látom, hogy nem lesz egy könnyed, gyors olvasmány, de ha jó lesz, akkor meg fogja érni minden percét.

Tervek

Júliusban utazok el általában nyaralni, ami azt jelenti, hogy egy elég terjedelmes várólistát állítottam össze a hónapra. A listán 15 könyv szerepel, ebből 7 az aktuális olvasmányaim.



      

Réta kihívására még 1 könyvet terveztem, mégpedig Erika Johansen: Tear végzetét, amit már egy ideje tologatok a várólistámon. Most azonban!
A hónapban kicsit visszatérek a tavalyi évem egyik nagy író-szerelméhez, John Scalzihoz. A Bezárt elméket és a Fejvesztvét is szeretném olvasni tőle - ami azt is fogja jelenteni, hogy nem lesz olyan itthon is megjelent műve, amit ne olvastam volna.


Anthony Ryan: A láng légiója is régóta várólistán van - de még mindig nem találtam meg azt az időpontot, mikor kezdeném. De hamarosan belekezdek, mert akárhányszor beleolvasok, legszívesebben ott ülnék vele az idők végéig. De azt akarom, hogy minden figyelmem ennek tudjam szentelni, de ez a rapszodikus olvasási szokásaimmal nehezen megvalósítható mostanában. 

Furcsa jelenség, de még van két paranormális romantikus sorozatom, amit szeretnék folytatni - Jeaniene Frost: One Grave at a Time, ami a Night Huntress 6. része, és Gail Carriger: Heartless, ami a Parasol Protectorate 4. része. Frosttól tavaly nyáron olvastam el a 4-5.részt, s jó lenne befejezni a sorozatot, Carrigertől viszont már évek óta nem olvastam, miután a Blameless hatalmas csalódás volt. Viszont van egy fogadalmam, hogy év végéig el kell olvasnom minden 2012-ben TBR-ra került könyvemet, különben könnyes búcsút kell intenem nekik, és ez a 2 kötet is beleesik ebbe a listába.




 Minden évre kell egy kis Tündérföld, így júliusban szeretnék sort keríteni Catherynne M. Valente: The Boy Who Lost Fairyland, a Fairyland sorozat 4. részére (természetesen az 1. rész újraolvasása után).

Az utolsó elem a Tbr-omon J. D. Barker: A negyedik majom, ami Könyvfesztivál óta nem hagy nyugodni, és most júniusban vettem meg. Az a tervem, hogy amint kiérek a Balatonra, nekiállok, mert már nem bírom a várakozást (csak hát a bőröndöm alján van). Nagyon izgatott vagyok, hogy olvassam.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése