2018. december 14., péntek

Befejezett sorozataim, avagy sorozatfüggő életmódom legnagyobb sikerei - 2018

Helló Dearies!
A tavalyi évben kimaradt, idén azonban visszatér az egyik dicsőségfalam, a befejezett sorozataimat összefoglaló lista!








Habár még nem ért véget 2018, a terveim közt nem szerepel több sorozat befejezése, úgyhogy ebből a szempontból lezártnak tekinthetem az évet. Ebben az évben 11 sorozatnak sikerült a végére érnem, ezek többségét már korábban elkezdtem, de idén is akadt olyan sorozat, amit végigmaratonoztam (mint tavaly a Vének háborúját).
De ne is szaporítsuk tovább a szót, nézzük, melyik sorozataimtól vettem könnyes (vagy boldog) búcsút idén. 

(Megjegyzés: Dan Brown Robert Langdon sorozatát nem vettem bele, mert nem tudom, hogy tervez-e az írója további részeket hozzá. Remélem, hogy nem... túl nagy csalódás volt az Eredet.)

Olvasás ideje: 2013. augusztus 19. → 2018. március 5.
Kedvenc rész: Jók és Rosszak Iskolája
Értékelés:  4,6 / 5

Tudom, tudom, jelent meg újabb rész, de az eredetileg egy következő trilógia kezdőkötete. Az eredeti sorozat a Jótett helyében megjelenésével lezárult. 
A sorozatot még a külföldi megjelenésekor kezdtem el, és teljesen levett a lábamról. Imádtam, hogy a hangsúly a barátságon volt, ezzel is eltérve a klasszikus mesék vonalától.
Sajnos a második és harmadik rész nem lett annyira ütős, mint a sorozatkezdő kötet - sőt, eljutottam oda, hogy az első részben annyira imádott barátságot toxikusnak tartottam. Bevallom, nem tudom, hogy folytatom-e a sorozatot... van értelme egyáltalán?

2. Robin Hobb: Látnok-ciklus (3 részes)
Olvasás ideje: 2017. február 8. → 2018. március 11.
Kedvenc rész: A király orgyilkosa
Értékelés: 5 / 5

2018-ban végére értem a kedvenc fantasy sorozatomnak is. FitzLovaggal tavaly ismerkedtem meg, akkor még könyvtárból, de annyira tetszett az első rész, hogy pár oldal után félbehagytam, s megrendeltem a teljes sorozatot a kiadótól. Yepp... ennyire magával ragadott már akkor is ez a sorozat.
Ennek a sorozatnak mindegyik része kiváló (nem véletlenül ez a Kedvenc sorozatom), bár tény, hogy a harmadik kötetben kissé lassan haladnak előre az események.
Fitz fiatalkorát összefoglaló trilógia sokak szerint a leggyengébb a teljes univerzumban, úgyhogy elképzelni sem tudom, mire számítsak még a jövőben!

3. Jeff VanderMeer: Déli Végek-trilógia (3 részes)
Olvasás ideje: 2018. március 1. → 2018. március 28.
Kedvenc rész: Expedíció
Értékelés: 3,5 / 5

Na igen, a Déli Végek-trilógia olvastatta magát! Gyakorlatilag lemaratonoztam a teljes sorozatot, egymás után vettem elő az újabb részeket. A sorozatra pozitív élményként emlékszem vissza, pedig a második rész botrányos volt (szenvedés kategória). Ugyanakkor nagyon izgalmas volt felfedezni ezt a világot, megkapni néhány kérdésre a választ, majd millió kérdéssel a fejemben hátrahagyni a világot. Ha ugyan elengedett...

4. Robert Jackson Bennett: Isteni városok (3 részes)
Olvasás ideje: 2016. március 18. → 2018. április 20.
Kedvenc rész: Pengék városa
Értékelés: 5 / 5

A Látnok-ciklus mellett a másik fájdalmas búcsút az Isteni városok sorozattól vettem. Shara, Mulagesh és Sigrud történetének minden pillanatát imádtam, a Bennett által kitalált világot pedig nagyszerű élmény volt felfedezni.
Nem is tudom, mit írhatnék erről a sorozatról, mert minden tekintetben fantasztikus volt: a történet és a világ is alaposan kidolgozott, a karakterek pedig külön egyéniségek, akik jóval az olvasás után is az olvasóval maradnak.

5. Richard Morgan: Hősöknek való vidék (3 részes)
Olvasás ideje: 2016. szeptember 1. → 2018. április 25.
Kedvenc rész: A holtak szava
Értékelés: 4,3 / 5

Az idei évem másik nagy csalódása ennek a sorozatnak a befejező kötete. Richard Morgan grimdark sorozatának első két része kellemes élmény volt, teljesen belefeledkeztem. A harmadik kötet azonban annyira fölöslegesen hosszú volt... a lezárás pedig... hát, nem tudom, inkább felejteném.
Bár, őszintén szólva, már alig emlékszem a kötetre - ami alapvetően az egyik gondom volt már akkor is, mikor nekiálltam.
Sajnálom, mert megvolt benne a potenciál ezekkel a karakterekkel.

6. Richelle Mead: Bloodlines (6 részes)
Olvasás ideje: 2017. január 1. → 2018. június 24.
Kedvenc rész: The Golden Lily
Értékelés: 4,5 / 5

A régen beszerzett könyveim közt még bőven akad YA, így került elő tavaly a Vérvonalak is (a többi kötettel együtt). Az első három rész szerintem hihetetlenül szórakoztató volt - a főszereplők közt pedig csak úgy izzott a levegő. Remekül kikapcsolt, nagyon-nagyon szerettem! Kicsit vissza is hozta a paranormális YA-k iránt a hangulatot. Sajnos a negyedik résztől ez már nem működött, a történet logikátlanságai is kibuktak, a románc túl kényszerű volt, csöpögött és argh... nagyon elszomorított.
A Vámpírakadémia rajongóinak viszont ajánlom ezt a sorozatot!

7. Rick Riordan: Heroes of Olympus (5 részes)
Olvasás ideje: 2014. július 15. → 2018. július 6.
Kedvenc rész: The House of Hades
Értékelés: 4,6 / 5

Rick Riordan írásmódját szeretem... vagy szerettem. Jelenleg nem tudom, miként viszonyulok a kérdéskörhöz, úgyhogy nem tudok dönteni az igeidőről sem. Mindenesetre ez a sorozat kissé hullámzó élmény volt számomra. Az első részt évezredeknek érződött elolvasni (1 hét volt amúgy), s utána három évig felé sem néztem!
A második-harmadik-negyedik rész ismét visszarepített az "imádom ezt az egészet" érzésbe, amit végül az ötödik rész semlegesített.
Rick Riordan nagyon szerethető karaktereket tud alkotni, gyilkos függővégekkel zárja le a köteteit... csak lassan kezd már unalmas lenni a 101. ismétlés belőle.

8. Rick Riordan: Kane krónikák (3 részes)
Olvasás ideje: 2018. április 12. → 2018. július 6.
Kedvenc rész: A vörös piramis
Értékelés: 4,3 / 5

A Kane krónikák üdítő váltás volt Riordan görög mitológiás világából (bár tudjuk, hogy mind egy nagy univerzum része). A szereplők ebben a sorozatban érettebbek.
A sorozat egyetlen hátránya csupán abból adódott, hogy a szereplők nem tudtak annyira megérinteni, mint Percy-ék. Ettől függetlenül jó élmény volt, örülök, hogy adtam egy esélyt ennek a sorozatnak is, és jobban megismerkedhettem az egyiptomi hitvilággal.

9. Erika Johansen: Tear királynője (3 részes)
Olvasás ideje: 2017. május 25. → 2018. augusztus 17.
Kedvenc rész: Tear ostroma
Értékelés: 5 / 5

Véleményem szerint a Tear királynője nagyon alulértékelt YA/adult fantasy idehaza. Az írónő nagyon brutális történetet hozott össze, egy elsőre hétköznapi high fantasy hátteret teljesen átalakította és olyanná formázta, amire rá sem ismerne az ember.
Nekem egyedül a végső megoldás mögötti gondolatmenet nem volt elég meggyőző, ez vette el a tökéletes lezárás érzését.
Nagyon várom, hogy az írónő kijöjjön valami újjal.

10. Jeaniene Frost: Night Huntress (7 részes)
Olvasás ideje: 2012. augusztus 4. → 2018. augusztus 26.
Kedvenc rész: At Grave's End
Értékelés: 4,57 / 5

Vannak érdekes vonzalmaim. Ilyen a paranormális romantika két kiemelkedő sorozata, Karen Marie Moning Fever és Jeaniene Frost Night Huntress sorozata. Nem akarok semmi mást olvasni a műfajból, ez a két sorozat azonban valahogy berántott, és végig fenntartotta az érdeklődésem. Az előbbit már korábban befejeztem (jövőre fogom újrázni), Jeaniene Frost viszont idáig váratott, hogy végére érjek Cat és Bones történetének.
Nem mondom, voltak lejtmenetek (5.rész), de összességében egy nagyon szolid kis sorozat, ahová bármikor visszatérnék kicsit szórakozni.

Holly Black - Cassandra Clare: Magisztérium (5 részes)
Olvasás ideje: 2014. december 1. → 2018. október 23.
Kedvenc rész: A bronzkulcs
Értékelés: 4,6 / 5

Middle grade az év elején, middle grade az év végén. Tudom, sokan úgy emlegetik a Magisztérium sorozatot, mint HP copyt, de szerintem van benne elég egyéniség, hogy megálljon a saját lábán.
Az első három rész ebben a sorozatban kiváló volt, hihetetlen magasságokban szárnyalt a sorozat. Sajnos ez a lendület a végére elfogyott, és egy kliséhalmaz, logikátlan történetvezetés és kissé nevetséges események sora maradt. Meg persze az imádnivaló karakterek, akik megmentették a sorozatot attól, hogy teljesen negatív élményként maradjon meg a fejemben. Nekik köszönhetően sikerült elengednem az elvárásaimat is, és csak élvezni a sorozatot azért, ami maradt belőle.

3 megjegyzés: