2019. május 11., szombat

Bullet Journal kalandok (3) 2019. április

Itt a május, én pedig kisebb csúszással, de végre naprakész lettem a korábbi hónapok BuJo-jával.
Az ehavi témáink pedig:
1. érdemes utólag dekorálni a BuJo-t? 
2. Hogyan lépjünk túl egy rosszul sikerült oldalon? 





A legutóbbi BuJo-s bejegyzésemnél nem csupán betegeskedtem, de igencsak negatívan láttam a márciusi BuJo fedőlapomat. Ez annyira elkedvtelenített, hogy egy jó darabig nem is csináltam semmit a BuJo-val, csak írogattam a fontos adatokat. Se egy színezés, se egy rajz. Úgy éreztem, hogy csak rontani tudok a helyzeten. 

Ezen végül egy dolog segített. Egyik este elhatároztam, hogy attól, hogy a fedőlap nem a legszebb, a többi oldalból még kihozhatok valamit! És akkor meg is szállt az ihlet. 
Tudom, milyen nesze semmi, fogd meg jól jellegű tanács ez? De higgyétek el, egy ilyen hobbinál egy rossz rajz nem állíthat meg, mert ha nem vagy profi ez még kismilliószor elő fog fordulni. 
Lehet ezt úgy is nézni, mint egy bukás, de úgyis - és én ezt pártolom - mint egy állomás a fejlődésünkben. Sőt, lehet a jövőben elkészítjük ugyanazt a fedőlapot, s az lesz a legszebb dolog a világon - csak azért, mert már tudjuk, hogy mit kerüljünk el. 

Nekem március végül a zöld jegyében telt. Kezdjük is, mit alkottam végül. 


Íme az a bizonyos fedőlap, ami nem sikerült valami jól. 
Mit tanultam?: 
1. Nem kell meghúzni a fekete külső kört, mert úgy hangulatosabb lehet. 
2. Lehet ezt színessel kellett volna megcsinálni, mert abból nagyobb a választék.
3. Kell vennem egy normális fehér zseléstollat, mert ez a drágaság felvette a zöld különböző árnyalatait. 
4. Határozottan színessel kellett volna ezt megcsinálni. Sokkal mattabb lett volna, ezzel pedig jobban illeszkedett volna az erdős hangulathoz. 

  


A következő oldalakban a zöld árnyalataival játszadoztam. Valamiképp fel akartam dobni ezeket az oldalakat, mert nem olvastam / nem vásároltam sok könyvet, így maradtak helyek. Az olvasott könyvek oldalon még a levelekkel szórakoztam, a book haul-nál filodendront rajzoltam (aznap ültettem át a sajátjaimat, onnan jött az ihlet), a könyvtáras oldalt pedig washi tape-pel töltöttem meg, s a sarokba rajzoltam egy levelet. A washi tape-t simán azért választottam, mert szerettem volna már használni. 
A Book Haul és Könyvtáras oldalon lévő rajzol már színessel készültek, és jobban tetszenek, mint a filces verziók. Ettől függetlenül áprilisban már visszatértek a filcekhez, 

 

Mivel előre készítettem el az egyes oldalak feliratait, így a visszafogott hónap miatt két üres oldal maradt. Ezekre az oldalakra két szeretett szerző 1-1 idézetét írtam ki - amik még illenek is a választott helyükhöz. 

Ahogy láthatjátok a fontos események oldalnál, eljutottam oda, hogy "van hely? Rajzoljunk oda egy-egy levelet" mentalitáshoz. Azért került a könyvtáras oldalra is az a random levél. :) 


Kerti napló az utolsó oldal a márciusi részből. Nagyon sokat gondolkodtam, hogy miként dobhatnám fel ezt az oldalt, de nem akartam csak leveleket rajzolgatni a napokhoz, ahogy februárban, így elkezdtem vonalakat húzogatni, és egyszer csak megszületett ez a történet. 
Ezután már csak kiemeltem az egészet a kedvenc tollammal (Stabilo fine liner 0.4), és meg is voltam. A színezéshez használhattam volna színest, az szerintem jobban illett volna ide, de sebaj. Majd legközelebb.

2019. április


Beszélgessünk kicsit az utólagos dekorálásról. Nem véletlen ugyanis, hogy csak most posztolom ezt a bejegyzést. Egészen idáig tartott, hogy kidekoráljam az áprilisi részét a BuJo-mnak. Jogos lehet a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán, ha nem előre készítem el, hanem utólag pótolgatom az elmaradásaimat. 
A válaszom: igen. Számomra igen. 

Nem mindig van időm kreatívkodni, viszont olyan jó érzéssel tölt el, mikor a csak szöveges részből álló BuJo-mat kiszínesíthetem, s "saját személyiséget" adhatok neki. Lehet, hogy ez ellentétes a BuJozás lényegével, hogy a szép, dekoratív füzetbe írjuk be a fontos dolgokat, de engem így is megelégedéssel tölt el. 
Ráadásul, szeretek visszalapozgatni a BuJo-mban, hogy megnézzem a korábbi oldalakat, és úgy örülök az egyre színesebbé váló füzetemnek!

Na de, nézzük is áprilist! Ebben a hónapban a hőlégballonok és a narancssárga szín dominált.


Íme, életem első hőlégballonjai. Vannak bajai, de valahol el kell kezdeni. Nagyon szerettem rajzolgatni és színezgetni ezeket, s egyre jobban megszerettem a rajzolásukat.


Az olvasott könyvek oldalánál kicsit váltottam, s rajzfilmszerűbb hőlégballonokat rajzolgattam . Elég sokat olvastam múlt hónapban, így két oldalt megtölthettem velük és a ballonokkal. Eredetileg azt terveztem, hogy csak narancssárga és aranyszínűek lesznek, de arra jutottam, hogy egy kicsi változatosság nem ártana, így lett rózsaszín és piros színű is.


Az elegáns oldalam, legalább én így hívom az április könyves beszerzések és könyvtáras oldalamat. Itt például látszik, hogy később készült el a végleges verzió. A könyvtáras részt lejjebb kellett vinnem, mivel kissé sok könyvvel gazdagodtam áprilisban. 
Egyébként nálam szinte a hónap végéig csak ceruzával vannak felírva az egyes oldalrészek, amíg nincs mit írnom oda.
Az itt található hőlégballonokat nem színeztem ki, csak kipingáltam őket. Gondolkodtam rajta, hogy készítek még 1-2 darabot, de úgy érzem, akkor zsúfolt lenne már az oldal.


Kipróbáltam az öntözési naplót áprilisban, de rájöttem, hogy nem vagyok elég rendezett ahhoz, hogy minden öntözés után jelölgessem, anélkül meg nincs értelme. A kerti napló viszont felvette a végleges formáját. Elég elüt a többi oldaltól, de ennek az oldalnak az a célja, hogy jövőre visszanézhessem, mit csináltam jól vagy épp rosszul, s az alapján rendezzem a dolgokat. 

Az itteni hőlégballonok megint más típusúak. Mivel elég "száraz" oldalak ezek, szerettem volna egy kis színt vinni bele, ezért színessel megrajzoltam az egyes gömböket, s onnan már a fekete tollammal rajzoltam meg a többit. 

Nos, ennyi lett volna az ehavi Bullet Journal kalandok. A májusi oldalból konkrétan semmi nincs kész, csak a csupasz szövegek szerepelnek, így egyelőre nincs mit mutatnom. :) 
Ha ti is készítetetek BuJo-t, nektek milyen lett a március és az áprilisi (vagy épp a májusi) rész? 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése