2019. május 22., szerda

Jessica Townsend: Csudamíves - Morrigan Crow baljós öröksége

Morrigan Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. Ám hamar rá kell jönnie, hogy nem minden varázslat a jót szolgálja.
Morrigan a Társaság új tagjaként azt reméli, hogy végre igazi családra és barátokra lel. Csudákra számít, kalandokra és felfedezésekre, de kiderül, hogy a Társaság egyetlen dologgal akarja megismertetni: a Csudamívesek által elkövetett rémtettekkel. Ráadásul valaki zsarolja a társait…
És ami a legrosszabb: az emberek sorra tűnnek el. Nevermoor fantasztikus városát, amely valaha a mágia biztonságos szigete volt, most félelem és gyanakvás fojtogatja…

Sorozat: Nevermoor #2A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor folytatása! Az első rész végén Morrigan felvételt nyert a Csudálatos Társaságba, miután legyőzött egy halálos átkot és jó néhány veszélyes próbát kiállt. A kislány boldog, hogy a Társaság tagjai és a Deukalión Hotel lakói között igazi családra és barátokra lelt, de ez a varázslatos világ még számtalan titkot rejt. Ráadásul Nevermoorban a félelem uralkodik, ugyanis emberek tűnnek el! Vajon a Csudamívesek tehetnek róla?

Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Jessica Townsend 2017-ben robbant be a köztudatba Nevermoor – Morrigan Crow négy próbája című regényével, amelyet azóta hangzatosan a „következő Harry Potternek” hívnak. Remélem, profetikus jelleggel, mert ez a sorozat méltó utódja lehet a Harry Potternek.

Mivel az első rész ilyen magas szintet ütött meg, izgultam amiatt, hogy az írónő képes-e tartani (esetleg még meg is ugrani) azt a színvonalat, amivel indított. A Csudamíves elolvasása (vagyis élménye) után bátran kijelenthetem, hogy egy új kedvencet avattam. Ez a kis hóbortos, csupaszív sorozat a maga fantasztikus karaktereivel és izgalmas világával esernyőjét szélesre tárva letáborozott a szívemben.

De miként sikerült ilyen módon elvarázsolnia az írónőnek?

A Csudamíves ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött: Morrigan bekerült a Csudálatos Társaságba (azaz a Csutába) nyolc társával együtt. A lánynak azonban titokban kell tartania tehetségét, ezt pedig úgy tűnik, valaki ki is akarja használni. Eközben pedig sorra tűnnek el az emberek és csudlények.

És ez még csak a jéghegy teteje. A történet végig bővelkedik izgalmakban, és pár alapvető dolgot kivéve szerintem teljesen kiszámíthatatlan. Természetesen sokszor viszi előre a cselekményt a klasszikus ifjúsági regényes elem, azaz a tiltott jelenségek vizsgálata. Ugyanakkor itt nem volt olyan frusztráló, mivel nem minden esetben volt a karaktereknek alternatív választásuk. Azt viszont értékeltem, hogy veszélyhelyzet esetén mertek segítséget kérni, mivel szerintem ezzel a célközönség számára pozitív példával szolgált.

A történet ismételten tele volt érzelemmel, és olyan témákkal foglalkozott, amelyeket felnőttként is teljes mértékben át tudtam érezni. Nagyon gyakori jelenség társadalmunkban a kiközösítés, különösen a fiatalabb korosztályban. Elég egy kicsit kilógni a sorból, hogy lassan elkezdjenek piszkálódni valakivel, majd nyíltan utálkozni. Elkeserítő jelenség, amelynek sokszor olyanok esnek áldozatul, akiknek leginkább szükségük lenne valamiféle támogatásra. A Csudamívesben Morrigan is hasonló helyzetben találja magát. A képessége és külső hatásra ismét azt kell tapasztalnia, hogy elfordulnak tőle. Szívszaggató jeleneteket alkottak, amelyet csak az enyhített, hogy a talált családja feltétel nélkül támogatja őt. Fontosnak tartom, hogy az embernek legyen valaki, akire támaszkodhat, egy biztonsági háló ebben a sokszor toxikus világban, ezt pedig a regényben is gyönyörűen bemutatta az írónő.

Sokat hozzátett az olvasási élményhez a karakterek mélysége is. Az írónő élő, szerethető (vagy nem) szereplőket alkotott, akikért lehet izgulni, akik hibáznak, de igyekeznek jóvá tenni (vagy nem) azt, s akikre még évekkel olvasás után is emlékezni fogok. Úgy gondolom, hogy a szereplők ennek a sorozatnak a legnagyobb erősségei. Igaz ugyan, hogy a világ mágikus, a történet izgalmas, de a sorozat szíve a karakterekben rejlik.

Mindent összevetve a Csudamívesnek sikerült az, amit nem hittem volna: még magasabbra tette a lécet, mint a Nevermoor. Minden aspektusában fantasztikus, élettel teli regény lett, ami az első pillanattal magával ragad. Személy szerint a végtelenségig rajongtam a folytatásért, s hivatalosan is kedvenccé avattam a sorozatot. A Nevermoor sorozatot bármelyik korosztálynak szívesen ajánlom, mindenki számára tartogat mondanivalót. És ki ne szeretne egy csipetnyi mágiát az életébe?Könyv adatai
Eredeti cím: Wundersmith (2018)
Kiadó: Kolibri (2019)
Oldalszám: 420

NyereményjátékA Kolibri kiadó újdonságai között jó pár tetszetős borítót találtunk, amikor a szemünkbe ötlött a frissen megjelent Csudamíves… és bizony a bloggereink köztudottan szeretik a szép könyvborítókat, ezért a mostani feladatunkban borító részleteket kell felismernetek! Találjátok ki, hogy melyik könyvhöz tartozik a borító, és írjátok be a könyv címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
További állomások


05/22 - Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése