2017. március 4., szombat

Top 10 (27) olvasnivaló a virágzó tavaszra

Helló Dearies!
Már megint eltelt egy évszak, úgyhogy ideje összegezni az előző Top10-es listát, és új terveket szőni - talán most sikeresebb leszek?
Remélhetőleg. 
Ha nem valami elborult elváráslistát állítok magam elé, akkor biztosan.



A téli olvasási lista nem sikerült annyira rosszul, mint számítottam rá. 10-ből 5 könyvet elolvastam, 1-ről pedig úgy döntöttem, nem szeretnék próbálkozni vele (aztán lehet, egy nap kikölcsönzöm a könyvtárból).

A teljesítések

1. Ally Carter: Take the Key and Lock Her Up ✗ 
De még mindig a TBR listám elején van... csak megelőzte pár másik könyv.

Még decemberben olvastam, és ejtett újra szerelembe az árnyvadászok világával.

Szintén decemberi olvasás, ami év végén a Top10 kedvenc olvasmányom közt is szerepelt (4. helyen).

A tavalyi év utolsó olvasmánya volt. Hasonlóan Ruta Sepetys könyvéhez, a Top10 kedvenc olvasmányom közé jutott. 

5. Gárdonyi Géza: Egri csillagok ✗
Csak halogatom, mert annyi szépséges új kötet van... pedig csak egyszer kéne rávennem magam, hogy olvassam. Azért remélem, idén összejön.

Bár tavaly szerettem volna elolvasni, végül januárban kerítettem rá sort. Egész jó könyv volt, de nem érzem annyira maradandónak, mint az első részt. Az viszont biztos, hogy sokat fejlődtek a karakterek a három rész alatt.

7. Alexandra Bracken: Wayfarer ✓
Elég az utolsó pillanatban fejeztem be a Wayfarert, így legalább 50-50% lett az olvasott-nem olvasott könyvek aránya. Vegyes érzelmekkel fejeztem be ezt a sorozatot.

8. Veronica Roth: Carve the Mark ✗
Ez az a könyv, ahol úgy döntöttem, inkább nem olvasnám. Nem a körülötte kialakult balhé miatt, hanem, mert elég sokan mondták, hogy kidolgozatlan, sőt logikátlan a világfelépítése. Engem pedig már eléggé elkényeztettek a fantasy regényeim, hogy ez zavarjon.

9. Isaac Marion: The Burning World ✗
Ezt a regényt olvastam volna, de rájöttem, hogy jó lenne előtte újraolvasni a Warm Bodiest (Eleven testek), hiszen 2011-ben olvastam, mikor megjelent külföldön. De amint sort kerítek az újrázásra, a folytatást is elolvasom.

10. Jennifer A. Nielsen: Rise of the Wolf ✗
Sajnálom, hogy erre a regényre nem tudtam sort keríteni, de ez Cinda Williams Chima hibája. Ha nem zúgtam volna így bele a Seven Realms sorozatába, lehet ez is a befejezettek közt lenne. 

A tavaszi tervek

Elég nehéz volt összeállítanom a listát, főleg, mivel megszabtam magamnak, hogy egy sorozatból csak egy kötetet tehetek fel (különben elég egysíkú lista lenne). 

      
Az első három könyv mind harmadik rész. Alexandra Bracken: Sötét hajnal regénye a Sötét elmék sorozatzárója, és tekintve, hogy milyen függővége lett az előző résznek, alig várom, hogy rávessem magam (lehet, hogy párhuzamosan olvasom majd a Seven Realms sorozattal).
Cinda Williams Chima és Richelle Mead a két sorozatom, amivel maratonozom éppen, így egyértelműen a The Gray Wolf Throne-nak és a The Indigo Spell-nek van ezen a listán (bár mindkettőből olvasok még további köteteket).

      

Két friss megjelenést tettem egyelőre listára, mivel nem tudom, hogy májusra milyen friss megjelenést szeretnék olvasni (ha sikerült a Rise of the Wolf-ot befejeznem, akkor valószínűleg annak a harmadik része lesz a befutó).
Nina LaCour: We Are Okay a márciusi listámon szerepel. Az írónőről jókat hallottam, így remélhetőleg ez olyan realista regény lesz, amilyet kedvelem.
Laini Taylor: Strange the Dreamer könyve kisebb csúsztatás után március végén végre megjelenik! Tudom, előbb be kéne fejeznem az írónő másik sorozatát, de annyira kíváncsi vagyok erre a kötetére, hogy nem fogom kivárni. 
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit kötete tavalyi megjelenés, viszont csak múlt hónapban bukkantam rá, és keltette fel az érdeklődésem. Mostanában úgy érzem, szeretném bővíteni a sci-fi ismereteimet, úgyhogy ahhoz is tökéletes lesz.

      

Három könyvet még télen szerettem volna olvasni (Lelkek könyvtára, Tear királynője, Rise of the Wolf), de szegényekre sajnos nem tudtam időt keríteni. Emiatt adok nekik még egy esélyt, ezért is tettem fel a listára - hátha most sikerülni fog. 
Robin Wasserman: The Book of Blood & Shadow a Goodreads TBR-m első helyén leledzik, így a fogadalmamnak megfelelően a havi TBR-mon is megtalálható. Gondolkodtam, hogy a következő két könyv közül választok egyet (Megan Miranda: Fracture, Nora Price: Zoe Letting Go), de inkább biztonsági játékot játszom - hiszen először ezt kell elolvasnom, ha tovább akarok haladni azzal a listával.

Összesítés

A tavaszi listán most kicsit többségben vannak az angol nyelvű regények, aminek örülök, ugyanis a TBR-m többsége angol nyelvű, és így végre azt érzem, haladok velük.
Szokás szerint a sorozatok dominálnak (8-2 arányban) - ebből 3 sorozatkezdő (Strange the Dreamer, Ninefox Gambit, Tear királynője) és 2 sorozatzáró (Sötét hajnal, Lelkek könyvtára).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése