2017. március 10., péntek

Hétvégi Olvasónapló (94) A kiközösített cárok

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.




Ez a hét elsősorban a kerti munkák ideje volt. Megtörtént a metszés - 1-2 rózsám és a málna egy része van már csak hátra - és az első kapálás is; illetve mindezekkel együtt az első harci sérüléseket is beszereztem.

Ennek ellenére elég sok időt tudtam mással is tölteni - például színezéssel. Egyfelől tegnap vettem akciósan (75%-os akcióban) egy újabb színezőt, illetve elkezdtem az Álomvilágot. Elég lassan haladok vele, de nagyon élvezem most a színezését.
Ráadásul most tartok a kedvenc részemnél, mikor az alap egy részen színezve van, és elkezdtem a végleges színezést. Olyan éles kontraszt van köztük, és ilyenkor különösen szépnek látszódik az elkészült rész (később majd jobban bele fog olvadni, és elveszti kicsit a varázsát, de most még annyira jó ránézni). :)

Ezen a héten egy új dalszerelmem lett, mégpedig egy feldolgozás - Theory of a Deadman: Shape of My Heart. Nagyon várom már az új albumukat, de szerencsére ilyen szép dalokkal enyhítik a várakozást. Tyler hangja csodálatos, kiráz a hideg, akárhányszor hallgatom ezt a dalt.

Azt hinné az ember lánya, hogy ennyi minden (és a munkahely) mellett nem igazán marad idő olvasni - ennek ellenére a héten rengeteget olvastam! Az elmúlt napokban ugyanis bevezettem az alvási előtti olvasást (bár ez az aktuális olvasmányommal való haladást segítette elő), illetve nem tudom, egyszerűen kedvem támadt olvasni. Sokat.

De miket is végeztem ki?

A héten olvastam

   

Vasárnap délután értem Robert Jackson Bennett: Pengék városa végére, ami az első márciusi olvasmányom volt. Az, hogy imádtam, enyhe kifejezés. Miután a végére értem, egész este csak sóhajtoztam, és próbáltam feldolgozni az egészet. A Koboldcsászár határozottan kihívóra talált a kedvenc könyvek versenyén. Ennyire jó folytatást írni... megérte a várakozás minden egyes szenvedéssel teli pillanatát.

Ezután került terítékre Sebastian de Castell: Az áruló pengéje regénye, amit bár két nap alatt elolvastam, sokkal, de sokkal többnek érződött. Szörnyen sajnáltam, de nem talált be nálam, és szerintem félbe is hagyom a sorozatot. Jelenleg legalábbis semmi nem motivál annak folytatására. Poszt nem tudom, mikor érkezik belőle, mert blogturnés könyvvé vált, és még nincs meg a turné időpontja.

Aktuális olvasmányok

   

Simon Sebag Montefiore: The Romanovs
Haladás: 43. oldal

Lassan, de biztosan haladok a The Romanovs kötettel. A napokban elolvastam Mikhail Romanov uralkodását, így hamarosan Alexei cárral folytatom majd. Annyira érdekes volt a mostani rész is - elsősorban a szülői befolyásról szóló tanmesének is lehetne nevezni Mikhail uralkodását, de ahhoz képest, milyen traumatikusan indult az élete, ő egész nyugodt uralkodónak tűnt számomra, akinek a családja sokat jelentett.

Cinda Williams Chima: The Exiled Queen
Haladás: 354. oldal

"Kicsit" haladtam a Seven Realms sorozat 2. részével (Semmiről a 60%-ra). *-* Még mindig lassú a történetvezetés, de annyira élvezem az egészet! A karakterek fantasztikusak (Dancer az én drága cukorfalatom), és bár több gyakori trope-pal dolgozik, azok nem érződnek klisésnek - az írónő mesterien kerüli a pet peeveseimet: nincsen félreértésből fakadó dráma, fölösleges hősködés, a karakterek értelmes döntéseket hoznak általában (azért nem mindig - de ez a személyiségükből fakad), és senki nem tökéletes (például Amon, akiről elsőre azt hinné az ember, hogy majd ő lesz a legek legje, egyáltalán nem a legjobb sok mindenben, és ez ki is van mondva a könyvben). Ó, és nagyon tetszik, hogy a hercegnő nem válik a világ legjobb katonájává, hanem neki is megvannak az erősségei és gyengeségei. Ezek az egyensúlyok annyi YA fantasy regényből hiányoznak, így üdítő ezt látni.


Tervek

A héten két célt sikerült elérnem - egyrészt elolvastam a tervek közül Az áruló pengéjét, másrészt csökkentettem az aktuális olvasmányaim számát (persze csak 1-gyel, de akkor sem 5 kötetet olvasok egyszerre).
Jövő héten szeretném befejezni a The Exiled Queen-t, ami szerintem vállalható cél, hiszen már elég jól állok vele (múlt héten csak a 24. oldalon voltam, aztán hova jutottam vele!).

   

Bizony, miután végeztem a 2. résszel, szeretném folytatni a Seven Realms sorozatot a The Gray Wolf Throne-nal. Esélytelen, hogy ezt kivégezzem - főleg, mivel csak azután állok neki, hogy a poszt is elkészült az előző részhez (nem szeretném, ha befolyásolna az új ismeret).

Ismét felteszem a listámra V. E. Schwab: A Darker Shade of Magic-jét, amit a The Exiled Queen után szeretnék aktívabban olvasni. Bevallom, örülnék, ha el tudnám olvasni jövő héten ezt a regényt is, mert végül is csak 384 oldal, az pedig nem vállalhatatlan. Jó, inkább a felééig jussak el, már az is jó eredmény lenne. Mit jó - szuper lenne!

És persze szeretnék haladni a The Romanovs-zal is. Az 59. oldalon van a következő rész vége (A The Young Monk-é), ami szerintem elérhető cél. Szerintem így fogok a jövőben is szakirodalmat feldolgozni, így sokkal eredményesebben haladok. Látszik, megszoktam, hogy vizsgák előtt gyorsabb tempóban kellett feldolgoznom a szakirodalmakat. :)

Ennyi lett volna az eheti hétvégi olvasónapló, ami végre nem lett végtelen hosszúságú, mint az elődje. :) Remélem, nektek is hasonlóan jó olvasós hetetek volt!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése