2019. május 6., hétfő

Majtényi György - Szabó Csaba - Mikó Zsuzsanna (szerk.): Kommunista kiskirályok

Hogyan éltek a kommunista vezetők a hétköznapokban, mik voltak a legfontosabb kiváltságaik? Miképp jutottak luxuslakáshoz, hogyan zajlottak a hírhedt vadászatok? Valóban elkártyázták a helyi hatalmasságok a mezőtúri téeszt? Mennyi pénz volt a hortobágyi libáztatásban? Volt-e gátja a korban a visszaéléseknek, a korrupciónak, és követte-e a bűnt olykor büntetés is?
A kötet írásai a kommunista korszak politikusainak életvitelét, hatalmi túlkapásait elemzik, miközben megdöbbentő képeket villantanak fel a közelmúltból és a kommunista kiskirályok mindennapjairól: fényűző villák, féktelen italozások, színlelt szerződések, strómanok, gyarapodó magánvagyonok…
A könyv történész és levéltáros szerzői e történetek kapcsán elemzik a korszak hatalmi viszonyait, társadalmát, és általánosabb kérdéseket is megfogalmaznak a hatalom természetéről. Kutatásaik korábban eltitkolt, mindmáig ismeretlen eseteket tárnak elénk a diktatúra mindennapjaiból.

A kötetet köszönöm a Libri kiadónak!



Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba által szerkesztett tanulmánykötet a II. világháború lezárásától a Rendszerváltásig tartó, azon belül is többségében az egypártrendszer idejéből mutat be olyan eseteket, ahol egy hatalmi pozícióba jutott párttag miként élt vissza helyzetével.

Az itteni történetek közt, bár különböző helyszínen és időben játszódnak, több hasonlóságot is fel lehet fedezni: ilyen a szereplők háttere (munkáscsaládból származó egyén, aki a pártba kerülés után villámgyorsan emelkedik felfelé a ranglétrán), a tevékenységi körük (hatalommal való kisebb-nagyobb visszaélés, amit személyes attrocitások is kísértek), és a személyiségük. Ez utóbbi vált legtöbb esetben a pártból való kizárás / más pozícióba helyezés „indokává”.

Megfigyelhető az is, hogy milyen konzekvenciával jártak az egyes párttagok tevékenységei. A kemény diktatúra éveiben csak a legkirívóbb esetekben vizsgálták meg az adott személyt, s a büntetése is enyhébb volt. A Kádár-rendszer szigorának enyhülésével, majd a Szovjetunióban terjedő glasznoszty és peresztrojka hatására az egyes visszaélések is sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak, s ennek következtében valamivel súlyosabb következményekkel is jártak az elkövetővel szemben. Ennek a bemutatása véleményem szerint a tanulmányok sorrendje miatt nem feltétlenül észrevehető. Célszerűbbnek tartottam volna, ha az egyes írások kronologikusan követték volna egymást.

Érdekes volt számomra az is, hogy az egyes történetekben mekkora szerepet kapott a média, s hatásuk is egyre növekedett az évtizedek elteltével. A ’70-es évektől figyelhető meg először, hogy egy-egy oknyomozó újságíró képes volt „kiugrasztani a párttagot a bokorból”, sőt elérte azt is, hogy a párt is vizsgálatot indítson.

A tanulmánykötet legnagyobb erőssége szerintem a bevezetés volt, amely több perspektívából – többek között vallási és pszichológiai szempontból - vizsgálta meg a hatalom problematikáját. Elgondolkodtató írás volt, amely nem csupán a magyarországi helyzetet tekintve, hanem globálisan is megállja a helyét.

Az egyik tanulmányt szeretném külön is kiemelni, mégpedig a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság vezérigazgatójáét. Igazi meglepetés volt számomra, mikor kiderült, hogy Illés Dezsőnek ugyanott volt szőlője, ahol nekünk is. Ez az érzés csak tovább fokozódott, mikor nagyszüleimtől több információt is megtudtam róla – kezdve ott, hogy a szőlője a miénk szomszédságában van. Mivel a tanulmány nem nagyon számol be XY további sorsáról, szeretném megosztani veletek azt, amit nagyszüleim elárultak nekem.

A faluban mindenki tudta, hogy Illés az erdészet embereivel építette meg a présházát (ami gyakori jelenség volt a különböző tanulmányokban is). Őt magát szüreteken lehetett látni, ahogy a szüretelők közt járkálva fehérbort töltögetett nekik. A pere után azonban nem csupán a balatonfenyvesi nyaralóját vesztette el, hanem a szőlőt is eladta. Ezt követően már nem sokáig élt; pár évvel később agyvérzésben elhunyt.

Mindent összevetve a Kommunista kiskirályok nem csupán egy-egy személy történetéről szól, hanem rajtuk keresztül a magyar társadalom és a politikai intézményrendszer működése is láthatóvá válik. Személy szerint kedvelem ezt a fajta prezentálást, mivel sokkal színesebbé, kerekebbé teszik az adott korhoz kötődő ismereteimet.


Könyv adatai
Eredeti cím: Kommunista kiskirályok (2019)
Kiadó: Libri kiadó (2019)
Oldalszám: 408

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése