2019. június 26., szerda

2019-es könyves félévzárási pánik

Eljött az első számadás.
Köszönöm Arwennek a kihívást.

Az elmúlt évek félévzárásai:
2015 // 2016 // 2017 // 2018

Következzék az ötödik félévzárás!





1. A legjobb 2019-es olvasmányod!

Tavaly ennél a kérdésnél igencsak a bőség zavarában voltam, s végül három könyvet is kiválasztottam. Idén, bár kiváló regényeket olvastam, egyértelmű, melyik könyvet tartom a legjobbnak.


Octavia E. Butler: Hajnal regénye pár hónapja jelent meg, és már az első oldalakon belopta magát a szívembe. Megvan benne minden, amit szeretek a sci-fi regényeimben, és még egy kis extra mondanivaló is. Hihetetlen, hogy ez a mű rég megjelent külföldön - semmit nem vesztett aktualitásából.
Ha pedig minden jól alakul, idén olvashatjuk a folytatását is!

2. Legjobb folytatás, amit 2019-ben olvastál!

Idén eddig 8 sorozatfolytatást olvastam (amiből 3 az Űrodisszeia kötetei), úgyhogy van miből válogatni.


Jessica Townsend: Csudamíves regénye ennek ellenére magabiztosan nyerte ezt a kategóriát. Imádom a világot, imádom a karaktereket, csupa szív ez a sorozat! Szükség van az ilyen könyvekre, hogy elszakadjunk a valóságtól.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél!


Nagyon jól állok a friss megjelenések olvasásával. Annyira jó, hogy egyetlen könyv szerepel ezen a listámon, Moskát Anita: Irha és bőr. Akárhányszor elolvasom a fülszöveget, mindig egyre izgatottabb leszek miatta. A történet szerint két évtizede állatok milliói bábozódtak be, hogy aztán félig ember, félig állat hibridekként keljenek ki. A leírás alapján komoly társadalmi témákra számítok.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.


      

Ehhez a kérdéshez nehéz lenne csak egy könyvet választani, mivel határozottan elkényeztetnek a könyvkiadók. Az egyik legjobban várt megjelenés számomra Maggie Stiefvater: Call Down the Hawk, amit aznap előrendeltem, hogy ez a lehetőség felmerült. Imádom Ronant, sőt az egész Hollófiúk sorozatot. Rengeteg érzelmet váltott ki belőlem, többet is, mint illendő lenne, de pont ez a szép benne. Épp ezért alig várom, hogy olvashassak még róluk! Még úgyis, hogy Adamet keveset fogom látni.

Nagyon várom Rene Denfeld: The Butterfly Girlt, ami a The Child Finder folytatása lesz. Az első részben megismert nyomozónő, Naomi újabb nyomozását követjük végig. Tudom, hogy ismét meg fog érzelmileg viselni, de az írónő prózájáért bármilyen nehéz témát képes vagyok elolvasni.

Júliusban jelenik meg Philip K. Dick: Az utolsó tréfa az Agave könyveknél. Nem olvastam el a fülszöveget, így gyakorlatilag semmit nem tudok a könyvről, csak azt, hogy a borítókép egy tényleges jelenetet ábrázol a regényből.

Illetve ma tette közzé az Agave könyvek az őszi-karácsonyi megjelenéseket tartalmazó bejegyzését. Mit ne mondjak, sírni fog a pénztárcám, de ennyi jóságnak nem lehet ellenállni! Jön például R. F. Kuang: Mákháború regénye, ami külföldön is nagy népszerűségnek örvend, s a kiadó is nagyon hypelja. Ázsia inspirálta katonai fantasy. A történet alapja kissé klisés, de biztos van benne valami csavar, ami egyedivé teszi.

Legeslegnagyobb örömömre megjelenik Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön kötete is. Tudnotok kell, hogy két PKD kötet hiányzik a gyűjteményemből, az egyik a Már megint a felfedezők, a másik pedig a Lenn a sivár Földön. Mindkettőt nagyon régóta kerestem, de nagyon drágán árulja, ha árulja valaki. Épp ezért vagyok annyira boldog, mert most végre már csak egyetlen kötet fog hiányozni a gyűjteményemből! (Mondjuk akkor is fogom vásárolni tovább a felújított PKD köteteket, mert mégiscsak ő az egyik legnagyobb kedvencem.)

Megjelenik Ray Bradbury: A tetovált ember felújított változata is. Nekem megvan a kötet angolul, de kell magyarul is. Ahogy jövőre a Marsbéli krónikák is.

Érkezik Marko Kloos: Frontvonalak negyedik része, amivel új ciklus indul a sorozaton belül. Ahogy olvastam, nem valami előnyös helyzetben lesznek a főszereplők. Hasonló módon várom a fent említett Hajnalnak a folytatását is, illetve remélem, hogy belefér idénre J. D. Barker: 4MGY sorozatának harmadik része. A második kötet is hatalmas csavarral ért véget, s elképzelni se tudom, milyen elborult ötlete van még az írónak.

Később még megemlegetem Tom Sweterlitsch-et, akitől szintén szeretném olvasni az első regényét.

Végignézve ezen a listán, elképzelni nem tudom, mi lesz itt ősszel, hiszen ez a sok-sok könyv mind egy kiadótól származik. Mi lesz, ha a többiek is bejelentik, mikkel készülnek?

5. Legnagyobb csalódás.

Nagyjából három könyv illene bele ebbe a kategóriába idén, így végül amellett döntöttem, amelytől a legtöbbet vártam közülük.



Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem azért választottam N. K. Jemisin: How Long 'til Black Future Month? novelláskötetét, mert rossz lenne. Egyáltalán nem rossz, én is 4-4,5*-ot adtam neki. Ugyanakkor azt vártam, hogy szinte mindegyik novella hatással legyen rám.
Ehelyett már alig emlékszem a novellákra (kivéve arra a párra, ami valóban emlékezetes volt). Sajnálom, mert nagyon szeretem az írónőt.

6. Legnagyobb meglepetés.


Erre a kérdésre egyértelmű volt a válaszom: Tom Sweterlitsch: Letűnt világok. Mikor először olvastam a leírását, nem igazán érdekelt, de részben a pozitív véleményeknek köszönhetően, mikor megláttam a könyvtárban, kikölcsönöztem "hátha tetszik" alapon.
Az Epilógust leszámítva ez a könyv tökéletes volt. Hatalmas hátast dobtam tőle, lerakhatatlanul izgalmas, fordulatokban gazdag élmény volt. 

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).

Ide számomra új szerzőt választottam - Arthur C. Clarke-t. Ha emlékeztek, az év első pár hónapjában a szerző 6 regényét elolvastam, s csak a könyvtár-megvonásom tart vissza, hogy folytassam a szerző életművének olvasását.
Az író szerintem hangulatos sci-fi regényeket ír - legyen az társadalmi sci-fi vagy épp űropera. Nem mondanám pörgősnek a műveit, de mégis képes magával ragadni. 

8. Legújabb fiktív szerelem.

Nem olvastam ilyen könyvet. Így pedig marad nekem továbbra is Bolond Robin Hobb könyveiből. (Nem mintha idén olvastam volna az írónőtől bármit is.)


9. Legújabb kedvenc karakter.

Nem mondanám, hogy új ő sem, de a karakter iránti rajongásom a sorozat második részében erősödött meg. Ő pedig nem más, mint Kiva Lagos John Scalzi: Egyesülés sorozatából. Kedvelem a szabadszájú karaktereket, akik nem akarnak megfelelni senkinek. Kiva pedig pont ilyen, de úgy, hogy közben mégis szimpatikus maradt. 

10. Egy könyv, amin sírtál.



Ide egy novellát mondanék, mégpedig Hszia Csiang: Tungtung nyara, ami a Láthatatlan bolygók antológiában jelent meg. Ezt a novellát hazaúton olvastam a buszon, s alig bírtam megállni, hogy ne hangosan zokogjak rajta. A novellában az unoka és nagyapa közti kapcsolat kapja az egyik központi szerepet, ami eszembe juttatta az én nagyon szeretett papámat. Sokkal inkább ez a személyes jellege váltotta ki belőlem a sírást. 

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.


A "boldoggá tett" részt itt úgy értelmeztem, hogy olvasás közben random megölelgettem a könyvet, hogy "annyira jó olvasni". Ez pedig Naomi Novik: Ezüstfonás regényénél történt így. A regény novellaváltozatát már olvastam régebben, így tudtam, hogy biztos jó lesz a könyv is. De az írónő felülmúlta az elvárásaimat. Gyönyörűen megírt, mágikus mű volt, amit imádtam olvasni.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Nagyon ritkán nézek filmet, de idén eddig egész jó vagyok! 4 filmet is láttam, amiből 3 adaptáció volt. Ezek közül a Kszi, Simon volt a kedvencem. Nem leszek túl népszerű, de szerintem jobb lett, mint a regény.

13. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).

2 nap múlva vehetem át Neil Gaiman Sandmanjének első kötetét, ami biztos a legszebb lesz, Viszont most még nincs itt, így a maradék 28 könyv közül választhatok csak.

      

Nem mintha nehéz lenne. Margaret Atwood VadÁdám-trilógiájának újrakiadása egyszerűen szemkápráztató lett! A Jelenkor kiadó mindig a maximálisat nyújtja Margaret Atwood regényeinél, de úgy gondolom, ezekkel a borítókkal felrakták a pontot az i-re. Kívül-belül gyönyörű kötetek.

14. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Tudjátok, hogy számomra központi cél a magánkönyvtáramban szereplő olvasatlan könyvek számának csökkentése. Így rávághatnám, hogy az összes olvasatlanom! Mivel ez azért nem reális cél, így fogtam ismételten a Moly "random olvasatlan könyv" funkcióját, s háromszor rányomtam.

      

Friedrich Nietzsche: Hundert Gedichte

Elég rég olvastam utoljára németül, így jó kör lesz a berozsdásodott németemet elővenni, s kitenni Nietzsche-nek. Mondjuk nem ártana egy kis németezés, mivel az olasz tanulás teljesen átvette a hatalmat.

Gayle Forman: Itt voltam

Újraolvasás lesz, mivel ezt már olvastam angolul. Úgysem tudtam biztosan, hogy melyik realista regényemet vigyem még magammal nyaralásra. Úgy tűnik, a sors besegített a döntésben. (Amúgy ez az egyetlen NA regény, ami eléggé megfogott, hogy megvegyem magyarul is. Nem mintha annyit olvastam volna.)

Lőrinczy Judit: Ingókövek

És ismét a sors kedvessége. Ez a könyv szerepel a 2013-as beszerzések listámon is, így mindenképp sorra kellene kerítenem még idén. Az írónő legutóbbi regénye nem fogott meg annyira, de sok-sok jót hallottam az Ingókövekről, így kíváncsi vagyok, milyen élmény lesz az olvasása.

Nos, ennyi lett volna az idei félévzárási pánik! Még két bejegyzés várható ebben a féléves őrületben: egy állapotjelentés a kihívásaimat tekintve, illetve a bemutatom az idei beszerzéseimet.
Az állapotjelentést holnap már hozom is! :)

Nektek hogy alakult az első félév az olvasásokat tekintve? Remélem, hozzám hasonlóan főleg jó könyvek kerültek elétek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése