2019. december 14., szombat

Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai

Az emberiség gyarmatosította a Naprendszert, és a Föld egyre inkább a külső bolygóktól függ, miközben az aszteroidaövezet kalózai is folyamatos fenyegetést jelentenek rá. Amikor a Marsról érkezett élelmiszerek rejtélyes haláleseteket okoznak, a Tudományos Tanács legfiatalabb tagját, David Starrt küldi a Marsra, hogy felderítse a gyilkosságok indítékát, de David egy sokkal nagyobb titokra bukkan a kietlen bolygó mélyén. Útja később a kisbolygóövezetbe viszi, ahol a szülei egy kalóztámadásban életüket vesztették, ám ekkor már nem csupán néhány halálesettel kell számolnia, hanem talán a Föld sorsa is rajta múlik…

Sorozat: Űrvándor #1-2


Isaac Asimov a sci-fi irodalom egyik legtermékenyebb szerzője. Több, mint 400 könyvet írt, melyek köztük az Alapítvány-trilógiát, amiért elnyerte a különleges Hugo-díjat is. Most a GABO kiadó jóvoltából Asimov Paul French álnéven írt Űrvándor-sorozatának első két részét vehetik kézbe az olvasók új fordításban.


A 2019-es évben az egyik célkitűzésem volt, hogy megismerkedjek a fantasztikus irodalom, azon belül is elsősorban a sci-fi, klasszikusnak számító szerzőivel. Már akkor is a lista élén szerepelt Isaac Asimov, akinek az Alapítvány sorozata már-már kötelező olvasmányként tartható számon. Az Alapítvány ugyan még hátra van, azonban a Gabo kiadó a szerző életművének felújításának részeként megjelentette az ifjúsági sorozatának, az Űrvándornak, az első és második részét.

Ismerkedjetek meg David „Lucky” Starral, a Tudományos Tanács legfiatalabb tagjával, aki annyira tökéletes, hogy többen is azt gondolják, valami mesterséges intelligencia valójában. A legek legje, ami miatt ideális jelölt lenne Gary Stu-nak* is – ha egy felnőtt regényről lenne szó. A sorozat azonban az ifjúsági irodalom számomra egyik kiemelkedő darabja, amit nekem is időbe tellett megszokni: David kora és a szöveg összetettsége miatt többször is emlékeztetnem kellett magam, hogy ez fiatalabb korosztálynak íródott. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az idősebb olvasók számára is élvezhető.

A sorozat az előbb említett David – második kötettől Lucky – Starrt követi, aki részről-részre újabb és újabb kalandokba kerül (illetve keveri magát), amelyeket csavaros észjárásának és kitűnő ítélőkészségének köszönhetően tud megoldani. Mind a két rész hasonló módon épült fel: nagyjából a rész feléig zajlik a lassabb nyomozás, amelynek során David többször is olyat tesz, amiről akkor még azt gondolná az olvasó, hogy butaság. Aztán a regények második felében hirtelen felpörögnek az események, és csak azt veszi észre az olvasó, hogy 1.) David minden tettének megvolt az oka, 2.) vége a résznek.

Maguk a fő fordulatok ugyanakkor egyáltalán nem okoznak meglepetést; az ilyen felfedezések inkább a fiatalabb korosztálynak lehetnek izgalmas. Engem inkább David tetteinek magyarázata foglalkoztatott jobban. Egyedül azt hiányoltam, hogy nem ismerhettem meg azt, hogy miként jutott David egy-egy következtetésre. Ugyanakkor, ha ez is bekerült volna a regényekbe, nem biztos, hogy az ifjúsági kategóriában maradt volna.

Nagyon tetszett a regények tudományos része is, Asimov ugyanis komolyan vette a sci-fi „science” részét is. A célközönségnek megfelelő nyelvezettel, összetettséggel és érthetőséggel magyarázta el az egyes jelenségeket. Igen, egyes információk fölött eljárt már az idő, az alapvető tények azonban továbbra is megfelelnek a valóságunknak. Példának okáért a gravitáció törvénye vagy épp a Naprendszer térbeli bemutatása.

Mindent összevetve az Űrvándor sorozat első két része remek kikapcsolódást nyújtott. Izgalmas kalandregények, ahol a logikát és a tudományos aspektust is komolyan veszi a szerző. Ha kívánhatnék valamit az olvasó énemnek, az lenne: bárcsak tizenévesként ismerkedtem volna meg ezzel a sorozattal, mert biztos, hogy lángra lobbantotta volna a sci-fi iránti rajongásomat. Ez a sorozat ugyanis ideális választás azoknak, akik szeretnének megismerkedni a sci-fivel, azon belül is az űropera műfajával, ám nem vágynak a romantikus aspektusra. Számomra ez a kötet egy újabb szerző iránti rajongás kezdete lesz, biztos vagyok benne, hogy a felnőtt sci-fi regényei hasonlóan fantasztikus élményt fognak nyújtani.


* Gary Stu a Mary Sue férfi változata – azaz egy idealizált szereplőtípus.



Könyv adatai
Eredeti cím: 
Kiadó: Gabo (2019)
Oldalszám: 400

Nyereményjáték


Nyereményjátékunkkal most követjük hősünket az űrbe: az értékeléseinkben egy-egy űrhajózáshoz kapcsolódó szó betűit rejtettük el. Keressétek meg a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és sorba rendezve őket írjátok be a szavakat a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




További állomások


12.14. Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése