2015. december 26., szombat

Top 10 (14) 2015-ös kedvencek

Idén is sokat olvastam (sőt még van három könyv, amit szeretnék befejezni az év vége előtt) - 100+ regény meglett, amire egyáltalán nem számítottam.
Mivel ennyi könyvhöz volt szerencsém, jó pár kedvencet is avathattam, aminek eredményeként született meg a mostani lista. 
Őszintén szólva idén könnyebben ment a nagy kiválasztás, bár még mindig volt pár könyv, amelynél vérzett a szívem.



Mivel már a nehéz részt letudtam, azzal nem is próbálkozom, hogy sorrendbe állítsam a könyveket. Egyedül a no1. regényt tudom, A Kedvenc Könyvemet 2015-ben, vele is kezdem a sort...


Rene Denfeld: Az elvarázsoltak
Értékelés

Már a féléves könyvkiadás tag-nél is említettem, hogy ez a kedvenc könyvem, és az év második felében sem találtam olyan regényt, ami megelőzhette volna. 
Elgondolkodtató, gyönyörű megírt mű, amely még hónapokkal a befejezés után is velem van, és rengetegszer eszembe jut. 
Kiváló mű, csak ajánlani tudom (bár úgy érzem a témája és az egész könyv nagyon sötét és nem épp a fekete-fehér kategóriába illeszkedik).



És íme a többiek, akiket nagyjából hasonló mértékben imádtam - mindegyiküket másért és másért.

Elizabeth Wein: Fedőneve Verity
Értékelés

Nagyon szeretem a II. világháború idején játszódó történelmi regényeket, így már kezdetektől fogva érdekelt Elizabeth Wein könyve. Emlékszem, ez a regény váltotta ki belőlem a legnagyobb - vagy inkább leghevesebb - érzelmi reakciót egész évben. Komolyan mondom, kontrollálhatatlanul zokogtam, és úgy fejeztem be a regényt. Sőt, a bejegyzés írása közben is sírni kezdtem, mikor rágondoltam. 
Azon túl, hogy ilyen hatással volt rám ez a könyv, a tartalmáért és a témájáért is nagyon szerettem. Gyönyörűen mutatja be a barátság erejét és a haza iránti hűséget. Egyszerűen szívettépő regény.

Dan Wells: Ruins - Romok
Értékelés

Micsoda meglepetés, hogy egy Dan Wells könyv is felkerült a listára. Idén sajnos csak ezt az egy regényét olvastam (elkezdtem az Ördög egyetlen barátját is, de mivel éreztem, hogy nem fejezném be év végéig, inkább januárra raktam át - egyébként azzal a jövő évi listán találkozhattok), de kész voltam! 
Ez a sorozat részről-részre egyre jobb lesz, és ez a finálé csodálatos konklúzió volt az egésznek. Imádtam az elejétől a végéig, minden benne van, ami egy kiváló sorozatzáróhoz szükséges.


Neal Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve
Értékelés

Erről a könyvről rengeteg jót hallottam, így rettegtem, hogy borzalmas lesz, de szerencsére egyáltalán nem lett igazam. Sőt, sőt! 
Az egész témaválasztás és annak a feldolgozása, az emberi természet vizsgálata... mind-mind kiválóan lett bemutatva a könyvben. 
Emlékszem, meg tudtam volna ütni azt a szegény nőt, aki odajött hozzám, miközben a városban olvastam. Kissé a hatása alá kerültem, és már most szívesen újraolvasnám.


Jennifer A. Nielsen: A Hatalom-trilógia

Lehet, hogy csalásnak tűnik, amiért egy egész sorozatot beteszek, de nem tehetek róla. Imádtam mindhárom részét. 
Általában felnőtt high fantasyt olvasok, így meglepetés volt, mikor ez az ifjúsági könyv a kezembe akadt. Sokkal több van benne, mint azt elsőre hittem, és már az első oldalaktól kezdve beszippantott. 
Úgy örülök, hogy rátaláltam az első részre a könyvtárban (azóta már a polcomon van természetesen).


Neil Gaiman: Óceán az út végén

Valószínűleg az utolsó Neil Gaiman könyv, amit olvastam - de ez lett a legkiválóbb. Eddig az írónak nem sikerült megfognia teljesen, általában 4*-ot kaptak az általam olvasott könyvei. Viszont Gigusz azt mondta, hogy ez teljesen más, mint az eddigi regényei, így eldöntöttem, hogy elolvasom. Nagyon jól tettem, mert különleges, meglepő és varázslatom könyvhöz volt szerencsém. 
Sajnos már felejtettem, ami remek indok arra, hogy a közeljövőben újraolvassam.

Gayle Forman: I Was Here (Itt voltam)
Értékelés

Ez az egyetlen regény a listában, amire nem adtam öt csillagot molyon. Viszont, ha képes voltam megvenni a magyar megjelenést is, akkor kizárt, hogy ne szerepeljen ezen a listán.
Nem vagyok egy NA-fan (finoman szólva), ez a regény viszont levett a lábamról. Az érzelmek átjöttek, a fő fókusz a barátság és a gyász feldolgozása volt. És igen, a romantika kissé rosszul indul, de végül is sokkal jobb lett, mint mertem remélni. Úgyhogy az első NA-realista könyv, amit megszerettem. Nem semmi titulus.


Ally Carter: Embassy Row sorozat

Ugyan még csak az első részt olvastam (a másodikat most olvasom, és napokon belül végzek vele), megelőlegezem, hogy az egész sorozatot imádtam/imádom/imádni fogom.
Ally Cartertől megszoktam, hogy humoros regényeket ír, bár ahogy haladtam előre a Gallagher Girls sorozattal, úgy vált egyre komorabbá. De a humor faktor megmaradt. Ugyanez a helyzet az Embassy Row-val is, csak ez még depresszívebb, mint a fentebb említett sorozata.
Nem is tudom, mit mondjak róla, mert egyszerűen csak imádom, és jó olvasni a részeket, és kb. alig bírtam kivárni, hogy megjelenjen a folytatás. 

Maggie Stiefvater: A Hollófiúk sorozat

Meglepetés no3. Végül is csak a második félévet töltöttem azzal, hogy fangirlködöm erre a sorozatra.
Nem tudom, miként kapott el ennyire a gépszíj, főleg hogy kissé félve kezdtem bele a Hollófiúkba, hamar szerelmes lettem, és azóta is imádom.
Sőt, még fanficeket is olvasok a kedvenc párosomról, ami aztán megint egy újabb szint. 
Sajnos már csak egy rész maradt, ami jövőre jelenik meg odakint - szinte kaparom a falat, hogy olvashassam A Jelenetet (meg az egészet természetesen).

George Orwell: Állatfarm

Egy klasszikust olvastam idén, az is tökéletes volt. Úgy tűnik, remekül tudok választani. Sőt, egyébként annyira imádtam ezt a könyvet, hogy a szakdolgozatomban is feltüntettem. 
Annyira megrázó volt olvasni, mert az ideológiák és az emberi természet kapcsolatát mutatták be. 
Nem találok rá szavakat, de még mindig nem tettem túl magam az olvasásán.



9 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy az Állatfarm és a Hollófiúk ennyire tetszett :) Utóbbit első két részét tuti újraolvasom, a harmadik rész előtt. Tényleg, azt olvastad már magyarul? Láttad a könyvet? Olyan szép :)

    VálaszTörlés
  2. Ne tudd meg, már kiidegelem az embereket körülöttem. :D Igen, még szeptemberben, és nagyon tetszett. És igen, kaparom a falat március végéig, hogy kijöjjön az utolsó rész is.
    Hamarosan meg is kapom magyarul a könyvet, alig várom, hogy megtapinthassam élőben, mert több könyvesboltban is voltam, de egyikben sem láttam.

    VálaszTörlés
  3. Hatalom-trilogia nalam is toplistas, es en se tudtam csak egy konyvet beletenni a listamba :D

    Ja, es en is egyedul number 1. Konyvben voltam biztos, annal semmi ketsegem nem volt, tudtam, hogy o vitte az evet, es kesz :D

    VálaszTörlés
  4. Azt láttam, hogy te is hasonlómód rajongsz iránta mint én, úgyhogy remek, hogy bekerült a nagy listába is. :D
    Amúgy ez milyen érdekes, hogy A Kedvenc megvan, de onnantól - I LOVE YOU ALLLLLLL! Kíváncsi vagyok, melyik lett a Nagy Ő idén. *-*

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nem lesz meglepő a Nagy Ő-m :D IMÁDTAAAAAAM! :D
    Annyi kedvencem volt idén, hogy 2 részre kellett szednem a listát, és van a lemaradtak a top 10-ből, és a top10 kedvenc :D

    VálaszTörlés
  6. Ez nem egy rossz stratégia. :D Lehet nekem is így kellett volna, de miért könnyíteném meg az életemet?
    Hmmmmm, az ACOTAR-ra gondolok, de kíváncsi vagyok, mennyire találtam el. :D

    VálaszTörlés
  7. Elég szomorú, hogy ezekből csak kettőt olvastam (Állatfarm, Hollófiúk), de azokat imádtam! <3

    VálaszTörlés
  8. Akkor ez jó ómen a többi könyvre nézve is. :D

    VálaszTörlés
  9. Hmmm, egyenlőre nem árulom el, hogy jól tippeltél-e :D

    VálaszTörlés