2016. május 17., kedd

Így szeretek... vagy nem: hogyan értékelek?

Beszélgessünk egy kicsit! 
A múltkori hétvégi olvasónapló rovatban említettem, hogy tervezek egy bejegyzést, amiben az értékeléseimről írok. 
Nos, itt van!
Már régóta ki kellett volna tennem, hiszen ezáltal talán jobban átláthatjátok a néha kuszának tűnő logikámat.


I. Csillagozás

Nálam a csillagozás és maga a szöveges értékelés nem mindig áll közvetlen kapcsolatban. Ha rendszeres olvasóim vagytok, láthattatok már olyat, hogy csak sorolom és sorolom a könyv hibáit, és ennek ellenére öt csillagot adok. Vagy épp a fordítottját - kiemelem, milyen jól megírt a regény, ám csak négy csillagot adok neki.
Ennek igen egyszerű az oka - az olvasási élményt csillagozom. 
Hogy példával éljek: Kiera Cass: Párválasztó trilógiájáról nemrég írtam értékelést. Elég sok hibát felsoroltam, de imádtam olvasni - lekötötte a figyelmemet, jól szórakoztam olvasás közben, így jobb csillagozást kapott. 
Magyarul - nálam a csillagozás a legszubjektívebb része az egész értékelésnek, mert az csak arra reflektált, hogy mennyire szerettem olvasni a könyvet.
Ez főként a négy-öt csillagos könyveknél van így - annál lejjebb biztos, hogy komoly bajai vannak a regénynek. Ezért nincs is olyan szép táblázatom, hogy mit jelentenek az egyes csillagok.

II. Nincs két ugyanolyan könyv

A másik, amit észrevehettek, hogy túlnyomó többségben vannak az öt csillagos értékelések. Emiatt egyszer ki is alakult bennem egy félelem, hogy esetleg azt gondoljátok rólam, hogy felértékelem a könyveket. Pedig nem - oda nem süllyedek le, mert semmi értelme nem lenne.
Viszont! Itt egy újabb pont, ami furcsa lehet elsőre: két különböző minőségű könyvre hasonló értékelése. 
Erre a válasz részben az első pont, ahol kitárgyaltuk a csillagokat. A másik része viszont a saját szemléletemből fakad: minden könyvet önmagához viszonyítok, nem hasonlítgatom őket máshoz. Úgy érzem, ezzel jobban is járok, hiszen nem arra gondolok, hogy hmm, Az elvarázsoltak mennyivel jobb volt, ezért erre már nem adhatok annyi csillagot. Dehogynem!
Amúgy is annyi regényt olvasok, nem is tudnám követni, mire hány csillagot adtam. Így egy-egy könyvnek legfeljebb az azt körülvevő hype-nak kell megfelelnie (már láthattatok "pár" ilyen bejegyzést, tudjátok, azok általában miként alakulnak). 
A kivétel azonban erősíti a szabályt, vagyis van 1-2 eset, amikor nem tudom nem összehasonlítani a könyveket:
1. Sorozatoknál, amikor az egyik rész minőségben igen komolyan eltér az előző kötet(ek)től. Sajnos, általában ez negatív irányba történik, és ilyenkor sajog is a szívem rendesen.
2. Ha két könyv témája, felépítése, története szinte teljesen egyezik. Ez viszont csak akkor jön elő, ha rosszabbul van prezentálva az adott könyvben, mint a régebben olvasottban.

III. A szöveg

Ha kíváncsiak vagytok a könyvről alkotott véleményemre, magát a bejegyzést kell elolvasni, mert abban minden benne van. 
De mit is kell tudni az értékeléseimről?
1. Terjedelmében min. 500 szavasak (fülszöveg és minden nélkül). Gigusszal személyes rigolyánk, hogy ezt a mennyiséget elérjük.
2. Nem spoileresek. Erre nagyon figyelek, mert szerintem az egyik legnagyobb szemétség bármilyen felhívás nélkül spoilereket elszórni a bejegyzésben. Ha írok valami konkrétumról, azt jelzem is. 
Viszont, ha egy sorozat X. részéről van szó, ott már nem titkolózom arról, mi történt korábban - ezt a figyelmeztetést a főoldalon is láthatjátok.
3. Az értékelés felépítése általában a következőképp néz ki: háttérvilág/témaválasztás - történet - karakterek (- romantika). Szerintem ez jól működik, és nagyrészt lefedi az egész könyvet.
4. Vannak olyan blogok, ahol gyönyörűen megfogalmazott értékeléseket lehet olvasni. Az enyém nem feltétlenül tartozik közéjük. Ezt nem úgy értem, hogy csak odavetek valamit a könyvről és kész, nem figyelve semmire. Sokkal inkább, hogy úgy írok, ahogy beszélek. Úgyhogy nem hiszem, hogy bármilyen irodalmi díjat kapnék a közeljövőben.
5. Az értékelések élménybeszámolók is egyben. Törekszem arra, hogy minél jobban átadhassam, mennyire is szerettem (vagy nem) egy-egy könyvet; milyen érzéseket váltott ki belőlem, milyen gondolatokat ébresztett bennem, stb. A célom, hogy közvetlen módon meséljek egy-egy regényről. Remélem, sikerül. :)

4 megjegyzés:

  1. Ezekért (is) szeretjük olvasni a bejegyzéseidet! <3

    VálaszTörlés
  2. A csillagozás és a szöveg kapcsolatának megmagyarázása elgondolkodtatott. Mert sokszor én sem tudom, hogy miért adok rá annyi égbolton fityegőt, csak úgy jön. :)

    VálaszTörlés
  3. A csillagozás és a szöveg kapcsolatának megmagyarázása elgondolkodtatott. Mert sokszor én sem tudom, hogy miért adok rá annyi égbolton fityegőt, csak úgy jön. :)

    VálaszTörlés