2017. április 13., csütörtök

Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Valeben!

"Tegnap este egy városházi sajtótájékoztatón a városi tanács mindenkit emlékeztetett, hogy a Kutya Park közösségünk örömére és hasznára létesült, ezért nagyon fontos, hogy senki se menjen be oda, ne nézzen rá, de még csak ne is gondoljon a Kutya Parkra."

Night ​Vale olyan város egy névtelen sivatagban, valahol a végtelen, messzi amerikai Délnyugaton, ahol a kísértetek, az angyalok, a marslakók és a titokzatos összeesküvés-elméletek hozzátartoznak a mindennapokhoz. Itt lakik két nő, akiknek külön-külön megvan a maga titka, ám egy rejtélyes véletlennek köszönhetően a sorsuk egyszer csak keresztezi egymást. Jackie Fierro a Night Vale-i zálogház tizenkilenc éves tulajdonosa. Egy nap egy különös, barna zakós férfi, aki szarvasbőr koffert hurcol magával, zálogba csap nála egy papírt, amire azt írták: King City. Ettől kezdve megmagyarázhatatlan esemenyek láncolata veszi kezdetet. És ami ennél is aggasztóbb, hogy a férfira látszólag senki sem emlékszik. Jackie elhatározza, hogy megfejti King City és a barna kabátos ember titkát. Diane Crayton az iskolaszék pénztárosa. Van egy fia, a mélabús Josh, aki alakváltó. Diane újabban mindenütt a gyereke apját látja, aki semmit sem változott azóta, hogy kamaszkoruk egy szép napján elhagyta Diane-t. Josh egyre nagyobb érdeklődést mutat az apja iránt, ez pedig egy olyan katasztrófához vezet, amit bár Diane előre lát, nem tud megakadályozni. Diane és Jackie élete összetalálkozik, amikor mind a ketten két szó előtt állnak: King City. Talán ez a város hordozza a megoldást mindkettőjük rejtélyére, valamint jövőjükre… amennyiben sikerül megtalálniuk ezt a helyet.




Üdvözöljük Night Valeben, ahol a Kutya Parkba tilos kutyákkal a belépés - sőt, jobb ha a közelébe sem mész; és ahol van valami gonosz... vagy nincs. Ki tudja? A Blogturné Klub 2017. április 13-a és 19-e között arra a feladatra vállalkozik, hogy megfejtse Night Vale titkát. Ha pedig ti is velünk tartotok ezen a küldetésen, esélyetek lehet megnyerni a Maxim kiadó által felajánlott három regény egyikét.

Három-négy évvel ezelőtt köszönt be először az életembe Cecil, Night Vale hangja, én pedig igen hamar rabjává váltam a sorozatnak. Tény, hogy ritkán hallgatom az új adásokat, de ez azért van, mert annyira komplex világot teremtettek benne a készítők, amit azért fel kell dolgozni. Mivel pedig rajongója lettem a podcastnek, törvényszerű volt, hogy az ez alapján készült könyvre is lecsapjak, és jobban megismerhessem Night Valet.

Ehhez a regényhez nagyfokú nyitottság kell. Ezt nem a történet miatt mondom, mert az elég egyszerű, hanem Night Vale világának megértéséhez. Vagy inkább csak elfogadásához. Ez a sivatagi közösség egy teljesen más világ: egy olyan hely, ahol az angyalok létezését tilos elismerni, bár mindenki tudja, hogy az öreg Josienál laknak, és mindet Erikának hívják; vagy hogy a városi tanáccsal nem érdemes ujjat húzni, különben nem lesz hosszú életed; az idő pedig a legabsztraktabb fogalom, és mindenki számára másként telik (csak, hogy pár példát említsek).

Olvasás közben ismét rádöbbentem, hogy mennyire szeretem ezt a világot. Annyira nonszensz, annyira absztrakt és elborult, hogy lenyűgöz. Nem kerestem sosem benne a mélyebb értelmet – mint például, hogy miként maradt egyáltalán lakos ott, amikor a halálozási ráta igen magas (bár erre van elméletem) -, egyszerűen elfogadtam, hogy itt minden kifordult önmagából, és még a fizika törvényeit is másként ismerik, mint mi – ami emiatt illeszkedik is az elképzelésekhez. Az egyik kedvenc aspektusom az idő működése. Mindannyian ismerjük a jelenséget, mikor egy unalmas szituációban azt érzed, hogy már eltelt egy óra, míg a valóságban csak legfeljebb öt perc. Nos, ebben a világban az úgy működik, ahogy érzékeled.

„… de ahogy mindnyájan tudjuk, az idő elég furcsán viselkedik a mi szép közösségünkben. Ennek eredményeképpen önök másodperceknek is érzékelhették a várakozás heteit, mely esetben a kézbesítés azonnalinak tetszik, de érzékelhették évezredeknek is ezeket a heteket, mely esetben szörnyű, kiürült, vénséges változatai lesznek önmaguknak, mire megkapják díjaikat. Ezek a lehetőségek, és minden más lehetőség… lehetséges.”

Az Üdvözöljük Night Vale-ben! regény, hasonlóan a podcasthez, nem csupán a szürreális világa miatt annyira különleges. A sorok közt ugyanis komoly életbölcsességek és tanulságokat is elrejtettek a szerzők. Igen, a felszínen komolyan fatalistának tűnik minden (kezdve azzal, hogy lépten-nyomon megkérdőjelezik az ember létezését), azonban, ha ezen túllendülünk, megjelennek sokkal pozitívabb gondolatok is, többek között az elfogadásról. Úgy gondolom, minden korosztály találhat magának mondanivalót mind ebben a regényben, mind a podcastben.

Amiért mégsem lett kedvencem ez a könyv, az a történet. Az alapötlet nagyon izgalmas, ráadásul kiválóan illeszkedik Night Vale szürreális világába. Sőt, még azok a részek is érdekesek voltak, mikor a főszereplők különböző helyekre látogattak el. De valamiképp az ezek közt eltelt idő annyira nem szólt semmiről, hogy kissé eluntam magam rajta. Ezeket Cecil törte meg, aki úgy jelent meg ebben a kötetben, mint egy kis meglepetés a podcast rajongói számára (és természetesen vele együtt Carlos, a gyönyörű Carlos, is felbukkant).

Úgyhogy kissé vegyesek az érzelmeim. Egyrészt nagyszerű élmény volt megismerni Night Valet másik perspektivákból (amelyeket amúgy csak hírként hallhattunk volna), másrészt viszont egy kicsit lebilincselőbb történetet szerettem volna olvasni. Az az érzésem, hogy ez a cselekmény elveszett a világban.

Ezt a regényt elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a podcastot, és szeretnék még több időt eltölteni kedvenc kisvárosunkban. Azoknak, akik nem hallottak korábban Night Vale-ről, csak úgy ajánlanám, ha kedvelik a weird lit-et és nyitottak arra, hogy egy kissé nonszensz világot fedezzenek fel. Az biztos, készülj fel arra, hogy semmi nem úgy lesz, ahogy gondolod. Képzeld el, hogy nem úgy lesz. Most képzeld el, hogy olvasod a könyvet. Követed a szemeddel a szavakat. Igen, nagyon jó, pontosan így. A városi tanács büszke lesz rád. Csak ne nézz rájuk, és próbálj nem tudomást venni a melletted lévő alakról. Könnyebb így létezni.

Könyv adatai
Eredeti cím: Welcome to Night Vale (2015)
Kiadó: Maxim (2017)
Oldalszám: 368

Tanácsadás és tippek Night Vale-ből!


"A halál csak akkor a vég, ha azt feltételezed, hogy a történet rólad szól."

"Olyan életet élünk, ami minden bajtól mentes? Természetesen nem, egyáltalán nem! De nem ez a megfelelő kérdés. A kérdés az, hogy olyan életet élünk, ami megéri ezt a bajt?"

"Senki nem határozhatja meg a sorsodat, csak te magad. Csak te és a kiváltságok, amikkel születtél, valami sok céltalan, jelentéktelen szerencse, határozza meg a sorsodat."

"Valójában a képzelet hiánya, amitől a gyerekek az ágy alá lesnek be éjszaka. Mintha a szörnyek nem lebeghetnének láthatatlanul fölötted."

"A múlt véget ért, és már nem nem bánthat. És míg a jövő gyorsan közelít, megremeg először és gyengéden a jeleneddé válik."

"Otthon az, ahol a szív is van. Egy nap a mosogatóban találtuk. Késő éjszaka hümmög, de nem dalokat."

"Higgy magadban. Egy ősi, eltűnt isten vagy, akiről csak ritkán beszélnek tudósok. Úgyhogy ha te nem hiszel, más sem fog."

"Találj rá a szerelemre. Találj rá, ahová elrejtették. Találj rá arra, aki elrejtette és állj bosszút."

"Magányosnak érzed magad? Nézz körül. Vagy inkább mégse. Jobb, ha nem látod őket. Csukd be a szemed és ne mozdulj."

"Nincsenek buta kérdések, csak tiltottak. Az aktáidat ellenőrzés alá vették."

"Ne aggódj annyit amiatt az ember miatt, aki voltál, vagy amiatt az ember miatt, akivé válni szeretnél egy nap. Azért az emberért aggód, aki most vagy - vagy ne aggódj miatt. Csak légy az az ember. Légy a legjobb verziója annak az embernek, aki vagy."


Nyereményjáték


Night Vale egy barátságos, sivatagi közösség, ahol forrón süt a Nap, gyönyörű a hold, és rejtelmes fények vonulnak a magasban, miközben mindenki alvást tettet. A mostani nyereményjátékban pedig felfedezzük ezen barátságos város közkedvelt - és cseppet sem veszélyes - helyszíneit. Minden állomáson találhatok 1-1 nyomot, ami alapján ki kell találnotok, melyik helyre is gondoltunk, és azt beírni a Rafflecopter megfelelő rublikájába. A helyes választ adók közt kisorsolunk 3 példányt a Maxim kiadó által felajánlott Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! regényből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A mai helyszín:
- Minden itt dolgozót Randall-nek hívnak.
- Az itt dolgozók nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a halálozási ráta jóval magasabb itt, mint más hasonló intézményekben.


További állomások

04.13. Always Love a Wild Book

3 megjegyzés:

  1. Ez a könyv hasonló, mint a Twin Peaks sorozat?
    Vannak benne horror elemek? Nagyon ijesztő? Csak mert azt nem igazán szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam azt a sorozatot, így a Wikipedia cikkből tudok kiindulni - az alapján nem igazán.
      Horror elemek (1-2 apróság, ha nagyon oda akarjuk képzelni. De nincsen semmi vérengzős, meg megijesztős) itt a hétköznapi élet részét képezik - illetve ezek csak említve vannak néha. Viszont semmi félelmetes nincs ebben a könyvben.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ.
      Akkor szerintem adok neki egy esélyt. :)

      Törlés