2017. július 1., szombat

Leltár (47) 2017. június

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.







Kedves Dearies! Ez a mai bejegyzés extra különleges, ugyanis ez a 700. közzétett poszt a blogon! Ha pedig ez nem lenne elég, a június is a rekorddöntésekről szólt. Egyfelől 20 bejegyzést írtam a blogra, amiből 11 könyves vélemény, másfelől pedig ebben a hónapban fejeztem be a legtöbb könyvet (ha az idei évet nézzük). Emiatt nem is húzom a szót, nézzük a fogadalomlistát!

Fogadalmak


1. 65 db könyv elolvasása - 52/65
2. 18 sorozat folytatása - 10/18
3. 5 sorozat befejezése - 7/5
4. 3 db 500+ oldalas könyv olvasása 8/3
5. 70% a saját könyveim olvasása (jelenleg 64%) - 67%/70%
6. 168 -nál kevesebb olvasatlan könyv a polcomon - 168/168
7. TBR listám 270 alá csökkentése (jelenleg 308) - 265/270
8. Elolvasni minden idei beszerzést 50%-át - 38/77 (49%)
9. 5 db 2012-ben a TBR listámhoz adott könyv elolvasása - 4/5
10. 50 db könyvről írok bejegyzést a blogon - 39/50

Június olvasmányok


Szóval.. 11 könyvet fejeztem be júniusban. Három hét alatt, ugyanis a legutóbbi hétvégi olvasónapló óta nem fejeztem be semmit (egyszerűen elhavazódtam). Viszont igazi hullámvasútnak éreztem ezt a hónapot. Vagy nagyszerű és csodálatos műveket, vagy igencsak felejthető, sokszor csalódást okozó, könyvet olvastam.

A hónap első olvasmánya Margaret Atwood: A szolgálólány meséje volt, ami kikészített. Nem számítottam arra, hogy ennyire szeretni fogom, de még most is képtelen vagyok koherensen írni / beszélni róla. (Láttátok a posztot? Egek, nagyon nehéz volt megfogalmazni az érzéseimet... oké, nem is sikerült teljesen.) Természetesen kedvenc lett. (2017. június 1. → 2017. június 4.)

Rögtön egy kisebb csalódás következett, John Green: Katherine a köbön. Ezt a könyvet már egyszer régebben elkezdtem, de akkor félreraktam. Most azért a végére értem, de számomra ez lett a leggyengébb John Green regény. Kicsit céltalannak éreztem az egészet, fogalmam sincs, mi értelme volt egyáltalán elolvasni, nem adott semmit. (2017. június 4. → 2017. június 5.)

Folytatódott a csalódás-sorozat, ugyanis Sarah Dessen: Once and for All regénye sem nyújtott semmi különöset. Ez az első regény az írónőtől, amit nem 5*-ra értékeltem, ami már árulkodó. De most még a komoly téma feldolgozása is elég felületesre sikerült, a párosnak sem tudtam drukkolni... persze azért még olvasok az írónőtől mindenképp, de ezt inkább felejtsük el. (2017. június 6. → 2017. június 8.)

A másik június 6-i friss megjelenés jelentette a megváltást. Catherynne M. Valente: The Refrigerator Monologues novellagyűjteményét imádtam. Mindössze 160 oldalas volt, de rengeteg érzelmet kiváltott belőlem. Nem véletlen, hogy Valente az egyik kedvenc írónőm. (2017. június 8.)

Ebben a hónapban sor került egy újraolvasásra is, mégpedig Jeanine Frost: At Grave's Endet olvastam el - ezúttal angolul. Még mindig kedvelem Cat és Bones kalandjait. Kicsit azért guilty pleasure is, de az a lényeg, hogy jól szórakozom ezen a sorozaton.  (2017. június 9.  → 2017. június 10.)

A vasárnapi napom az utolsó olvasatlan - és engem érdeklő - John Green regénnyel telt el. Az Alaska nyomában ismét hozta azt a szintet, amit megszoktam az írótól, úgyhogy elégedetten tettem le olvasás után. Oké, nem a kedvencem, de a felépítése és a feldolgozott téma nagyon tetszett. (2017. június 11.)

Ezután végre elkezdtem csökkenteni az aktuális olvasmányaim számát, és befejeztem Jennifer A. Nielsen: The Rise of the Wolf regényét, ami... nos, nem voltam túl boldog, miután végeztem vele. Imádom az írónőt, a kedvenceim közt tartom számon, de ez a rész rengeteg kívánnivalót hagyott maga után.
Amúgy annyira felhúztam magam, hogy megszakítva a véleményírós tervezetet, erről írtam, mert muszáj volt kiadnom magamból az érzelmeket. (2017. május 28. → 2017. június 12.)

Azon a héten iratkoztam vissza a könyvtárunkba, aminek az eredménye, hogy a következő két olvasmányom onnan származik. Először is  Ljudmila Petrusevszkaja: Rémtörténetek novellagyűjteményét olvastam el. Kissé vegyes élmény volt - kellett egy kis idő, hogy egyáltalán megszokjam a stílust. Emellett némelyik történet jobban tetszett, némely kevésbé. (2017. június 15. → 2017. június 16.)

Aztán végre nekiálltam John Scalzi: Vének háborújának is. Azóta szemeztem vele, hogy olvastam Az összeomló birodalmat. Ez a könyv is szórakoztató volt, remek kikapcsolódás, bár egyelőre nem ez a kedvencem az írótól. De júliusban folytatom a sorozatot, amit alig várok! (2017. június 16. → 2017. június 17.)

Addigra már csak egy olvasatlan könyvem maradt a drasztikus TBR csökkentős kihívásomhoz, Rick Riordan: Mark of Athena, amire sort is kerítettem. Eddig egyértelműen ez a legjobb része a sorozatnak, tele volt akcióval, a függővég pedig nagyon ütött. Júliusi TBR-n rajta van a folytatás... bár gondolom, ezzel senkit nem lepek meg. (2017. június 17. → 2017. június 20.)

Az utolsó olvasmányomat szintén régóta olvastam, kereken 2 hónap kellett ahhoz, hogy a végére érjek - Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló. Szerelem. Ez a könyv nem azért tartott ennyi ideig, mert utáltam volna, hanem mert ki akartam élvezni minden pillanatát. És ó, sikerült is. Fantasztikus olvasmányélmény, a politikai intrika izgalmas volt, és ahhoz képest, hogy debütáló regény, simán felveszi a versenyt sokregényes írókkal is. Jaj, de jó zárása volt a hónapnak! (2017. április 22. → 2017. június 22.)

Kedvenc olvasmány

      

Rengeteg gondolkodtam azon, hogy vajon a három kedvencnek jelölt könyv közül melyiket is tenném az első helyre, de egyszerűen képtelen vagyok választani. Annyira különbözők, és mindegyiket másért és másért szerettem. Így csaltam, és három kedvenc olvasmányt is választottam.
Ugye, hogy elkényeztetett ez a hónap? :)
(Még jó, hogy nem fejeztem be a következő aktuális olvasmányaimat, mert akkor most 4 könyv lenne itt.)

További vélemények

✓ Maggie Stiefvater: The Raven King - A Hollókirály
✓ Philip K. Dick: Ember a Fellegvárban
✓ Renée Ahdieh: Harag & hajnal
✓ Francesca Zappia: Eliza and Her Monsters
✓ Erika Johansen: Tear királynője
✓ Sebastien de Castell: Az áruló pengéje
✓ Holly Black - Cassandra Clare: A bronzkulcs


Aktuális olvasmányok


Pedig egész jól álltam... vagy egy időszak múlt hónapban, mikor valóban csökkentettem az aktuális olvasmányaim számát. Hol volt, hol nem volt.

      
 
      

Nem akarok beszélni erről... de azért haladtam, hogy már csak 3 június előtt elkezdett könyvem volt. Éljen?!

Simon Sebag Montefiore: The Romanovs
Haladás: 176. oldal (+ 2 oldal)

Megkoronázták Elizavetát, és egy újabb összeesküvést lepleztek le. Igen, két oldal alatt. Már nem ígérek semmit.

Neal Stephenson: A hét Éva
Haladás: 267. oldal (+ 0 oldal)

Két hónapja nem olvastam ezt a könyvet. Pedig tetszett, amíg eljutottam. Majd júliusban! Nincs több kifogás!

Laini Taylor: Strange the Dreamer
Haladás: 68. oldal (+ 43 oldal)

Már beindultam azért ezzel a könyvvel, de persze még messze a vége. Legutóbb azért raktam le, mert túl intenzív volt. Amiért egyébként nagyon szeretem is... fogom még szidni magam, amiért nem fókuszálok teljesen csak erre a könyvre. Júliusban igyekszem így tenni.

És végre vannak új jelenlévők is ezen a listán!

Richelle Mead: Silver Shadows
Haladás: 31. oldal (+ 31 oldal)

Kicsit depresszíven indult ez a regény - főleg Adrian része -, viszont már kezd egyre inkább behúzni, úgyhogy alig várom, hogy folytathassam. Jaj, úgy örülnék, hogyha ez a rész visszahozná teljesen a sorozat iránti rajongásomat, amit a 4. rész kicsit csökkentett!

Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
Haladás: 146. oldal (+ 146 oldal)

Ezt a könyvet már csak dacból olvasom. Az elején egy trope miatt el kellett olvasnom a végét, az motivált arra, hogy folytassam. De őszintén szólva, egyáltalán nem ér fel az elvárásaimhoz. Ahogy írtam egy hétvégi olvasónaplóban, csak azt várom, hogy egy könnyed, aranyos, romantikus LMBT-t olvassak. Ez könnyed, de nagyon frusztráló - ugyanis az egyik pet peevesem van benne. Argh... de legyűröm, nem érdekel.

Max Gladstone: Nagyrészt halott
Haladás: 219. oldal (+ 219 oldal)

Drágaságom! Meg én idióta, amiért nem olvastam abban a pillanatban, hogy megjelent. Annyira kiváló urban és epic fantasy keverék, telitalálat! A világa isteni (no pun) - már csak amiatt megérdemelné tőlem az 5*-t. De a többi részét is imádom, úgyhogy júliusban esélyes, hogy a kedvenc olvasmányok közt lesz. Több, mint esélyes.


Tervek


Mivel ilyen sok könyvet elolvastam júniusban, nem maradt semmi, amibe ne kezdtem volna legalább bele. Ilyen se volt még...
Holnap azonban nyaralni megyek, és emiatt nem állítottam össze tényleges TBR listát. Mármint lesz pár könyv, amit biztosan olvasok, azon kívül viszont szabadon akarok garázdálkodni.

Ezt a "ministócot" pakoltam el - 16 könyvecskét -, úgyhogy lesz miből válogatnom.
Ahogy látjátok, elég sok sorozatfolytatást elpakoltam, hogy motiváljam magam, de lesznek itt újraolvasások is - pl. Valente, Taylor.

Egyelőre azt tudom, hogy legelőször pár rövid könyvet szeretnék elolvasni - azokat könnyebb is levinni a partra.
Persze úgyis annak állok neki, amin először megakad a tekintetem.

Innentől pedig következzenek a "hivatalosabb" TBR könyvek.

1. Friss Megjelenések, a'lá Nancy-s kihívás

   

Júliusban csak két olyan sorozatfolytatás jelenik meg, aminél nagyon el vagyok maradva. Úgyhogy a két jelöltem a június 27-én végre angolul is megjelenő Amatka Karin Tidbecktől, illetve a januárban megjelent Wrath of the Storm Jennifer A. Nielsentől, ami a római sorozatának a zárókötete is egyben.
Az Amatka miatt nagyon izgatott vagyok, mert egy olyan világban játszódik, ahol a valóságot a nyelv határozza meg. A Wrath of the Storm inkább csak azért kerül terítékre, mert szeretnék végezni a sorozattal (és akkor már csak 1 könyv marad az írónőtől, ami érdekel, és még nem olvastam).

2. Kihívások

      


a. Drasztikus TBR csökkentés
Ezúttal "csak" két könyv szerepel a listámon, bár azok közül az egyik egy aprócska féltégla, úgyhogy megvan a kihívás erre a hónapra is.

b. Nancy-s éves kihívás
Drága barátném a héten juttatta eszembe, hogy nekünk van egy ilyenünk is. Amúgy látatlanban is elég jól álltam, mindössze egy könyv van hátra, hogy sikeresen teljesítsem a kihívásunkat - Abigail Roux: Touch & Geaux.

c. Ryanito-s várólistacsökkentés
Júliusra Dan Wells: Az ördög egyetlen barátját kaptam olvasásra, amit már megjelenés óta ötször el kellett volna olvasnom. Most már nincs kifogásom. :)

3. Könyvtári könyvek

      
 

Igen vegyes a felhozatal itt, de ebből a négyesből elsősorban a két Scalzi könyv érdekel. A másik két jelölt mindössze a kíváncsiságomnak köszönhetően jött velem a könyvtárból, de nem biztos, hogy el is jutok a végükig.

4. És végül...


Neal Shusterman legújabb regénye Könyvhétre jelent meg, én pedig hamarosan olvasom is. Nagyon szeretem az írót, így remélem, a könyv is lesz olyan jó, mint képzelem.

3 megjegyzés:

  1. A Vének háborúja annak idején nagyon tetszett, de sajnos a 3. résznél abbahagytam, mert egyre inkább kezdek elhatárolódni a sorozatoktól :D Egy-egy rész közt évek is kimaradnak nálam, ilyenkor meg nem emlékszem, mi volt az előzmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tényleg nehéz visszaemlékezni, szóval teljesen megértem. Én most nem hagyom magam, idén nagyon belehúztam a sorozatok végigvitelébe - a lehető legkisebb kihagyásokkal.

      Törlés
    2. Hát én mindenképpen neked drukkolok :))

      Törlés