2017. július 25., kedd

Max Gladstone: Nagyrészt halott

"Különös időket élünk. Az elmúlt évtizedben hatszor kellett kibővítenünk a 'természetes' szó jelentését."

Sorozat: Craft-ciklus #1

Alt ​Coulumb városának Kos nevû Tűzistene váratlanul elhalálozik, és a feltámasztását egy nemzetközi halottlátó cég kezdő munkatársára, Tara Abernathyre bízzák. A feladat komolyságát jelzi, hogy az isten nélkül maradt négymilliós metropoliszban bármelyik pillanatban leállhatnak a gőzfejlesztő gépek, így nem fognak közlekedni a vonatok, és pusztító zavargások törhetnek ki. Tara egyetlen segítsége Abelard, a halott isten láncdohányos kispapja, akinek érthető okból válságba került a hite.
Ráadásul kiderül, hogy Kos nem egyszerűen meghalt, hanem meggyilkolták, és az ügy Alt Coulumb bírósága elé kerül. Tara és Abelard hirtelen nagy veszélyben találják magukat, mert valami olyan dologba nyúltak bele, amibe nem kellett volna. Az igazság kiderítésére indított nyomozásuk tétje így már nem csak Alt Coulumb halvány reménye az életben maradásra, hanem a saját életük is.


Max Gladstone az idei évem egyik legnagyobb meglepetése. Amikor anno először elolvastam a leírását, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet – az ízlésőreim ajánlása kellett ahhoz, hogy végül mégis olvasni akarjam. És igazából nem is értem, miért vártam eddig, hiszen csupa olyan eleme van, amit már önmagában is szeretek. Hát még kombinálva!

Jól sejtitek, a Nagyrészt halott pár oldal után már biztos hellyel rendelkezett az idei kedvencek listáján. Hihetetlen élmény volt elmerülni ebben a könyvben, és nagyon örülök, amiért elolvastam.

De mit is szerettem annyira?

Elsősorban a Gladstone teremtette világot, ami már önmagában emlékezetessé és különlegessé tette ezt a regényt. Voltak itt istenek, mágia és a valóság megkérdőjelezése is, csak hogy pár apróságot kiemeljek. A mágia, vagyis a Tudás nagyon izgalmas alapot adott ennek a történetnek. Ez ugyanis olyan erős képesség/tehetség, hogy még a valóságot is másik síkon lehet szemlélni általa. A megnyilvánulása pedig igen élénk leírásokat eredményezett, amivel csak még inkább elvarázsolt. Habár nem ideális, ez a világ mégis annyira kivételes, hogy a veszélyek ellenére is szeretném magam is felfedezni. Egyszerűen nem bírok betelni vele, és alig várom, hogy a folytatásban még újabb részeit is megismerjem.

A történet is bőven tartogatott izgalmakat, bár annak az alapja a klasszikus nyomozásos sztori. Csak épp egy halott istennel és halhatatlanná váló, Tudással rendelkező emberekkel, akik teljesen másképp érzékelik a valóságot, mint olyan. De semmi különös, tényleg. Emellett azért jutott szerep egy kis csatározásra is a Tudás használói között, de az már csak hab a tortán volt.
Alapvetően fordulatos volt, és határozottan beleesett a letehetetlen kategóriába. Nem akadtak üresjáratok, mert amikor épp nem a nyomozással foglalkoztunk, akkor a világot vagy a szereplőket ismertük meg.

A cselekményt több narrátor szemén keresztül olvashattam, ami sokat hozzátett az élményhez. Ugyanis a karakterek már önmagukban is felértek egy-egy rejtéllyel, amit öröm volt lassanként megoldani. Egyik szereplő sem volt egy hőstípus, ami kiválóan illett ehhez a világhoz – legtöbbjük már a létezésével már morális dilemmának volt tekinthető, de akadt itt függőség, hitbeli megingás, stb.

A karaktereket alaposan kidolgozta a szerző, ráadásul a többség elég egyedi volt, hogy ezáltal emlékezetes maradjon. És senki nem rendelkezett túl nagy erővel – vagy ha igen, akkor is megvolt a maga gyengesége. Mondhatni, kiegyensúlyozta az író a szereplők személyiségét és képességeit. Tara például rendkívüli tehetség (mármint aki túlél egy olyan zuhanást, mint ő a regény elején, azért tudhat valamit), azonban a tapasztalatlansága hátráltatta alkalmanként.

Az a helyzet, hogy a Nagyrészt halott olyan regény, amit lehet dicsérni, de igazából nem tudom átadni mindazt a rajongást, amit a felfedezés eredményezett. Sok-sok apróságot találtam benne, ami lenyűgözött, és ami minden egyes oldallal tovább növelte a könyv iránti rajongásomat. Ez egy kiváló urban fantasy, amely bár több szempontból is hasonlít a Lépcsők városához, mégis teljesen más élményt nyújtott. Egyedi, különleges és lenyűgöző világ, lebilincselő történet valamint kivételes szereplők jellemezték Max Gladstone Craft-ciklusának első részét.

A regényt elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretnének valami mást olvasni; felfedezni egy univerzumot, ahol a mágia és az istenek összekötődnek, ahol a valóság nem mindig az, mint aminek hisszük, és ahol a természetes fogalmát újra lehet tanulni. Ráadásul egy teljesen lezárt regény, így még a folytatás miatt sem kellene elvileg aggódni. De ha valami ennyire jó, hogy lehetne beérni egyetlen könyvvel?

Könyv adatai
Eredeti cím: Three Parts Dead (2012)
Kiadó: Agave könyvek (2016)
Oldalszám: 384

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése