2018. október 21., vasárnap

Hilary Mantel: Margaret Thatcher meggyilkolása és más történetek

Az árnyak életre kelnek.
De ne valamiféle horrortörténetre gondoljunk itt, hanem a valóságos, hétköznapi életünk mögött megbújó sötétségre. Egy bejárónő első napja új munkahelyén. Egy felolvasó est vidéken. Egy idősödő házaspár kései nyaralása. Mindegyik történet magja ismerős. És ismerősek a mögöttük megbújó feszültségek és titkok is.
Hilary Mantel mesterien ábrázolja az emberi kapcsolatok egymásra utaltságát, azt a hétköznapi kiszolgáltatottságot, amelynek feloldására nap nap után mi magunk is kísérletet teszünk. Például úgy, hogy a kezünkbe veszünk egy könyvet.

A könyvet ezúton is köszönöm a Libri kiadónak!


"Sosem lehetek biztos benne, hogy az ajtók csukva maradnak a zsanérjaikon, és amikor éjszaka meggyújtom a villanyt, nem tudom, hogy olyan nyugodt-e a ház, ahogy hagytam, vagy bútorok ugrándoznak-e a sötétben."

Hilary Mantel, a Man Booker-díjas Farkasbőrben regény szerzőnője, új novelláskötete szeptember közepén jelent meg a Libri kiadónál. A fülszöveg alapján a történetek a hétköznapi élet komplikáltságába engednek bepillantást, különös hangsúlyt helyezve az emberi magányra. Az érdeklődésem a borító és a különleges cím keltette fel, így izgatottan vártam, hogy megtudjam, milyenek novellákat is rejt ez a csodaszép külső.

Ez a könyv tökéletes őszi olvasmány – a novellák hangulata hűen tükrözi az ősz kettősségét: a színességét és szürkeségét, nyugalmát és fojtó csöndjét. Olyan volt olvasni ezt a könyvet, mintha egy ködös, elhagyatott erdőben jártam volna, izgatottan a rejtélyért, s félve a valóságért.

Mindegyik történet különleges volt a maga módján. A hétköznapi élet jelenik meg, amelyet mi is ismerünk – új munkahely, egy nyaralás, házasság vagy épp egy gyermekkori barátság -, azonban a teljesen ártatlan kép alatt ott rejtőzik mindaz, amit szeretnénk eltitkolni – a társadalmi szerepek, romba dőlt álmok, megcsalás. Hilary Mantel mindezt a borzalmat, díszcsomagban, lírai hangvétellel nyújtja át az olvasónak, aki képtelen lesz betelni vele.

Alapvetően úgy gondolom, ez a kötet egy életre szól. Számomra ugyanis voltak novellák, amelyek mélyen szíven ütöttek, de olyanok is akadtak, amelyek jelenleg nem sokat mondtak, de tudom, az életem egy későbbi szakaszában, egy más életkörülmény között már hasonló hatással lesz rám, mint a szívemhez legközelebb álló történetek.

Az Elnézést a zavarásért erős felütése volt a kötetnek. Nagyjából a felénél merült fel bennem, hogy habár csak két magányos ember beszélgetéseiről olvasok, mennyire lebilincselően írta meg az írónő azt. A felszín alatt ugyanis a kultúrák közti különbségek és a társadalmi elvárások nyújtotta kettős mérce köré tekeredik fel a történet.

Társadalmi problémák jelennek meg A vessző című novellában is. Itt azonban a társadalmi csoportok differenciáltsága válik konfliktusforrássá. Ugyancsak fontos szerep jut a gyermeki ártatlanságnak, s hogy miként élnek tovább az előítéletek generációkon keresztül.

A Hosszú QT szindróma volt az egyik olyan történet, amely bár tetszett, úgy érzem, a teljes élménye karnyújtásnyi távolságra van még tőlem. Egy csalárd férj nézőpontjából olvashatunk egy végzetes estéről. Leginkább a novella utolsó mondata tette maradandóvá ezt a művet – olyan volt, mint egy utolsó nevetés.

Habár a történetek többsége tetszett, a Téli vakáció lett a kedvenc novellám a kötetben; ismételten az utolsó mondat hatására. A történet egy házaspár útjáról szól a hotel felé, ahol vakációznak; az írónő azonban egy szimbólummá varázsolta a páros útját. A központi téma a gyermekvállalás körül forgott, aminek érdekessége, hogy bár a feleség a narrátor, mégis csak a férj álláspontját ismerjük meg a novella egészében.

A Miről ismerem meg? esetében éreztem azt, hogy a komor, ködös őszi reggel után egy pillanatra kisüt a Nap. Egy írónő utazik vidékre, ahol elsőre egy horrorfilmbe illő hotelben kénytelen megszállni. Ez a novella a kósza reményt jelentette meg, és hogy jótett helyében az ember jót várhat.

Az emelkedett hangulatból a Váratlanul leáll a szív rántott vissza a könyörtelen valóságba. A másik leginkább kedvelt novella középpontjában egy család története állt, ahol az idősebbik lánygyermek mentális problémákkal küzd. A lány lassú elhalványulását a fiatalabb lánytestvér szemszögéből követi végig az olvasó. Az írónő a környezetben jelenítette meg mindazt a horrort és fájdalmat, amit a tehetetlenség váltott ki a családból. A kegyetlen szavak, a reménytelenség rémálomba illő helyeket teremtett meg, majd egy újabb erős lezárással pontot tett mindennek a végére.

Az angoltanfolyam még a Váratlanul leáll a szívnél is jobban megterhelő volt, ugyanis itt a remény leghalványabb sugara sincs jelen. Az írónő próbál hiú ábrándokat ringatni, de az csupán a társadalmi általános nézetek nyújtotta hamis kényelmet kínálja, amely nem hagy megnyugodni. Ebben a novellában benne van korunk egyik olyan kérdése, amely elhallgattat bárkit: „te mit tettél, ami ide vezetett?” Ez a novella azt mutatja be, mekkora is valójában a társadalmi egyenlőtlenség a mai napig.

Az utolsó novella a címadó történet, Margaret Thatcher meggyilkolása; a novella, amely hosszú éveken át készülődött. Az alapot az írónő a saját élményeiből merítette; azon a napon fogalmazódott meg az ötlet, mikor a saját ablakából látta a kórház hátsó udvarán sétáló Margaret Thatchert, s eszébe jutott, mi lenne, ha nem ő lenne az, aki látja, hanem valaki más.
A novella ötlete nem is állt messze a valóságtól. 1984-ben, egy évvel a novella ötletének megszületése után, az IRA valóban megpróbált végezni a miniszterelnökkel és teljes kabinetével – fegyveres gyilkosság helyett azonban bombatámadást hajtottak végre a Brighton hotelnél, amely öt halálos áldozatot követelt.

Mindent összevetve a Hilary Mantel novelláskötete átütő erejű mű, amely lapjain az olvasó könnyedén találkozhat saját magával. A művet ajánlanám azoknak, akik szeretik a hangulattörténeteket, és szeretnének egy kicsit mélyebbre merülni a valóságukban. Számomra ez a mű nem csupán remek őszi olvasmány volt, hanem egy gyönyörű olvasási élmény is.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése