2015. április 15., szerda

Elizabeth Bear: Range of Ghosts - Szellemek hegyei

"Talán szellemmé is vált már. Hiszen a szellemek is fáznak és éhesek, nem igaz? Nem azért vágynak a fürge élők vérére és testük melegére?"

Sorozat: Végtelen éj #1

Valaha száz hold kelt minden éjjel Éjanyánkkal szerte a Végtelen Égen. Valaha száz fia és unokája volt a Nagy Khagannak, a sztyeppék urának, kinek birodalma a világ egyik szélétől a másikig ért. Mára viszályok szította lángokba borult a birodalom és Temur vasholdja világít már csak maroknyi társával a Végtelen Égen.
Temur visszatért a csatamezőről, ahol magára hagyták, hogy meghaljon. Szerte körülötte testvérei és rokonai elesett serege hevert, akik egymással harcoltak a Khaganátus uralmáért. Temur a vér szerinti jogos örököse nagyapja trónjának, de nem ő a legerősebb trónkövetelő. A száműzetésbe vonulás jelenti az egyetlen reményt, hogy megmeneküljön kegyetlen unokatestvérétől.
Samarkar, a hajdani hercegnő Tsarepheth varázslói Fellegvárának ezer lépcsőfokát hágja meg. Ő volt a Rasan Birodalom örököse, amíg az apja fiút nem nemzett egy új asszonynak. Ekkor elküldték feleségül Song hercegnek, de házasságuk véres háborúba torkollott. Most lemondott minden világi hatalmáról, és a mágusok varázserejét kutatja.
Ők ketten szövetkeznek a titkos szekta ellen, mely oly gondosan uszította egymásnak és taszította háborúba a Celadon-tengely birodalmait fortéllyal, megtévesztéssel és varázslattal.




Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, ahol minden éjjel száz hold kelt fel. Ez a világ elmúlt, és már csak néhány hold maradt. A Blogturné Klub bloggerei összefogtak, hogy elkísérjék útján az egyik utolsó megmaradt vaskarikás holdat, Temurt.

Mostanában egyre inkább vonzódom a fantasy regényekhez, így amikor megláttam, hogy ez a könyv megjelenik magyarul, elolvastam a fülszöveget… szerelem első olvasásra. Ritka, hogy egy könyv leírásába szeressek bele, de most ez történt. Ezek után pedig amint elkezdtem, a szerelem csak tovább fokozódott.
Ó, Dearies, ez a regény nagyon-nagyon kiválóan sikerült.

A háttérvilágot muszáj kiemelnem. Furán fog hangzani, hogy a csillagászatról beszélek, de az egyik kedvenc elemem a több száz holdból álló égbolt volt. El tudjátok képzelni, milyen gyönyörű lehetett, hogy minden éjjel közel száz hold üldözte egymást, mielőtt helyet adtak volna a Napnak? Szerintem gyönyörűen ábrázolta az írónő ezt az aspektust, és ezért minden éjszakai jelenetet direkt lassabban olvastam, hogy tovább képzelhessem el.

A helyszínválasztás elég egyedi; nem mindennapi, hogy ázsiai országot öltöztessenek fantasy köntösbe. Nekem egyik kedvenc témám a középkori Kijevi Rusz, Moszkvai Nagyfejedelemség, Krími Tatár Kánság története, így különleges gyönyört okozott, hogy kicsit megvariálva, de ismét elmerülhettem ebben a témakörben. Az írónő nagyon alaposan, minden részletre figyelve alkotta meg a világát, ami csak még nagyobb rajongóvá tett. És akkor még nem is említettem a szellemeket...

Egyébként muszáj megemlítenem, hogy szerintem ez a könyv nem épp Vörös Pöttyös kategória, és sokkal inkább ajánlanám a Sötét Örvény sorozat rajongóinak. Mármint a regény egy igen deskriptíven bemutatott háborús szemlével kezd, és ez még csak a kezdet.

A történet kissé lassan indult be, az írónő a regény elejét az alapkonfliktus felépítésének szentelte, és csak azt követően tért rá mindarra, amit a fülszöveg ígért. Én pedig minden egyes pillanatát élveztem. Akárhányszor kézbevettem a könyvet, teljesen elvarázsolt, és egyszerűen kényszerítenem kellett magam arra, hogy lerakjam, és visszatérjek a való világba. Nehéz küzdelmek voltak ezek.

A karaktereket tekintve, nos, el kell ismernem, hogy nem épp a meglátod és megszereted kategóriát erősítik. Igazából eleinte nem is szimpatizáltam senkivel, mert annyira távol álltak tőlem, annyira ridegek voltak. Ugyanakkor érdekes módon Temur fájdalmát teljesen átéreztem, annyira átütő ereje volt annak, ahogy az írónő ábrázolta őt. És ez általánosságban elmondható mindegyik szereplőről. Erősek, kemények, megedzette őket az élet, és ideális karakterek ebbe a durva világba.

Mindent összevetve számomra hatalmas szerelem ez a regény, és tényleg csak dicsérni tudom. Sokat hozzáadott az élményhez a háttérvilág, ami az egyik abszolút favorit elemem volt. A karakterek fantasztikusak, a történet epikus.


Könyv adatai
Eredeti cím: Range of Ghosts (2012)
Kiadó: Könyvmolyképző (2015)
Oldalszám: -

Nyereményjáték


A Szellemek hegyei egy nagyon is valóságosnak tűnő helyszínen játszódik. Ezért úgy gondoltuk, keltsük életre a Krími Tatár Kánság egyes kánjait. Az öt blogbejegyzésben elrejtettük egy-egy kán nevét, nektek pedig az lenne a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik kán bujkál az egyes blogokon. Segítségként megadjuk a nálunk lévő kán felmenőjének nevét.
Aki minden állomás kánját megtalálja, eséllyel indul a három darab Szellemek hegyei könyvnyeremény egyikéért.
Figyelem! A Kiadó csak Magyarország területére postáz, valamint a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen az értesítő e-mailre, egyéb esetben új nyertest sorsolunk!

A mai kán...
Devlet Berdi kán fia





További állomások

04/14. Insane Life
04/15. Always Love a Wild Book
04/16. Bibliotheca Fummie
04/17. Könyvszeretet
04/18. Vendégblogger

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése