2015. december 31., csütörtök

Nagy Év Végi Összesítés, 2015-ös felvonás

Helló Dearies!
Üdv a 2015-ös utolsó bejegyzésben, amely nem is szólhatna másról, mint egy nagy összegzésről az idei évről.
Még sok dolgunk van, úgyhogy vágjunk is bele! :)



Kezdjünk egy kis statisztikával, hiszen rengeteg izgalmas esemény történt ilyen szempontból is:

Olvasás

Elolvasott könyveim száma: 110 (Tavaly: 122)
Újraolvasások száma: 9 (9)

Sorozatok száma: 67 (88)
Sorozatkezdések (amiket utána félbehagytam, nem számolom): 20 (20)
Sorozat befejezések:  11 (12)
Önálló kötetek száma: 32 (34)

Amire idén a legbüszkébb vagyok, az az aktuális sorozataim száma. Mondjuk ez az eredmény annak is köszönhető, hogy idén rendesen kiszanáltam, melyik sorozatokat akarom folytatni, és melyikeket nem.
71-29%-ban olvastam egyébként a sorozatok javára az önálló kötetekkel szemben. Ez tavaly 72-28% volt, úgyhogy most egy kicsit nagyobb arányban olvastam önálló kötetet, mint múlt évben. Azért mondjuk sokkoló volt nézni, hogy ez is sorozat, ez is, ez is... és nagy ritkán 1-1 nem sorozat.

Magyar nyelven olvasott: 78 (65)
Angol nyelven olvasott: 32 (57)

71-29% arányban olvastam magyar nyelvű könyveket az idén. Tavaly sokkal szorosabb volt ez az arány (53-47%), idén viszont szinte csak magyarul olvastam. Jövőre azért szeretnék ismét többet olvasni angolul, hiszen annyi csak külföldön megjelent regény várja, hogy olvassam. *-*

Magyar szerzők művei: 15 (9) Óóó, nem gondoltam volna, hogy ilyen magas szám lesz ez. De örülök, főleg, hogy az idén olvasott magyar szerzős művek többsége nagyszerű élmény volt.

Molyon csináltam egy 2015-ös várólistát is, amelyre nagy merészen 153 könyvet pakoltam. Ebből 41-et, azaz 27%-ot sikerült is teljesítenem (tavaly 29%). Jövőre is nagy bátran készítettem egy listát; ha érdekel, megnézhetitek a molyon.

Blogos dolgok

Látogatottság: ~103,600
A blog életének idei legnagyobb eseményének tartom, hogy most decemberben átléptük a 100,000 látogatót. Nem tudom eléggé megköszönni nektek ezt az óriási támogatást, amit nyújtotok. Nagyon boldoggá tesz, hogy ennyien nézitek az oldalt! :)

Visszatérve a statisztikára.
A blogon ez lesz a 451. bejegyzés, és idén a 150. poszt! Ugyan hússzal kevesebb alkalommal írtam a blogra idén, de ahhoz képest, milyen kaotikus évem volt, nagyon örülök annak, hogy így is ennyiszer tudtalak titeket boldogítani (vagy nem :)).
Ebből a 150 posztból egyébként 71 könyves értékelés lett, ami viszont csak eggyel kevesebb, mint tavaly. Úgyhogy abszolút meg vagyok elégedve. Mondjuk tény, hogy még mindig sok minden másról is képes vagyok szövegelni, de kellenek az ilyen kikapcsolódós bejegyzések is. 

És most következzék a blogos kérdéssor, amit tavaly is kitöltöttem (köszönjük RyanCSPitonak a fordítást és a megosztást):

1. Egy új, kedvenc könyves blog/booktuber, amit 2015-ben fedeztél fel?

Idén nem nagyon fedezgettem fel új emberkéket, úgyhogy akár nehéz is lehetne a kérdés, ha nem találtam volna idén három kedvenc bloggerinát is! 
Zsebi a Maybe I'm a Bookworm bloggerinája, akinek nagyon imádom a bejegyzéseit, és főleg azt, hogy rengeteg angol nyelvű könyvet olvas, úgyhogy kiváló tesztnyuszkó is.
A következő bloggerina Lorelei, a "Maybe it's not about the happy ending. Maybe it's about the story." bloggerinája. Az ő blogján is nagyszerű értékeléseket lehet olvasni, és hasonlóan Zsebihez, az érdeklődési körünk igencsak egybevág. Úgy imádom, hogy tudok angol könyvekről író hazai bloggereket találni. Az mindig annyira jó érzéssel tölt el. 
A harmadik bloggerina két nyelven írja a blogját: ő pedig Veronika, a Veronika's Reader Feeder bloggerinája. Emlékeztek arra, hogy én nem vagyok a NA műfaj rajongója? Nos, ennek a hölgyeménynek a "hibájából" mégis egyre több ebbe a kategóriába sorolható könyv kerül a várólistámra. Valami kiváló módon találja meg ő is a legjobb NA-kat, és én, mint áldozat, ugyanúgy rakom listára őket.

2. Kedvenc posztod, amit idén írtál?

Őszintén szólva, nem érzem úgy, hogy lenne kedvenc posztom. Igen, megint önbizalomhiány a köbön...
Ja, de van, ráadásul egy egészen friss: Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue - Kék liliom
Ezzel a bejegyzéssel már egy hónappal a blogturné kezdete előtt kész voltam, és a végén már csak díszítgettem. Itt azt hiszem már teljesen feladtam, hogy a fangirlségemet elrejtsem... vagy legalább is kontrolláljam.

3. Kedvenc olyan posztod, ami nem kritika/vélemény/értékelés volt a blogodon?

Hmm, ez jó kérdés ismét. A leltárakat még mindig imádom készíteni, jó látni, mit alkottam az adott hónapban. Sajnos a hétvégi olvasónapló igencsak hiányosan van mostanság, de majd jövőre ismét felrázom. Szeretek igazából mindenféle összegzős, élménybeszámolós posztot, úgyhogy nem tudok egyet kiemelni.

4. Legjobb esemény, amin idén részt vettél? (dedikálások, fesztiválok, virtuális események, stb.)

Könyvfesztivál. Most már hagyománnyá vált, hogy minden évben szombaton találkozom Nancyvel, és együtt kimegyünk körülnézni. Idén Nadine is csatlakozott hozzánk, úgyhogy hármasban jártuk be a Millenáris területét.
Remélem, jövőre is sikerül kijutnom, kell, hogy legalább évente egyszer lássam ezt a nőszemélyt! :)

5. Legjobb pillanat a könyves/blogos életedből 2015-ben?

Az egyik mindenképp a 100,000 látogató elérése. Ugyanakkor imádom azt a sztorit is, amit Ryan mesélt nekem, avagy mit követett el szülinapom alkalmából (azt hiszem, ezt nem szabad elmesélnem, de köze van az ajándékomhoz, és egy-két e-mailhez, amit a Fumaxnak küldött. Még mindig úgy vigyorgok rajta.).

6. A legnézettebb idei posztod a blogon?

Na, nézzük csak:   Susan Ee: World After - Túlélők világa

7. Az a bejegyzésed, ami szerinted több szeretetet érdemelt volna?

Én minden bejegyzésemnek adnék még szeretet, de nézzük, melyikeknek emelném még jobban ki:
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás
Mark Lawrence: Tövisek hercege
Dan Wells: Ruins - Romok

8. Legjobb idei könyves felfedezésed? (könyvekkel kapcsolatos oldal, könyvesbolt, stb.)

A Book24, ahol egész évben remek akciókat találni, és 4000Ft feletti vásárlásnál ingyen szállítanak házhoz (GLS-pontra meg amúgy is). Úgyhogy bűnbe estem már náluk párszor...


9. Sikerült befejezned valamilyen olvasási kihívást vagy célt, amit év elején tűztél ki magadnak?

Eljött az ideje, hogy beszélgessünk a fogalmaimról és a jövő évi terveimről is egyben. Idén részt vettem a Könyvmolypárbajban és a Várólistacsökkentésben is, amelyek sajnos nem sikerültek újfent (viszont most csupán 2-3 könyv híja volt mindkettő). Ezekre jövőre is jelentkeztem, remélem, nagyobb sikereket fogok elérni, és végre egyszer teljesítem mindkettőt.

Nancyvel három fogadalmunk volt. Első, hogy tartunk újraolvasós hónapot, ami az augusztus lett. Úgy érzem, ez sikerült, sőt nekem az, hogy idén 9 könyvet újraolvastam, szintén nagy öröm.
A második az volt, hogy havonta egy régi és egy új könyvet olvasunk - volt egy-két hónap, amikor nem sikerült valamelyiket megoldanunk, de legtöbb esetben sikeresen vettük ezt a kihívást is.
A harmadik pedig 2 könyv elolvasása lett volna, amelyből mindketten 1-1-et abszolváltunk is (én az Unbecoming of Mara Dyert olvastam el, Nancy pedig a Kedves halottak!-at).
Jövőre is meghagytuk mindhárom kihívásunkat, ezúttal pedig ezeket a könyveket kaptam (ezek közül kell 1-1-et választanom jövőre):

Nancy által olvasott: 
Colleen Hoover - Tarryn Fisher: Never, Never
Richelle Mead: Vérvonalak

Olvasatlan:
Paullina Simmons: The Bronze Horseman
Rick Yancey: The Infinite Sea
Carol Lynch Williams: The Haven
A Goodreads-es kihívást is sikerrel teljesítettem. Ott először 100-ra állítottam a mércét, aztán levittem 60-ra. Végül a sima kihívást is megoldottam, úgyhogy nagy az öröm.

Végül, de nem utolsósorban volt még a saját fogadalomlistám, melynek alakulásáról havonta beszámoltam.
Ez lett a végeredmény:

1. 60 db könyv elolvasása - 110/60
2. 12 db sorozatot befejezni - 11/12
3. 36 db angol könyv elolvasása - 32/36
4. 6 db 2011 előtt megjelent könyv elolvasása - 13/6
5. 6 db 2011-ben megjelent könyv elolvasása - 9/6
6. 6 db 2012-ben megjelent könyv elolvasása - 13/6
7. 6 db 2013-ben megjelent könyv elolvasása - 19/6
8. 6 db 2014-ben megjelent könyv elolvasása - 27/6
9. 9 db 2015-ben megjelent könyv elolvasása - 22/9
10. 36 db könyvről írok bejegyzést - 71/36
11. Folytatok 18 különböző sorozatot - 30/18
12. Saját könyvek olvasottságának arányát 60%-ra felviszem (Jelenleg 54%) - 59/60
13. Elolvasom a 4 db fogadalomkönyvemet - 1/4

Végül 9 kihívást sikerült teljesítenem, némelyiket sokszorosan is. Viszont az utolsó kivételével a többi kihívásomhoz is csak néhány könyv kellett volna.
Összességében elégedett vagyok, viszont ismét sokat tanultam a fogalmamból, és jövőre új célokat tűztem ki.
Az biztos, hogy nem könnyítem meg a dolgomat:

1. 85 db könyv elolvasása (2016-os várólistám ennyi elemet tartalmaz, ezért döntöttem így)
2. Sorozataim számát 50-re csökkenteni (jelenleg 67-en áll, úgyhogy lesz meló vele).
3. 18 sorozatfolytatás olvasása (kihívásomhoz molyon)
4. 30 db angol könyv elolvasása (kicsit lecsökkentettem, de örülnék, ha sikerülne.)
5. 50db könyvről írok bejegyzést (nem finomkodunk itt, írunk!)
6. Saját könyvek olvasottságának arányát 70%-ra felviszem (jelenleg 59%)
7. 5 könyv újraolvasása (ha már ilyen jól belejöttem az elmúlt években.)
8. Goodreads-es to-read lista első 10 könyvének elolvasása (legrégebben hozzáadott könyvek)
9. TBR listám 350 alá csökkentése
10. 172-nél kevesebb olvasatlan könyv a polcomon.

Igazán kihívásnak érzem, hogy ezt a 10 fogadalmat tettem. Nem érzem korlátozásnak a dolgot, inkább motivációs erővel bír, ha végignézek rajta.
Természetesen, ha az idei évhez hasonlóan valami közbejön, ismét lejjebb állítom kissé a számokat, de most nem is annyira mennyiségre megy rá a fogadalomlistára, hanem a mérséklésre.
Nagyon kíváncsi leszek, miként sikerül majd! Drukkoljatok! :)

El is érkeztünk a bejegyzés végére. Itt az ideje, hogy ismételten köszönetet mondjak nektek, és a bloggernek és mindenkinek (említettem, hogy szörnyű vagyok köszönetnyilvánításokban? A szakdolgozatomban is több mint fél órát szórakoztam azzal, hogy kitaláljam, mit is írjak.)
Úgyhogy mindenkinek boldog - olvasmányokban gazdag - új évet kívánok!



9 megjegyzés:

  1. <3 :D

    Szép célok a jövő évre, én nem merek már nagyban tervezgetni, mert idén is elbuktam minden kihívást :D

    VálaszTörlés
  2. Ez sem annyira naaaaagy, ha jobban megnézed. :D Oké, de... remélem, sikerült idén is legalább olyan jól teljesítenem, mint tavaly. *.*

    VálaszTörlés
  3. Haha, a TBR lista csökkentéséhez sok sikert! Majd teszünk róla, hogy bővüljön! :D
    <3
    Menni fog a célmegvalósítás, csak ügyesen, minden lehetséges! :-)

    VálaszTörlés
  4. Az biztos, hogy teszünk róla! :D Truthwitch I'm comiiing :D Nagyon remélem, hogy jó lesz, olyan szép a borítója *.* Percyt meg mindenkinek kötelező olvasnia, láttam a molyos tbr listádon, hajrááá! :D

    VálaszTörlés
  5. Ne gonoszkodjatok! :D Nekem itt lelki támogatás kell, nem 80 könyv a TBR-ra.
    És vegyétek tudomásul, hogy ezt vissza fogjátok kapni. :P

    VálaszTörlés
  6. Fuh, 70% :D Nem vagy semmi. Mondjuk a 8. 9. és 10. fogadalmaddal sem cserélnék, bátor számok, na :D

    VálaszTörlés
  7. Muszáj, mert Izolda kihívása két év múlva lejár, és muszáj úgy kalkulálnom, hogy meglegyen a 80% addigra. Ha már kihívást adok magamnak, akkor az legyen is kihívás. :D

    VálaszTörlés
  8. Minden elismerésem az évedhez! Meg a jövő évi kihívásaidhoz is! Ha nagyon nem mennek a dolgok, majd megalapítjuk a támogató - motiváló csoportunkat :D Mindkettőnkre ráfér majd, ahogy elnézem... :D

    VálaszTörlés