2016. december 9., péntek

Hétvégi Olvasónapló (82) Változások a blogon

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Mielőtt elmesélném, miket is olvastam ezen a héten, ideje szót ejtenünk a blogon megesett változásokról. Mivel még eléggé újkeletű a dolog, nem hiszem, hogy feltűnt volna bárkinek is. Két dolog változott ugyanis: egyfelől megszüntettem a blogon a csillagozást, másfelől pedig karbantartás alatt vannak a címkék.
Miért is történt mindez?

Egy korábbi posztomban írtam arról, hogy számomra a csillagozás az olvasási élményt hivatott értékelni. Így néha előfordult, hogy olyan könyveket, amelyről semmi rosszat nem írtam, négy csillagra értékeltem, vagy éppenséggel egy sok-sok negatív dolgot felsorakoztató poszt végén öt csillagot találhattatok. Ráadásul mostanában egyre többször fordult elő olyan velem, hogy nem tudtam, hány csillagot adnék az adott regényre, annyira vegyes érzelmeim voltak olvasás közben. 
Úgyhogy a legegyszerűbb, legjobb megoldás volt számomra a csillagok kivétele. Eddig a szöveg volt a lényeg, ezután is az lesz. Ha mindenképp szeretnétek látni, hogy egy regényre hány csillagot adok, molyon vagy Goodreadsen megtehetitek (bár nem minden könyvet értékelek ott sem).

A másik változtatás ugyebár a címkéket illeti. Itt is az egyszerűség elvét követem majd - sorozatnév, szerző (ez újítás), kiadó és műfaji címkékkel találkozhattok. Illetve sorozatcímkét azoknál a könyveknél találhattok, amelyeket nem hagytam abba egy rész után, vagy legalábbis több mint egy részről írtam véleményt (hogy értelme is legyen a címkének).
Egyelőre csak eltávolítottam sok fölöslegessé vált címkét, az újakat még a közeljövőben fogom szolgálatba állítani.

A héten olvastam

       


Belehúztam az olvasásba, azt kell mondjam! Mondjuk a Nagyon logikátlan barátság és a Karácsonyi levelek is viszonylag rövidkék (270 és 194 oldalak), úgyhogy nem szakadtam meg beléjük. Viszont olyan jó, hogy négy saját könyvvel indítottam a hónapot (oké, abból kettő még nincs a kezemben, de akkor is).
A négyből két könyvről már találhattok bejegyzést - Debra Driza: Feloldozás és John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság -, a másik kettőről pedig hamarosan olvashattok. Az egyetlen gondom, hogy a Lily és a polipról annyira nehéz írni. 

A héten haladtam velük

Itt csupa újdonság szerepel majd.

      

Rick Yancey: Az utolsó csillag
Haladás: 115 oldal

Sorozatzáró nagyasszonynak érzem magam - nagyon belelendültem ebbe a fejezzük be a sorozatainkat témába. Mostanra sikerült megszoknom a magyar verziót (bár a Ringer - Adu váltás még nehéz), és szabadon élvezhetem az események alakulását. 
Ugyan lassan 40%-hoz érek, de már most elég sok minden kiderült - és, és, és a leghatalmasabb piros pontot kell az írónak adnom, aki kimondta, hogy - Spoiler jön - Evan Cassiebe, mint ideálba szerelmes és nem a lányba. Spoiler vége. És te jó ég, leesett az állam, hogy nem mentünk át a rózsaszín felhőbe, hanem ilyen reálisan látják a helyzetet mindketten. 

V. E. Schwab: Vicious
Haladás: 65 oldal

Ryanitoval elkezdtünk egy új kihívást magunk közt, ami alapján minden hónapban választunk egymás várólistájáról 1-1 regényt, amit a másiknak el kell olvasnia a hónap vége előtt. Így került elő gyakorlatilag a derült égből V. E. Schwab: Vicious regénye. Bevallom, ennek elspoilereztem a végét, mert bizonytalan voltam abban, hogy végigolvasom-e. Egyelőre érdekes, sőt, nagyon durván különlegesnek tűnik, kíváncsi vagyok, miként jutunk el a végkifejlethez. 
Amúgy kiderült közben, hogy hiába lezárt ez a kötet, kapunk még egy részt, így gyakorlatilag újabb sorozatkezdő kötetet olvasok. :(

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Haladás: 14 oldal

Egyelőre még csak belekóstoltam Ruta Sepetys legújabb regényébe, de máris szerelem. Ráadásul nézegettem videókat az írónővel, amiben a keletkezési körülményekről és a hátteréről beszél, úgyhogy már most rettegek, milyen reakciót fog kiváltani belőlem a későbbiekben. A következő bejegyzésem megírása után neki is állok rendesen a drágának, és a biztonság kedvéért előkészítek néhány zsepit.

Tervek


Ó igen... Ruta Sepetys regénye után Cassandra Clare: Éjfél kisasszonya következik, ami miatt már előre izgatott vagyok! 
Neal Stephenson regényét is folytatom hosszas kihagyás után, ha befejezem Rick Yancey sorozatát. Már emiatt is kíváncsi vagyok, és nem érdekel, most viszem magammal munkába is, valahogy csak elfér majd a táskámban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése