2018. október 15., hétfő

Mi lennék, ha... (könyves kiadás)

Helló Dearies!
A mai egy igazán különleges bejegyzés lesz, ugyanis a Témázós csapattal együtt egy fantasztikus utazásra invitállak titeket.

It's party time!





1. Ki lennél, ha egy mesében szerepelnél? Boszi, ent, hercegnő vagy herceg? Bármilyen szereplőt írhatsz! Mi történne veled?

Két válaszlehetőség felettébb kézenfekvő lenne: a boszorkány, ugyanis beöltözős bulikon általában annak öltöztem (ha nem, akkor pedig macskának), illetve tünde (az elvont fajtából). Viszont én sokkal inkább lennék elragadott

A történetem igen egyszerű lenne. Értem jönne a Zöld szél, én pedig elrepülnék vele egészen Tündérföldig. Megismerkednék Szélességi és Hosszúsági fokokkal, megmosdatnám a bátorságomat és a szerencsémet is, mert bizony mindkettő megkopott az elmúlt években.
Majd találkoznék egy valódi könyvgyíkkal, akivel együtt felfedeznénk Tündérföldet. Nem keverednék veszélybe, nem teljesítenék küldetést senkinek, egyszerűen csak a könyvgyíkommal járnánk a furcsábbnál furcsább helyeket, tündéritalokat és ételeket fogyasztanék, s megkeresnénk a fővárosi könyvtárat, hogy bemutatkozzak neki.
De csak rövid ideig maradnék, hagynám, hogy lejárjon az időm, majd hazavinném az órám, s sosem húznám fel többet.

2. Ki lennél egy fantasy regényben? Milyen szereplő lennél, milyen regényben?

A hol sokkal nehezebb kérdés, mint a ki. Mindenképp egy mágus lennék, főleg, mivel egész életemben arra vágytam, hogy én is varázsolhassak!
A hol csak azért annyira nehéz, mert nincs olyan, hogy tökéletes állapot. A kedvenc fantasy könyveim annyira sötétek, hogy az apokaliptikus állapot szinte könnyed hétköznapi eseménynek hat.

Egy lehetőség jutott eszembe, mindjárt meglátjátok, miért. Naomi Novik: Őfelsége sárkánya regényében, a Temeraire sorozat világába szeretnék költözni, és varázsló sárkánylovas szeretnék lenni. Felettébb ambiciózus vágyak azzal együtt, hogy amennyire tériszonyom van, biztos nem szállnék fel egy sárkányra sem, de amíg a földön vannak, szeretgetném őket, s nem hagynám, hogy bárki is bántalmazni merje őket. Aki egy ujjat merni emelni bármelyik sárkányomra, elvarázsolnám!

3. Sci-fi. Robot lennél, űrhajós, vagy egy szereplő a gépteremben? Bármi lehetsz, kezdj el játszani!

Nem szeretnék olyan regényben élni, amilyeneket olvasni szeretek a sci-fi műfaján belül. Ha nem a Föld pusztulna el körülöttem, akkor a valóságom és a józan eszem kerülne veszélybe. Ugyanakkor egy utópisztikus világban szívesen élnék, ahol az emberiség bebizonyította, hogy felül tud kerekedni az évezredes gyűlölködésen. 

Ennek oka bizonyára egy külső támadás lehetett, aminek eredményeképpen a földi erők kénytelenek voltak összefogni, hogy győzelmet arathassanak felette. 

Ebben a világban szívesen lennék a Doktor segédje. (Erre a fordulatra szerintem nem számítottatok ti sem). De szívesen felfedezném az univerzum békés szegleteit a Doktorral, legyen bármilyen formában éppen. Csak az angyalokkal nem akarok találkozni. 

4. Ki lennél egy Jane Austen regényben? Szomorú hősnő, egy sznob vipera, lovászfiú, esetleg egy tiszt?

Jane Austen regényben főszerepet adnék magamnak. Ebben a világban nem veszélyeztetne semmi, legfeljebb a társadalmi létrán elfoglalt helyünk által kiváltott konfliktusok. Klisés lennék, ha Mr. Darcyt kérném meg, hogy raboljam el a szívem, így Wenthworth kapitánnyal is boldogan élnék egy hatalmas birtokon. 

5.Ki lennél egy kortárs történetben? Miről szólna a regény?

Kíváncsi lennék, miként tudná megírni egy író(nő) a történetemet, úgyhogy egy kortárs történet rólam szólna. Egy kezdő tanár története megbolondítva egy csipetnyi románccal, rengeteg szarkazmussal és könyvmolysággal.

6. Miről készítenél dokumentumfilmet/dokuregényt?

Nagyon szívesen készítenék dokumentumfilmet egy történelmi "Mi lett volna, ha..." kategóriában. Igaz ugyan, hogy nem szívesen teszik fel a történészek ezt a kérdést, hiszen a történelem kőbe van vésve (alternatív univerzumok, helló?), de egy kis társadalmi elemzéssel összekötve mindenképp valami izgalmas születne a lehetőségekből.

Dokuregényt pedig az 1945 utáni kitelepítésekről készítenék. Már több levéltári kutatást végeztem ebben a témakörben, s egyik nagy álmom volt régebben, hogy egy összefoglaló művet írjak mindarról, amit akkor megtudtam.

7. Jöjjön most a történelem. Melyik történelmi korban lennél szereplő, és ki lennél ott?

Könnyű lenne rávágni valamelyik régebbi század békeidőkbeli évtizedét, de ha logikusan belegondolok, egyáltalán nem szeretnék a múltban élni. Úgyhogy legyen a modernkor, a Rendszerváltás utáni Magyarország. 
Tudom, semmi izgalmas ezen a téren, de hiába hagyják ki a fikciókban a piszkos részleteket, a valóság közel sem annyira romantikus, mint a történetek, amelyek ezekben az időszakokban játszódnak. 

8. Az általad MOST olvasott regényben melyik szereplővel tudsz azonosulni, miközben olvasod ki vagy? (Vagy egyáltalán bele szoktad élni magad egy-egy karakter szerepébe, vagy csak külső nézőpontból figyeled a történéseket?)

Jelenleg pont olvasmányok közt vagyok. Mármint vannak elkezdett regényeim is, de egyik sem a fő-fő olvasmányom jelenleg. Tegnap reggel fejeztem be Jessica Townsend: Nevermoor regényét, így ez a kötet lesz az alanyom. 
Nagyon ritkán érzem úgy, hogy ténylegesen azonosulni tudnék egy-egy szereplővel, hiszen általában teljesen más élethelyzetben vannak, mint én. Nevermoorban azonban Morrigannal könnyedén tudtam azonosulni. Annyira hitelesen volt megírva minden érzelme (mind a pozitív, mind a negatív), hogy teljesen magával ragadott. Én is ott voltam vele a próbákon, a karácsonyi "harcon", s én is szereztem egy új családot ebben a regényben. 

Nem hétköznapi kérdéssor volt ez, Zenka nagyon érdekes kérdéseket rakott össze! Köszönöm a Témázós bloggereknek ezúton is a felkérést, örülök, hogy részt vehettem ebben a témázásban!

Akik pedig részt vettek a mostani témázásban:

17 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Könyvgyík egy olyan lény, ami egy sárkánynak és könyvtárnak a gyermeke (legalábbis saját bevallása alapján). :)

      Törlés
    2. Tyű, szuper lény lehet! :O :)

      Törlés
    3. ez jó.:D
      én azt gondoltam, egy olvasni tudó gyíkocska, nagy-nagy műveltséggel.:)

      Törlés
    4. Bea, Nima, ő a legtüneményesebb könyvgyík egész Tündérföldön! És nem tévedtél, nagy műveltsége van, amíg az adott szó A és L közt található. Onnantól a testvérei az érdekeltek. <3

      Törlés
  2. Most hogy írtad a boszi-jelmezt, lehet, hogy félredobom a másik, extrább ötleteimet és egyszerűen boszi leszek én is a közelgő Halloween bulin. ;)

    Haha, passzolunk, én meg azt írtam sárkány lennék a fantasyben. :)) Leszel a lovasom?! :D

    Tetszik a sci-fis ölteled is, és hogy valami külső nagyobb "ellenség" vagy fenyegetés miatt összefognának a földi erők.

    Milyen érdekes, amit a végén írtál, hogy egyik olvasott könyv sem a "fő olvasmányod". Én is ki szoktam nevezni magamban egyet a többi közül, ami valahogy előbbrevaló a többinél. :))

    Bea, a könyvgyík Valente meséjében van, ott az első pontban a linken olvashatsz még róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, azt is régóta tervezem olvasni, de olyan vegyeseket olvastam róla, hogy nem tudom, akarom-e. :D

      Törlés
    2. Ó, milyen extrémebb ötleted van? Mesélj csak!
      Leszek én a lovasod, de remélem, tudod, hogy csak a földön sétálgatnék veled? :D
      Ha az ember több könyvet olvas, lehetetlenség mindet ugyanannyit olvasni. Kell a fő olvasmány, amit legjobban vágyik olvasni kicsi szívünk! De örülök, hogy nem csak én vagyok ténylegesen így. :)

      Törlés
    3. Bea, szerintem csak miattam olvastál vegyeseket róla, mert én nem vagyok Valente nagy barátja, de amúgy nagyon szeretik! :) A könyvgyíkját én is nagyon szuper kreálmánynak tartom. ;)

      Abstractelf, ó, hát főleg páros jelmez-féleségek, mint Shrek és Fiona (de nem akarunk zöldre festettek lenni) meg Batman és Robin... De tegnap felmerült a bűvész és a nyúl is. :) Az egész jól megvalósítható azt hiszem. :)

      Oké, majd repdesni repdesek egyedül. :D

      Igen, egyetértek! :) Én is mindig többet olvasok, forgatok, de van amire jobban vágyom, jobban is haladok épp vele, az a fő mindig. :) Én is örülök, hogy nem vagyok ezzel egyedül! :) Mik ki nem derülnek egy ilyen kérdőívből! :D

      Törlés
    4. Vaaagy lehetnétek sárkány és sárkánylovas is... csak mondom. :D Most már ez is lazán lehetőség. :D De ha ez lesz, minden szögből kérek képet!

      Törlés
    5. Szerintem nemcsak nálad. Bár az is igaz, hogy én szerettem a Marija Morevnát, te meg utáltad, szóval ki tudja, szeretném-e?

      Törlés
  3. meg kell hagyni, nagyon jó ötleteid vannak. a legmeglepőbb, hogy maradnál a jelenben, ez érdekes.

    úgy látszik, a bosziságnak nagy keletje van.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főleg ősszel! Ráadásul mágia, varázslat! A fantasy rajongó szívemnek szüksége van erre a lehetőségre.
      Csak azért maradnék a jelenben egyébként, mert túl reálisan szemlélem a saját túlélőképességeimet. Bármely más korban esélyem se lenne.

      Törlés
  4. A történelmi "Mi lett volna, ha..." nagyon nagy ötlet. Megcsináljuk? :)))

    VálaszTörlés
  5. Még mindig megírhatod az összefoglaló műved a levéltári kutatásokból, sosemnem késő :)

    Na az első pont alá amit írtál annyira eredeti hogy még mindig emésztem. Kicsit már-már ALice Wonderland-es :)

    Elgondolkodtatott hogy a rendszerváltás után élnél. Én meg azt hiszem a nyolcvanas években. Néha irigylem a tesóm mert ő kulcsos gyerek volt meg naphosszat lógtak a strandon nyári szünetben az ősök meg dolgoztak...szóval asszem kipróbálnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, csak meg kell találni rá az időt, ami mostanában nagyon nincs. De ha egyszer lesz, megírom! Ez az egyik álmom. :)

      A '80-as évek is szépen hangzanak, bár szerintem még a '90-es évek is hasonlóan teltek - legalábbis nálunk így zajlottak még. Összegyűlt az utcából a banda, és csak játszottunk, s élveztük az életet.

      Törlés