2019. március 15., péntek

Hétvégi Olvasónapló (175) Szülinapos hét

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





A mostani hetet röviden így tudnám összefoglalni: szülinap, fájdalom, dráma. A héten van édesanyám születésnapja, ami azt jelenti, hogy készülődéssel telt az egész hetem. A torta mellett az ünnepi ebéd alapanyagait is lassanként összegyűjtögettem - illetve odaadhattam neki az ajándékát is (aszalógépet kapott, amire régóta vágyott). 

A fájdalom megint engem érint. Hétvégén metszettem a szőlőt, és elég volt egy mozdulat ahhoz, hogy a csuklóm megadja magát. Már sokat javult a helyzet, de hét elején forgatni sem tudtam a csuklómat, s a táblára is bal kézzel kellett írnom. 

A dráma pedig az iskolában zajlott. Valahogy sok minden összejött - olyan titkok derültek ki, amelyeket sosem akartam volna megtudni. Emellett néhány diákom is megosztotta velem a gondját, s elszomorító, hogy csupán enyhíteni tudtam rajta, megoldani nem. Ugyanakkor megtisztelő, hogy ezek a diákok belém fektették a bizalmukat. 
Tudjátok, még mindig úgy érzem, hogy hiába a tanárnak "csak tanítania" kellene, a nevelő munka sokkal nagyobb szerepet játszik a hétköznapokban, mint bármi más.

Blogposztok szempontjából ez a hét elég visszafogott volt, mivel csak tegnap este került ki a Bullet Journal kalandok 2. része. Jelenleg leginkább azon gondolkodom, hogy írjak-e véleményt a mostanában olvasott Arthur C. Clarke regényekről - elvégre az idei évem egyik fő célkitűzése a klasszikus SFF művek olvasása. Illetve szeretnék írni egy témázó és Top10 tavaszi tbr posztot is. Meglátjuk, mennyi időm lesz rá hétvégén. 

A héten olvastam



Ha láttátok a tegnapi bejegyzésemet, s alaposan megnéztétek a márciusi fedőlapot, láthattátok, hogy a héten befejeztem Arthur C. Clarke: 2001 - Űrodisszeia regényét. A gyermekkor vége jobban tetszett, mégsem tudtam ennek 5 csillagnál kevesebbet adni. Hihetetlenül hangulatos volt az egész űrbeli utazás, a Jupiter és a Szaturnusz környékének leírása. 
Clarke ismételten lenyűgözött a szavaival és a gondolataival, így kíváncsi vagyok, mit tartogat még a számomra ez a sorozat.

Aktuális olvasmányok


   

Moskát Anita: Bábel fiai
Haladás: 144. oldal (+144 oldal)

Mivel elég vaskos könyveim vannak a márciusi tbr listámon, így a Bábel fiai 100%-ban munkába járós könyvvé avanzsált (s a hétvégén egy pillantást se vethetek rá). A történet a bibliai Bábelben és a mi világunkban játszódik párhuzamosan. Az előbbiben újra építeni kezdik Bábel tornyát, az utóbbiban pedig Dávid küszködik a látása elvesztésével. 
Nem tudom, miként érzek a regénnyel kapcsolatban. Érdekes a koncepció, s nagyon olvastatja magát a történet, de annyira ellenszenves Dávid, hogy frusztrált vagyok a fejezeteinél. (Sajnos ismerek hozzá hasonló jellemű embert, s az iránta való érzelmeimet kivetítem erre a szereplőre.) De ahhoz képest, hogy ez az írónő első regénye, nagyszerűen ír. 

Hans Christian Andersen: Mesék
Haladás: 111. oldal (+111 oldal)

Miért is örülök annyira ennek a könyvnek? Mikor decemberben láttam a Libri akcióját, ami mellé ezt a kötetet lehetett megvenni, szomorkodtam, hogy ez nekem nem lesz meg. (Nem volt hirtelen olyan könyv, amit akartam volna. Pláne nem 8000Ft-ért.) Viszont tegnapelőtt találkoztam Esztivel, s beugrottunk a Libribe. A nagy nézelődés közepette bukkantam rá erre az egyetlenegy példányra, amiről úgy éreztem, csak rám várt. Képtelen voltam otthagyni.
Maguk a mesék meglepően szomorúak, többségükben a tehetetlen főszereplők a külső körülmények áldozatai lesznek. Ugyanakkor annyira érzelemdúsan ír Andersen. 
Most következik majd A kis hableány, utána pedig a kedvenc Andersen-mesém, A kis gyufaárus lány. Szerintem még ma elolvasom őket, megvan a hangulatom hozzájuk.

Tervek


   

A héten nem olvastam a The Books of Earthseat, mivel Clarke könyve mellett képtelen voltam másra figyelni. Jövő héten azonban szeretnék visszatérni Sparrowhawkhoz, s folytatni a közös kalandozásunkat a mágusiskolában.

Gondolkodom azon, hogy elkezdem a Kommunista kiskirályokat is, amelyre azóta vágytam, hogy tudomást szereztem a létezéséről. A tanulmánykötet a kommunista korszak politikusainak, hatalmi embereinek életvitelét veszik górcső alá, ezzel együtt egy másik szemszögből mutatják a magyar társadalom működését a 50-es évektől a Rendszerváltásig. Úgy érzem, sok érdekességet fogok találni ebben a kötetben, hiszen elég specifikus témát választottak a szerkesztők.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése