2020. július 7., kedd

2020-as könyves félévzárási pánik

Hello Dearies!

Elérkezett az idő, hogy átnézzük, miként is telt eddig 2020 könyves szempontból!

A tag-et az elmúlt 5 évben is elkészítettem, a legutóbbit IDE kattintva megtekinthetitek.



Rég jártam erre felé, viszont őszintén szólva sem kedvem, sem időm nem volt bejegyzéseket írni, kényszerből meg semmi értelmét nem láttam volna posztolgatni. Most viszont itt vagyok, mégpedig rögtön a 6. félévzárási pánikkal karöltve!

Azt tudnotok kell, hogy nem csupán bejegyzéseket nincs időm és kedvem írni, de olvasásra sem igazán volt időm. A mai napig bezáróan 24 könyvet olvastam el! Jelenleg Brandon Sanderson: Firefight könyvét olvasom. Igen... a február óta folyamatosan halogatott Firefightot végre elkezdtem ma!

1. A legjobb 2020-as olvasmányod!


Idén elég könnyű választás volt a legjobb olvasmányom kiválasztása. Frank Herbert: A Dűne regénye az idei első olvasmányom volt, s a szívem közepébe talált. Azóta elolvastam a második részt is, és bár csodálatos folytatás volt, érzelmileg teljesen kikészített. Úgy képzeljétek, hogy A Dűnét 6 napig olvastam, a Dűne messiását pedig 1 hónapig - pedig sokkal-sokkal rövidebb A Dűnénél.

Mindenesetre A Dűne megadta nekem azt, amit már nagyon hiányoltam. Olyan karaktereket, történetet és egy olyan univerzumot, amibe teljesen belefeledkezhetem. Nem véletlenül rajongok a fantasykért annyira: imádom, amikor egy teljesen új világ elbűvöl. Mindez megspékelve érdekes karakterekkel és fordulatos történettel? Perfetto.

2. Legjobb folytatás, amit 2020-ban olvastál!


Még januárban olvastam Margaret Atwood: Testamentumok regényét, ami nagyszerű élmény volt! Atwood prózája a lelkemhez szól, és bármiről ír, azt képes olyan módon tenni, hogy az hatással legyen rám.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél!

      

Erin Morgenstern: Csillagtalan tenger és Margaret Atwood: Az ehető nő regénye már megjelenésük óta várják, hogy elolvassam. (Szegény Atwood regényt a macskám már meg is rágcsálta... ne is kérdezzétek.) Viszont mindkettő szerepel a júliusi (és augusztusi) várólistámon!
John Scalzi: Az utolsó emperátor még nincs a karmaim közt, ugyanis egy nagyobb rendelés részeként vettem meg, és majd csak augusztus 18-a után érkezik meg. Ne tudjátok meg, annyira várom, hogy olvashassam! Ebben a sorozatban van az egyik kedvenc női karakterem, s IMÁDOM a személyiségét és a szabadszájúságát! Nagyon jó lesz újra olvasni róla.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Itt lehetetlenség egyet választani, még úgysem, hogy kizárólag hazai megjelenésekre fogok koncentrálni. (Ha még a külföldieket is nézném, sose érnék ennek a pontnak a végére.)

      

Kezdjük a Gabo-val, vagyis a GaboSFF-fel. A legleglegjobban várt regény tőlük Naomi Novik: A Deadly Education (A végzet iskolája, ha jól emlékszem a magyar címre), egy új sorozatkezdő kötet. Könyves hívószavaimból rengeteg megtalálható a fülszövegben (mágusiskola, antagonizált főszereplő, stb.), ráadásul Naomi Novik írta. Nekem elég a nevét meglátnom, s automatikusan várólistára kerül a könyve.
Ezen kívül adok még idén is egy esélyt Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020-nak. A tavalyi kötet kicsit keserédes élmény volt, bár Kiss Gabriella és Veres Attila novelláját azóta sem felejtettem el. Remélem, az idei kötetbe is írnak, imádnám!
Erről nincs hivatalos információ, de én nagyon-nagyon reménykedem, hogy megjelenik még idén Frank Herbert: A Dűne gyermekei. A második rész, mint írtam, érzelmileg tönkretett, és most is csak sóhajtozni tudok, ha eszembe jut, de a harmadik rész biztos jobbá tenné a helyzetet. (Frissítés: Ezt nem hiszem el! Amikor ezt a bekezdést leírtam, tényleg csak álmodoztam. Erre egy órával később szembejött velem, hogy a harmadik rész augusztus 5-én jelenik meg! Hihetetlen!)

A Jelenkor kiadónál a legjobban várt regényem Margaret Atwood: Macskaszem. Azért jó vagyok, 4 kérdésből 3-nál Atwood neve előkerült. Nem baj, főleg, amikor ez a 4. kérdésnél azt jelenti, hogy idén még egy regényt olvashatok majd tőle!

Következzen az Agave kiadó. Ennyi év után is úgy gondolom, hogy velük van leginkább egy húron az ízlésem, ami természetesen azt is jelenti, hogy akárhányszor közzéteszik a megjelenési terveiket, a bankkártyám megremeg.

A nyári megjelenések közül a legjobban Ray Bradbury: Marsbéli krónikákat várom, mert bár olvastam a kötetet (angolul és magyarul is), ezt majdnem annyira szeretem, mint az Októberi vidéket, és szükségem van saját példányra belőle. Nagyon várom még az új Philip K. Dick megjelenést, az Űrlottót is. Most, hogy végre teljes a gyűjteményem, minden extra megjelenés még nagyobb örömmel tölt el. A bevált szerzők mellett elcsábított Matt Ruff: Lovecraft földjén regénye is.

Az őszi megjelenések közül érdekel Susanna Clarke: Piranesi, ami egy labirintusregény. Nem olvastam még az írónőtől, de ez a jelző túlságosan is megragadta a figyelmemet. Ugyancsak várom Nathan Ballingrud: Szörnyvidék novelláskötetét, amit tavaly fedeztem fel Goodreadsen. (Úgyhogy képzelhetitek, mennyire megörültem, mikor láttam, hogy itthon is megjelenik)

Emellett be fogom szerezni Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája felújított verzióját is. Tudom, megvan az eredeti, de maximálisan támogatom a kiadót PKD regényeinek kiadásában. Amúgy meg elférnek egymás mellett.

J. D. Barker új regényét szintén alig várom, ahogy Ken Liu új novelláskötetét is. Mindkettő tökéletes karácsonyi ajándék lesz majd.

Ezeken a regényeken és novellásköteteken túl biztos, hogy lesz még olyan, ami érdekel, de ezek tűnnek elég biztos megjelenésnek ahhoz, hogy felrakjam őket erre a listára.

5. Legnagyobb csalódás.


Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla. Nem ez volt az idei évem legrosszabb olvasmánya, de annyira csalódott vagyok miatta! A Letűnt világokat imádtam, az első pillanattal magával ragadott. Itt viszont, hiába a hihetetlenül izgalmas alapkoncepció, a kivitelezésből hiányzott valami, amivel lekötötte volna a figyelmemet. Pedig ilyen ötlettel az egyik legjobb regény lehetett volna... nem is akarok írni többet róla, ez fájó emlék továbbra is, hiába januárban olvastam.

6. Legnagyobb meglepetés.


Koushun Takami: Battle Royale. Évekig kerültem ezt a regényt, mert hiába hangzott érdekesen a koncepciója, egyszerűen nem vonzott. Aztán egyik barátném elkezdett áradozni róla, s annyit dicsérte, hogy végre rászántam magam, és megrendeltem a Bookdepository-ról.
Ez a könyv brutálisan jó volt! Egyáltalán nem azt kaptam, amire szántam, de pont ez volt az egyik legjobb benne. Imádtam.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).



Ide írhatnám Frank Herbertet, de nem szeretném folyamatosan ismételgetni magam, úgyhogy a válaszom Cory Doctorow lesz. Tőle idén a Radikálisokat olvastam, ami érzelmileg kikészített. Napokig kattogtam rajta, de a mai napig visszatérnek rá a gondolataim.

8. Legújabb fiktív szerelem.

Továbbra sem zúgok bele karakterekbe, bár az egyik legutóbbi olvasmányommal majdnem úgy jártam. De azt most júliusban fejeztem be, úgyhogy nem számíthatom ide. :)

9. Legújabb kedvenc karakter.

Habár nem akartam ismételni, de az első, aki eszembe jut az Paul Atreides Frank Herbert: Dűne regényéből. Elsőre túl erős karakternek tűnik, de aztán folyamatosan árnyalta őt Herbert, ezzel emberibbé téve őt. Lebilincselő volt olvasni a gondolatmeneteit, megismerni a félelmeit, dilemmáit.

10. Egy könyv, amin sírtál.


Egy darabig azt hittem, nincs ilyen, de aztán eszembe jutott a jelenet, amikor egy januári estén fekszem az ágyamon, sírok, s mindent megteszek, hogy a könnyeim ne csöpögjenek le a könyvre... Igen, Neil Gaiman ismét megsanyargatott a Sandman második kötetében.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

Ide megint egy olyan könyv jut először eszembe, amit most júliusban fejeztem be. Nem is tudok ide mondani semmit most.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Idén 2, azaz KETTŐ filmet láttam. Legalább mindkettő könyvadaptáció volt, úgyhogy választhatok közülük. Az egyik a Kedvencek temetője új feldolgozása, a másik pedig az Utóirat: Még mindig szeretlek volt.
A Kedvencek temetője 2019-es kiadását utáltam... konkrétan ezt december óta néztem, és majdnem 3 hónapomba telt, míg befejeztem! Leginkább elfelejteném a létezését is. Az Utóirat: Még mindig szeretlek viszont jó kis kikapcsolódós film volt, úgyhogy az nyeri ezt a kategóriát.

13. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).


Az ehető nő és a Battle Royale mellett Sara Collins: Frannie Langton vallomásai című könyv a legszebb újdonság a gyűjteményemben. Így még inkább fájó pont, hogy az első 100 oldal után lejtmenetbe ment át.

14. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Nagyon sok ilyen van, de szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy átlagosan havi 3 könyvet olvasok el.



Ezt a képet még egy tavalyi bejegyzéshez használtam. Ezek a legrégebbi beszerzéseim - még 2014-ből -, s egyik legnagyobb tervem az volt, hogy idén elolvasom őket. (Harmadik éve csinálom ezt a kihívást, nem szeretném elbukni.)
A listáról eddig 3 könyvet olvastam el (Shannon Messenger: Exile, Henrik Eberle: Levelek Hitlerhez és Rainbow Rowell: Fangirl), de 6 továbbra is olvasásra vár - ráadásul ezek a vaskosabbak. Mármint nézzétek meg, a Fegyverben a világ 980, a The Well of Ascension 764, a The Hero of Ages 768 és a Locke Lamora hazugságai 558 oldalas. Legalább a Látnok és a Kalitkába zárt álmok rövidebb lélegzetvételű!
Mindenesetre ezek a könyvek vannak tervben. Nagyon-nagyon remélem, hogy sikerülni fog!

5 megjegyzés:

  1. Óó a Battle Royale! Örülök, hogy tetszett. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyik kedvenc olvasmányom lett. Ráadásul ez volt az utolsó könyv a "nem olvasok" időszakom előtt, úgyhogy extrán megmaradt. :D

      Törlés
    2. Nekem is az egyik kedvencem, úgyhogy megértem a dolgot. :D

      Akkor tényleg emlékezetes maradt. :D

      Törlés
  2. Atwood pacsi :D Doctorow engem is érdekel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsi!! Bár csak fél pacsit adhatok, mert A vak bérgyilkost még mindig nem olvastam el. Nem tudom, miért halogatom, amikor minden más könyvét szinte azonnal olvasom. Doctorow hatalmas meglepetés volt számomra, úgyhogy remélem, neked is az lesz majd!

      Törlés