2014. december 5., péntek

Holly Black - Cassandra Clare: The Iron Trial - A vaspróba

Sorozat: Magisztérium #1

Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… és elbukik az elbukásban.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.
A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…


Mi történik, ha két sikeres írónő, akik nem mellesleg legjobb barátnők, összefog? Nos, például a Magisztérium sorozat, amelyet magyarul a két említett írónő, Holly Black és Cassandra Clare kiadója, a Könyvmolyképző Kiadó hoz el nekünk.
Call jó ideje tudja, hogy varázsereje van. De a mágia sötét dolog, az édesapja is figyelmeztette. Mindent meg kell tennie, hogy elbukjon a Magisztérium, a mágusképző, felvételi vizsgáján.
De a Blogturné Klub nem retten meg olyan könnyen, úgyhogy december 1-je és 6-a között mi magunk is elmerülünk az iskola föld alatti barlangrendszerében. Minden nap szolgálunk nektek érdekességekkel is, így mire a hét végére értek, ti magatok dönthettek, akartok-e az iskolába járni a szereplőkkel.
És ha sikerül kitalálni ezeknek a bizonyos szereplőknek a nevét is a nyereményjátékban, tiétek lehet a három A vaspróba könyv egyike is!

A Cassandra Clare és Holly Black által írt Magisztérium sorozat első részét két okból olvastam el (a sok-sok negatív kritika ellenére): az egyik a szerzőpáros, bár Clareben kissé csalódtam mostanában, akik szerintem kiváló regényeket írnak, ráadásul anno Cassandra Clare: Csontváros könyve volt, ami kitágította a YA irodalmi perspektívámat (ami akkortájt a vámpírokban merült ki – ez már 5 éve volt!). A másik pedig a tény, hogy varázslós, iskolás, kalandos regényről van szó, és most valahogy erre volt szükségem.
Úgy érzem, ismét ellene megyek a közvéleménynek, de végre egyszer én látom sokkal pozitívabban ezt a könyvet. Ugyanis egyszerűen imádtam ezt a drágát!

Kezdjük a világgal, és annak is a negatív aspektusával először. Nekem valahogy egyáltalán nem világos, hogy mi történik azokkal a nem mágusokkal, akik nem jutottak be a Magisztériumba. Mármint értettem azt, hogy titoktartás van, de emellett emlegettek olyasmit is, hogy vannak, akiket mondjuk balettiskolai felvételire hívtak. Ezért kissé furcsa, hogy senki nem lepődik meg, amikor kiderül, hogy ó, ez egy varázsiskola felvételije. És mivel garantálják, hogy nem leplezik le a mágus világot? És különben is, mi alapján választottak ki embereket, akikben nincsen mágusvér? Ez nekem kissé kusza volt.

Nekem a táplálkozás is kissé furcsa volt. Mármint, hogy különböző ízű gombákat is zuzmókat esznek. Teljesen másra számítottam ezzel kapcsolatban… pl. szerintem simán lehetett volna az a megoldás, amit az első vacsorához találtak ki. Most az miért annyira bonyolult? Vettek volna egy kiló kenyeret mindennap, megbűvölték volna, egy-egy katonát kiosztottak volna, és akkor kívánj.

Egyéb vonatkozásaiban viszont nagyon tetszett az iskolai rendszer és maga a háttér is. Például a felvételi vizsga maga nagyon jó ötlet volt. Tetszettek a feladatok is, és a tanulsága is, miszerint nem csak a mágia számít, hanem a képesség is, hogy kontrollálni tudd azt. Maga az iskola elhelyezkedése abszolút a fura határán mozgott, és ezek után annyira el tudnék képzelni egy poszt-apokaliptikus mágikus iskolás könyvet. A mágia megnyilvánulása is érdekes – ez az elemekkel való fúzió pedig olyan képességeket tett lehetővé, mint a repülés (lebegés).

A történet szintén az imádott kategóriába tartozik. Imádok iskolai kalandokról olvasni, és itt bőven volt lehetőségem erre. Ráadásul a tanítással kapcsolatos események sem váltak repetitívvé, sőt, nagyon jól strukturált Clare és Black, mert mindennek a közepette még a sorozat történetszálra is figyeljenek. Annyit teóriáztam azon, hogy mi miért történik – és természetesen a megoldástól „enyhén” eltérő megoldásra jutottam.

Az egyik kedvenc szegmensem a karakterek voltak. Természetesen a főhősünk különlegesen nagy varázserővel rendelkezik, de egyáltalán nem tökéletes – fizikailag és személyiségileg is. Bevallom, az elején kicsit duzzogtam még azon, hogy nem tudok szimpatizálni vele, de szerencsére ez hamar megváltozott, és miután iskolás lett, már természetes módon kedveltem őt. Kivéve, mikor két akkora eget-verő őrültséget csinált, hogy megfojtottam volna egy kiskanál vízben. De ez már egyéni szoc-problémám.

Nagyon örültem, hogy nem Aaronról szól a regény – az ő karaktertípusához bőven készültek már regények. Ne értsetek félre, nagyon kedvelem őt, egy tündér, és a mesék főhőseinek mintájára készült, de nincs benne semmi olyan különleges, amivel elvitte volna a hátán ezt a regényt. Tamarában sokkal több van, mint elsőre tűnik. Hihetetlennek tűnik, de nagyon szimpatizálok a karakterével. Úgy érzem ezt a két szereplő kiváló társ Calnak.

Sokat gondolkodtam Cal helyzetén. Az írónők elérték, hogy sikeresen elfelejtsem, csak 12 évesek a karakterek. És akárhányszor ez eszembe jutott, annyira elszomorított ez a regény, mert szegény szereplőknek már ilyen fiatalon olyan sok csalódással és fájdalommal találkoztak, hogy egy bizonyos mértékben koraéretté váltak. Komolyan, sajnálom az összes szereplőt ebben a könyvben. És nem csak ezért, hanem azért is, mert ők még a szüleik ideológiáját képviselik, és ennek megfelelően előnnyel/hátránnyal indulnak az életükben. Ez főként Calnál jött ki, de Drew is megszenvedte a neveltetését.

Mindent összevetve egy nagyon könnyen szerethető és élvezhető regénnyel volt dolgom, ami sokkal inkább földhöz ragadtabb, mint elsőre gondoltam. Jó pár humoros jelenettel találkoztam olvasás közben, amelyek felvidítottak, de összességében egy kissé komorabb alaphangulat uralkodik a regényben. A lényeg viszont: imádtam, és alig bírom kivárni, hogy megjelenjen a folytatás!



Könyv adatai
Eredeti cím: The Iron Trial (2014)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 300

Nyereményjáték


Callnak a Magisztérium számtalan új emberrel, iskolatársakkal, tanárokkal, történelmi alakokkal kell megismerkednie. A ti feladatotok csupán annyi, hogy kitaláljátok a szereplők nevét a jelentése alapján! Segítségképpen az egyes nevek betűit összekeverve kiemeltük nektek a bejegyzéseinkben.
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a 3 Magisztérium - A vaspróba kötet egyikét!
Hajrá!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít!
A nyerteseket e-mailben értesítjük, az értesítéstől számított 72 órán belül kérjük válaszolni az e-mailre, amennyiben ez nem történik meg, újabb nyertest sorsolunk.

A mai név jelentése pedig:  

emelkedett, túlfűtött/magas hegy



További állomások


12/01. - Deszy könyvajánlója
12/02. - Bibliotheca Fummie
12/03. - Dreamworld
12/04. - Kelly Lupi olvas
12/05. - Always Love a Wild Book
12/06. - Media Addict

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése