2016. december 13., kedd

Karácsonyi blogturné

“(...) leginkább a karácsony hangjait szeretem. Az utcasarkon álldogáló télapók csengettyűinek csilingelését, az ismerős karácsonyi slágerek dallamait a fonográfon és a kántálók édes, néha hamiskás hangján. Élvezem a város nyüzsgő forgatagát is. Izgatottan hallgatom a csomagolópapírok ropogását, az üzletek zacskóinak zörgését, és jókedvre derítenek az idegenek vidám karácsonyi köszöntései.”




Mi, a Blogturné Klub tagjai is hisszük, hogy a hang nagy jelentőséggel bír mindennapjainkban. Képes mosolyt csalni arcunkra, selyemként beburkolni szívünket-lelkünket, vagy egyszerűen csak elringatni bennünket. Olyan csoda, mely szemünket lehunyva is emlékeket, rég elfeledett érzéseket, illatokat, szeretteket tud felidézni.
Ezért most egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk Benneteket!

Korábbi turnéink során megtapasztalhattátok: a csoda bizony létezik. Életre keltek a könyvek, megelevenedtek szereplőik, az elképzelhetetlennek vélt találkozások és kívánságok pedig beteljesedtek! Láthattátok, kedvenceitek miként várják és töltik az ünnepeket. Idén viszont hangot adunk nekik vagy életre keltőiknek.

Mától kezdve minden nap egy könyves karakter vagy szerző kíván nektek kellemes ünnepeket, s meséli el, ő miként vélekedik a Karácsonyról, videó- vagy hangüzenet formájában. Vendégeink között pedig épp úgy lesznek külföldi és magyar írók, mint állati, természetfeletti vagy emberi szereplők. A többi? Legyen meglepetés.

Természetesen a karácsony nem múlhat el ajándékozás nélkül, így ha válaszoltok néhány egyszerű kérdésre, a Blogturné Klub badass télapói a ti karácsonyfáitok alá is becsempészhetnek egy-egy meglepetést.

Jó szórakozást!

Mielőtt rátérnénk a videóra, hadd meséljek nektek arról, miként is zajlik nálunk a karácsonyfa díszítésének örömteli pillanataiban. Az örömteli természetesen viszonyítás kérdése.

Mivel nem kedvelem a műfenyőket, ezért már december elején elkezdődik a "keressünk fenyőfát" projekt. Szerencsére a lakhelyemen többen is árulnak fát, így viszonylag könnyen megoldódik a probléma.
Legalábbis elméletben.
A gyakorlatban igazán nehéz 900 fa közül kiválasztani az igazit - mindegyik annyira szép, a leggyönyörűbbeket pedig kb. pár órája foglalták le. A sors iróniája, hogy általában a legelőször kiválasztott fa mellett dönt az ember lánya, de azért még ötször végigjárja az egészet.

Általában 23-án el is lehet menni a fáért (későbbiekben az átkozott fa), és másnap megkezdődhet A Díszítés. Mi az első lépés? Bizony, be kell faragni a talpba. Akik dolgoztak már élő fenyővel, azok tudják, hogy ez az orosz rulett durvább változata. Vagy nem eleget faragtál le, vagy úgy faragtad, hogy meggörbült a fa... egyik évben addig húzódott a dolog, hogy végül gumicukros szaloncukrot kellett a törzs és a talp közé tenné, hogy megálljon egyenesen.

Bent áll a fa, megvan a helye, következhetnek a díszek. Nálunk általában két opció van kék-ezüst vagy piros-arany tematika - legalábbis a kezdetekben. A végén inkább a "mindegy, csak fogyjanak már el a díszek" elv dominál. Mielőtt azonban a konkrét gömbök és társaik rámehetnének, az égősorral kezdünk, és a "ki rakta ezeket össze" kérdéssel, mivel valami furcsa oknál kifolyólag bárhogy voltak eddig összecsomagolva az égők, azok úgy összegubancolódtak, hogy egy bő fél órával megdobta a karácsonyfadíszítés folyamatát. Ezúttal mondjuk kipróbáltam egy új technikát, de félek lehozni az égőket, mert ha megint összekuszálódtak... de ne gondolkodjuk ilyen pesszimistán.

A fenyőfa karácsonyfává varázsolásának másik kritikus pontja a díszek, égősor, girlandok precíz helye. Már említettem, hogy ezek általában az "itt jó lesz?" kérdésekkel indulnak és a "tök mindegy hol lesz, csak a fán legyenek már" mondatokkal zárulnak.

Végül 1-2 óra munka után kész a fenyőfa, mi pedig elégedetten megszemléljük a távolból, és imádkozunk, hogy ne most derüljön ki valamilyen hiba. 

Személy szerint, hiába van ennyi, szinte kötelező jellegű, gubanc, minden egyes pillanatát élvezem, és ekkor üt meg általában az igazi karácsonyi hangulat. 

Most pedig a színpad Bessenyei Gáboré, a varázslaté és a szépséges képeké!




Nyereményjáték


Karácsony közeledtével a mi szívünk is megenyhül, ezért mostani játékunk során csupán néhány egyszerű, jelképes értékű kérdésre kell válaszolnotok. Ha pedig mindegyik állomást teljesítitek, esélyetek nyílik megnyerni a bloggerek és szerzők által felajánlott varázslatos nyeremények valamelyikét.
De ez még nem minden!
Valamikor a turné során, meglepetésszerűen kisorsolunk egy szerencsést, aki különleges ajándékban részesül. Hogy miben? Kemese Fannitól fog kapni egy különleges (Pippa mentes) karácsonyi képeslapot - a többi viszont maradjon titok.

Fontos! A játékban csak az vesz részt, aki mindegyik kérdéssel megpróbálkozott. Továbbá csak magyarországi címre tudunk postázni, a nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Emellett a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírhatjátok, melyik nyereményt szeretnétek leginkább (ettől függetlenül lehet, hogy nem azt kapjátok), és azt is, ha valamelyik könyv már megvan nektek.

A mai kérdés: Minek az istennője Kéer?


További állomások


12/13 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése