2016. december 31., szombat

Nagy Év Végi Összesítés, 2016-os felvonás

Helló Dearies!

El is értünk az idei év utolsó bejegyzéséhez, úgyhogy itt az ideje, hogy összesítsünk, búcsúzkodjunk és miegymás!
Úgyhogy kezdjük is!






Az idei évben 102 könyvet olvastam el, ami 8-cal kevesebb mint tavaly. Ugyanakkor idén több hosszabb regényhez is szerencsém volt, így nem zavar. Ó, és GR szerint az olvasmányaim átlagoldalszáma 362 oldal volt.

Az új könyvek olvasása mellett egész szép számban vettem újra kézbe régebbi kedvenceket. 16 regényt olvastam újra (tavaly 9-et).

Számomra még mindig a sorozatok adják az olvasmányaim alapköveit (nem teljesen önszántamból), ezért mint minden évben, idén is arra törekedtem, hogy haladjak velük - és jelentem, szerintem egész jól sikerült.

18 új sorozatot kezdtem el idén (amiket félbehagytam után, nem számolom - ó, és ez 2-vel kevesebb, mint tavaly). Emellett 7 sorozatot fejeztem be (11 volt tavaly, úgyhogy ez kicsit rosszabb arány), és 21 sorozatot folytattam.

Az összes sorozatom száma jelenleg 67, mint tavaly ilyenkor is volt. Ehhez hozzájárult, hogy idén is több sorozatot félbehagytam, amik hozzájárultak ahhoz, hogy ne legyen ismét kiugró a növekvés. 

Ha arányokat nézünk, 39%-61% arányban olvastam önálló köteteket és sorozatokat. Wow, ez azért elég nagy erősítés az önálló regényeknek. Tavaly ugyanis 29%-71% volt ugyanez az arány.

A blogon idén elértük a 607 bejegyzést, ami éljeeeen! Ami még jobb, hogy idén ez a 160. poszt! Ebből 72 volt könyves értékelés, aminek örülök, hiszen több mint az olvasásaim feléről készült bejegyzés is.

Most pedig nézzük a szokásos blogger kérdősort!

1. Egy új, kedvenc könyves blog/booktuber, amit 2016-ban fedeztél fel?

Mikor megláttam a kérdést, azt gondoltam, hogy idén nem fedeztem fel senkit, de igen! Szentinel csatornáját, ha jól rémlik, idén kezdtem el követni. Megbízom az ízlésében és tetszik, hogy nem finomkodik a véleményével.

2. Kedvenc posztod, amit idén írtál?

Tavaly elég pesszimista hangulatomban voltam, idén azonban úgy érzem, hogy alapvetően nem lettek katasztrofálisak a posztjaim. Kedvencnek viszont egy színezőről írt posztot hozok, mégpedig a Pusheen színezőről írt bejegyzésemet. Igazából azért szeretem ezt a posztot, mert személyesebb jellegű lett. Amúgy meg igen, általánosságban azokat a bejegyzéseimet szeretem leginkább, amelyek személyesebb hangvételűek.

3. Kedvenc olyan posztod, ami nem kritika/vélemény/értékelés volt a blogodon?

Bármelyik hétvégi olvasónapló igazából. Szeretem őket írni, jó érzés tervezgetni, mesélni a hétről, stb.stb.

4. Legjobb esemény, amin idén részt vettél? (dedikálások, fesztiválok, virtuális események, stb.)

Idén igazán szerencsés lehettem, mivel mind a Könyvfesztiválon, mind a Könyvhéten részt vehettem. Azért mégiscsak a Könyvfesztivál volt a kedvencem, mert ott egész nap kint voltunk Nancyvel, ötvenszer végigjártuk az egészet, sőt még a hagyományunkat is folytattuk, azaz megettük az első fagyit az évben (ami nekem még mindig az epres-fehércsokis fagyika - kóstoljátok majd meg, isteni!). Aztán jövőre, ha minden jól alakul, a Könyvhéten is eltölthetek egy egész napot, akkor már nehezebb döntés lesz. :)

5. Legjobb pillanat a könyves/blogos életedből 2016-ban?

Pont azon gondolkodtam a hetekben, hogy ez az év nem volt olyan jelentős könyves szempontból. Sok jó könyvet olvastam, de elég kevés olyan akadt, ami igazán maradandó lett volna. Sajnos, sajnos, sajnos.
A blog kicsit megszenvedte az idei évet, ami számomra a változás éve volt, ezért vele kapcsolatban nincs legjobb pillanatom. Mármint az, hogy kiszedtem a csillagozásokat, számomra inkább megkönnyebbülés volt, mint legjobb pillanat. Jövőre azonban szeretnék többet foglalkozni vele, mert megérdemli a kicsikém.

6. A legnézettebb idei posztod a blogon?

Nem számítottam rá, a legnézettebb posztom ugyanis Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer lett.

7. Az a bejegyzésed, ami szerinted több szeretetet érdemelt volna?

Philip K. Dick: Emlékmás
Michael J. Sullivan: Avempartha - Az elfek tornya
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Jennifer A. Nielsen: The Scourge

8. Legjobb idei könyves felfedezésed? (könyvekkel kapcsolatos oldal, könyvesbolt, stb.)

Felfedezésem nincs, annál inkább realizációm. Erről is írtam már, de idén sikerült fejben helyretennem a dolgokat a könyveimmel, olvasási szokásaimmal és a bloggal kapcsolatban is. Persze ezeket még át kell ültetnem teljes egészében a gyakorlatba is, de már elindult a folyamat.

9. Sikerült befejezned valamilyen olvasási kihívást vagy célt, amit év elején tűztél ki magadnak?

Ó igen, igen, igen. Ideje összegezni az idei kihívásaimat:

1. 85 db könyv elolvasása - 102/85
2. Sorozataim számát 50-re csökkenteni - 67/50
3. 18 sorozatfolytatás olvasása - 21/18
4. 30 db angol könyv elolvasása - 20/30
5. 50 db könyvről írok bejegyzést - 72/50
6. Saját könyvek olvasottságának arányát 70%-ra felviszem (jelenleg 59%) - 64%/70%
7. 5 könyv újraolvasása - 16/5
8. Goodreads-es to-read lista első 10 könyvének elolvasása - 1/10
9. TBR listám 350 alá csökkentése - 316/350
10. 172-nél kevesebb olvasatlan könyv a polcomon. - 168/172

Azért egész egész jól ment, nem? Oké, vannak jó nagy bukások, mint a sorozatok számának csökkentése, angol könyvek olvasása... de azért elégedett vagyok vele.

2016-os évem

Úgy gondoltam, ha már ennyire összegzünk, akkor írnék egy olyan listát is, hogy miket csináltam idén, milyen fontos események történtek velem (a teljesség igénye nélkül persze):

Idén...

1. Végeztem az egyetemen ismét, és hivatalosan is angol-történelemszakos tanár lettem.
2. Voltam munkanélküli, ami már két hónap után elkeserítő élménynek bizonyult.
3. Kellett visszamondanom állásajánlatot utolsó pillanatban.
4. Találtam munkát! Bár nem hittem volna, hogy a felnőttoktatásban kötök ki.
5. Megpróbálták velem elhitetni azt, hogy szégyellnem kéne a két diplomámat.
6. Kaptam karácsonyi ajándékot diákomtól.
7. Sőt, rengeteg pozitív visszajelzést is, amelyek mindig jó érzéssel töltenek el.
8. Próbáltam megszokni, milyen tanárként, de még mindig lenyűgöz ez az új szerep. Pláne dolgozatíráskor, mert tökéletesen átérzem, mi megy a diákjaim fejében.
9. Megtanultam, hogy amiről anno iskolában azt hittem, hogy feltűnésmentesen csinálok, azt csak azért úsztam meg, mert rendes volt a tanárom.
10. Új mániám lett, a színezés, ami kikapcsol és megnyugtat.
11. És emellett kertészkedni kezdtem - és az egyik legnagyobb dicséretet egy idegentől kaptam, aki azt feltételezte rólam, hogy kertész vagyok.
12. Belebolondultam a rúzsokba - és ó, nem csupán a természetes hatásúakba.
13. Vesztettem el barátokat, értékeltem újra kapcsolatokat, és ami a legjobb, több barátságom is megerősödött.
14. Megtanultam, hogy hiába költözünk más-más helyre a barátaimmal, az nem a barátság vége.
15. Engedtem el álmomat egy másik, reálisabb álomért.
16. Magabiztosabb lettem, és megtanultam elfogadni magam.
17. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne akarnék változni kicsit, de elégedett vagyok magammal mindenhogy.
18. Először jártam a Nemzeti Múzeumban.

Elég hektikus lett ez a lista, és semmilyen rendezési elv nincs benne - ahogy eszembe jutottak. :)

Mivel elérkezett a bejegyzés vége, szeretném mindenkinek ezúton is Nagyon boldog új évet kívánni! Holnap pedig találkozunk a leltárban! :)


3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Szerintem abszolút büszke lehetsz magadra, mind az életben elért eredményeidre, mind a blogodra :) Sose hagyd, hogy bárki elbizonytalanítson! Nekem te vagy a kedvenc bloggerem, és nekem is a kedvencem a hétvégi olvasónapló bejegyzésed! Remélem jövőre is sikerülnek a kitűzött céljaid :) (Én is most lettem színezőfüggő, karácsonyra megkaptam az első felnőttszínezőm, és imáádoom :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Jaj, ha tudnád, mennyire jól estek a szavaid! Abszolút feldobtad ezt a napomat! Köszönöm! És milyen felnőtt színezőt kaptál? És láthatok majd képeket is az elkészült művekről? :)

      Törlés
    2. A bűvös erdőt, iszonyat szép :) de úgy érzem még be kell szereznem egy ezerárnyalatú színes ceruza készletet is, hogy igazán szép legyen, utána szívesebben osztom meg :)

      Törlés