2015. január 24., szombat

Day & Night Tag

Patrícia honlapján, a Szembetűnőn találtam egy igen érdekesnek tűnő könyves tag-et, az úgy nevezett Day & Night tag-et. És mivel imádom az éjszakát, és úgyis régen csináltam már ilyet, gondoltam én is kitöltöm. 
A tag kérdéseinek kezdőbetűiből ki lehet olvasni, hogy Day and Night, innen ered a név. 
(bátorkodtam újrafordítani a kérdéseket, és elhagyni az angol nyelvű verziót, remélem, nem gond :))
Na, nézzük!




1. Reggel vagy éjszaka olvasol inkább?
Hehe, reggel... reggel... most, hogy kinevettem magam - egyértelműen éjszaka. Mármint napközben is szoktam olvasni, de este általában több időm jut rá. 

2. Vannak olyan könyvek, amelyek megváltoztatták a gondolkodásmódodat?
Igen. Ezek közül a legjelentősebb Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe volt még tizenhét éves koromban. De említhetném Patrick Ness bármelyik könyvét - azok mindig elgondolkodtatnak. A legutóbbi ilyen könyvesélményem Courtney Summers: Éles helyzet sorozata volt - a két rész együtt. Igen, az írónőnek egy teljes zombitámadás közben még ezt is megvalósította.


3. YA vagy nem YA?
Ez nem kérdés - YA! Habár idén szeretnék újra próbálkozni a New Adult műfajjal, és úgy veszem észre egyre több felnőtt regény érdekel (ne tessék az erotikusokra gondolni, cc!).
Viszont a szívem még mindig a YA kategóriáé - még annyi felfedezetlen regényem van innen, ráadásul a kedvenc íróim is innen kerültek ki.

4. Vannak olyan karakterek, akikről azt hiszed, valóságosak?
Bárcsak. Szerintem a legtöbb olvasó vágya, hogy a kedvenc karakterei valóságosak legyenek. Mármint nem a pszichopata gyilkosok, hanem mondjuk úgy, hogy az átlagos szereplők. Nekem pl. örök vágyam, hogy Mr. Darcy előkerüljön. Ugyanakkor a legtöbb könyves karakterrel az a gond, hogy már csak azért sem létezhet, mert annyira egysíkúan, vagy klisésen lett megalkotva. 

5. Senki nem érhet a könyveimhez, vagy szívesen kölcsönadom a könyveimet?
Mennyire is kell őszintének lennem itt? Van egy olyan szabályom, hogy az olvasatlan könyveimet nem adom kölcsön. Nem tudom, ha már megvettem egy regényt, szeretnék az első lenni, aki olvassa. 
Amúgy sem szeretek nagyon kölcsönadogatni, csak azokkal teszek kivételt, akik tudom, hogy vigyáznak rá, és bennük is megbízom. Mégiscsak a kicsikéimről van szó. Meg kaptam már vissza elég rossz állapotban könyvet, sőt olyan is volt, hogy nekem kellett már visszakérnem őket (na az kellemetlen volt nagyon).

6. Meg szoktad szagolni a könyveidet?
Néha. Mikor rám jön, hogy szeretgetnék egy-egy könyvet. Ezt különösen a nagyobb könyvekkel szeretem csinálni, azokat olyan jól lehet ölelgetni amúgy is. 

7. Nem mindenki szereti a könyveket... ez pozitív vagy negatív?
Nem gondolom, hogy ezt be lehetne sorolni pozitív vagy negatív kategóriába. Úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a saját hobbija, van akinek a videójátékozás, van akinek a filmezés, és van akinek az olvasás. Ezzel pedig nincs semmi baj. Habár néha sajnálom, hogy egy-egy könyvet nem tudok kitárgyalni másokkal (mármint élőben) - mondjuk, ha nem angolokat olvasnék folyton, talán nem ez lenne a helyzet.

8. Igyekszem a legjobb állapotban tartani a könyveimet - vagy mégsem? Melyik vagy?
Régen nem nagyon törődtem olyannal, hogy megtöröm egy könyv gerincét vagy sem (szegény Twilight SAGA angolban). Szerencsére felnőttem, és most már nagyon-nagyon vigyázok rájuk. Habár nagyon sok használt könyvem van, aminek már alapból meg volt törve a gerince, de azoknál csak örülök, hogy olcsón jutottam hozzájuk. :)

9. Egek, annyi könyvem van! Igaz vagy hamis?
Rengeteg könyvünk van anyával, és emiatt sokat a padláson kell tartanunk. Amúgy azt mondanám alapjáraton, hogy sosem lehet elég könyve az ember lányának, de tavaly vettem új könyvespolcot, és már az is mindjárt betelik... Valamit ki kell találnom.

10. Előfordult, hogy összekoszoltad a könyveidet, és ha igen, hogyan?
Igen, sajnos szegénykékkel. De mindig annyira véletlenül... Kresley Cole Vámpíréhség könyvével jártam úgy, hogy mentünk a mamáékhoz, és  vittem magammal ezt a könyvet is. Azonban nem figyeltem, és csak becsúsztattam a csomagtartóba.... egyenesen bele a salátástálba. 
Mira Grant: Feed könyvével jártam úgy, hogy vittem magammal egyetemre. Tudni kell, hogy általában viszek inni is magammal. Viszont nem rendesen zárt az üveg, amiben az innivalóm volt, így totál elázott a könyv. 
Az utolsó emlékezetes eset most nyáron történt, mikor dinnyét ettem, és leraktam a könyveim mellé... az épp aktuális olvasmányom pedig megdőlt valahogy, és beleesett...

11. Izmosan vagy sem olvasás közben?... vagy más szavakkal... előfordul, hogy egyszerre olvasol és tornázol?
Ööööö, nem. Mármint így jobban belegondolva látom már, hogy miként lehetne kivitelezni a dolgot, de én nem tudnám. Nem tudom, én mindig arra koncentrálok, hogy rendesen vegyem a levegőt, és kitartsak a végéig - nem menne, hogy még egy könyv cselekményeire is figyeljek.

 Ennyi lett volna a Day & Night tag, remélem tetszett nektek is! :) Ha van kedvetek ti is csináljátok meg, el lehet vele szórakozni. 
Azért kihívnám két barátnémat, Nancyt és Ryant.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése