2016. december 27., kedd

Kihívásaim és fogadalmaim a 2017-es évre

Nancy blogján láttam egy bejegyzést, amelyben a jövő évi kihívásairól ír összefoglalóan. 
Hozzá hasonlóan én is több célt is kitűztem magam elé, úgyhogy úgy döntöttem, egy külön bejegyzésben gyűjtöm őket össze őket.





1. A molyos kihívások

A moly.hu tagjaként elkerülhetetlen volt, hogy belefussak néhány kihívásba, amelyek felkeltik az érdeklődésemet. Ráadásul nekem is akad két kihívásom, amelyet nem ártana teljesíteni. 

Határidő: 2017. június 30. 14.10

Ez az a kihívás, amellyel arra motiválom magam, hogy olvassak többet angolul (meg majd németül). Régen egyáltalán nem okozott volna problémát a dolog, idén viszont főként magyar nyelvű könyveket olvastam. Nem tehetek róla, rengeteg fantasztikus regény jelent meg idehaza, és akkor már ezen a nyelven olvasom őket.
Mivel már idén elindult a kihívás, így azt is megmutathatom, miként állok vele (A kihíváshoz készült polc):
Elolvasott könyvek száma: 20
Összesített oldalszám: 6977
A negyedével vagyok meg jelenleg, és fél évem van befejezni - kissé szkeptikus vagyok, de azért még reménykedem.

Határidő: 2017. december 31.

HAHA! Ezt már tudom, hogy nem fog sikerülni, hiszen jelenleg 64%-on állok és majdnem 500 könyvem van. Nem vagyok annyira naiv, hogy azt gondoljam, jövőre megszáll valami, és annyit olvasok, hogy az egekbe ugrik a saját könyveim olvasottságának aránya. Ettől függetlenül törekszem arra, hogy minél több könyvemet elolvassam, és javítsak ezen a százalékon.

Határidő: 2017. december 31.

Az egyik saját kihívásom, amely jövőre ötödszörre indul már el. Lassan hagyomány lesz, ráadásul egész jól motivál engem is. A cél 18 olyan sorozatfolytatás elolvasása, amelynek az első részét 2017. január 1-je előtt olvastad. Eddig minden évben sikerült befejeznem (ennyi sorozattal nem csoda), úgyhogy remélem, jövőre is összejön.

Határidő: 2017. december 31.

A másik jelenleg is futó kihívásom, amelynél a 10 legrégebb óta birtokolt könyvünket kell elolvasni. Ez sokkal nehezebb, mint elsőre tűnik, én legalábbis nagyon szenvedek vele - jelenleg 0-nál tartok, pedig már fél éve fut a kihívás. Ennek okai közt szerepel, hogy most már kissé más könyveket olvasok, mint amiket anno kaptam/vettem.
A teljes listát itt találjátok, ennek az első 10 könyvét kellene jövő év vége előtt elolvasnom. Ugye, hogy mennyire más, mint a jelenlegi ízlésem? De nem baj, kell egy kis nosztalgia!

Határidő: 2018. február 28. 

Ennek a kihívásnak a lényege, hogy minimum 3 darab 500 oldalnál hosszabb könyvet olvassunk, az összesített oldalszám pedig 3300 legyen legalább. Mióta ráfüggtem a high és epic fantasyre, jó pár olyan könyvem van, amely bőven több mint 500 oldal, de ezekre kicsit távolságtartón nézek, hiszen mindegyik egy kisebb projekt. Ezzel a kihívással pedig motiválom magam, hogy őket is előszedjem.
A kihíváshoz listát készítettem, amelyen láthatjátok a jelöltjeimet. Eddig 1 könyvet olvastam el, és most olvasom a 2. jelöltet. Szerintem ez a kihívás meglesz, jövőre több hosszú regényt is beterveztem.


3. Saját új projekt és fogadalmak

Az idei évet azzal a tervvel kezdtem, hogy márpedig elolvasom a Goodreads to-read polcán található első 10 könyvet. Kemény bukás lett belőle, de nem teljesen mondtam le erről a tervemről. Most azt találtam ki, hogy a 2012-ben a to-read listára rakott könyveket akarom letudni.
Nem szabtam meg konkrét határidőt hozzá, csupán csak jobban figyelek a to-read lista ezen részére is, nem csak a szép, új megjelenésekre.

Eredetileg azt terveztem, hogy idén nem fogok fogadalomlistát írni, mert az igényelné, hogy egy nagyobb mennyiséget olvassak, én pedig nem szeretném úgy érezni, hogy bármi is kötelező az olvasás terén. De rájöttem, hogy a fogadalomlista inkább szórakoztató, mint ténylegesen bénító érzésű... mármint volt valaha is olyan, hogy sikerült volna teljesíteni és bosszankodtam volna miatta? Nem. Viszont örömteli érzés teljesíteni egyes pontjait. Úgyhogy itt az ideje felfedni a jövő évi fogadalmaimat (az idei év végeredményével majd később jelentkezem):

1. 65 db könyv elolvasása (A 2017-es várólistám)
2. 18 sorozat folytatása
3. 5 sorozat befejezése (Több mint 20 sorozatomból csak az utolsó kötet maradt hátra.)
4. 3 db 500+ oldalas könyv olvasása
5. 70% a saját könyveim olvasása (jelenleg 64%)
6. 168 -nál kevesebb olvasatlan könyv a polcomon
7. TBR listám 270 alá csökkentése (jelenleg 308)
8. 10 legrégebbi könyvem elolvasása
9. 5 db 2012-ben a TBR listámhoz adott könyv elolvasása
10. 50 db könyvről írok bejegyzést a blogon (visszatérő fogadalmam)

4. Nancys kihívás

Drága barátnémmal szeretünk egymásnak könyveket ajánlani - vagyis választani egymás listájáról regényeket, amelyeket a másiknak el kell olvasnia. Tavaly már nagyon közel jutottam a sikerhez, de sajnos a kiválasztott könyvet félbe kellett hagynom. Idén azonban biztosan sikerülni fog, Nancy ugyanis nagyon jókat választott (az csak további plusz, hogy ezek jó része sorozatfolytatás). A 3-3 könyv közül csupán egyet kell kiválasztani (igen, így is buktam eddig):

A "Nancy olvasta" lista:
a. Richelle Mead: Vérvonalak
b. Morgan Matson: Since You've Been Gone
c. Veronica Roth: A hűséges

Az "ismeretlen terület" lista:
a. Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
b. Mark Lawrence: A Tövisek királya
c. Abigail Roux: Touch & Geaux

Emellett folytatjuk az egy régi-egy új kihívásunkat is, amely azt takarja, hogy minden hónapban egy friss megjelenést illetve egy 2014 vagy azelőtt megjelent darabot is belecsempészünk az olvasmányaink közé. Tavaly egész jól sikerült ez a projekt, mindössze június és július hónapban nem sikerült teljesítenem.

Mondtam, nagyon jó kis lista ez!

Szóval, ennyi lenne ez a "pár" kihívás, amelyet jövőre próbálok teljesíteni. Nem sok ez, csak annak tűnik - azért remélem, eljön a nap, amikor már nem lesz ennyire szükségem, hogy kontrolláljam a TBR-mat. :D De akkor is, olyan jó érzés, mikor teljesítem az egyiket! Meg ezek csak útmutatók arra, hogy mit olvassak, nem kőbe vésett parancsok.






3 megjegyzés:

  1. Hajrá! :D Amúgy szerintem elírtad, mert 2017 helyett 2012-t írtál :) Pedig az is még tegnap volt :D Gyorsan telik az idő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahol 2012-t írtam, ott azt is akartam. A to-read listámra, amit GR-n vezetek a legrégebben hozzáadott könyvek 2012-ből származnak.
      És köszi, igyekszem majd! :D

      Törlés
    2. Jaaaj, bocsánat :D Tényleg. Hiába, fáradtan nem kéne okoskodó kommenteket írnom :D

      Törlés