2017. június 17., szombat

Erika Johansen: Tear királynője

"Az igazi hős arról ismerszik meg, hogy leghősiesebb tetteit titokban hajtja végre. Soha nem hallunk róla, de mondom néktek, felebarátaim, mégis ismerjük őt."

Sorozat: Tear királynője #1

A tizenkilenc éves Kelsea Glynn pontosan olyan, mint a többi hasonló korú lány: engedetlen, meg van győződve a saját igazáról és mindig mindent jobban tud az idősebbeknél. De tőlük eltérően ő éppen egy királyságot készül megörökölni: egy királyságot, ami korrupt, romlott és veszélyes. Vagy a legrettegettebb uralkodójává válik, vagy már az első héten orgyilkosok áldozata lesz – minden rajta múlik, és azon, hogy milyen döntéseket képes meghozni.


Erika Johansen Tear királynője regényével még a külföldi megjelenés idején találkoztam, és szinte azonnal repült is a várólistámra. Ezt követően viszont kissé háttérbe került az olvasása, pedig igazán jókat hallottam róla. Végül múlt hónapban, hosszas halogatás után nekiálltam, és két nap alatt kiolvastam, miközben végig ezt gondoltam: miért, ó miért, vártam én ezzel a könyvvel idáig?

Bizony, miért? A Tear királynője ugyanis egy igényes, lenyűgöző és több tekintetben is különleges YA fantasy (minimális poszt-apokaliptikus beütéssel), amely a már megismert elemeket az újdonság érzésével adja el az olvasónak.

Az egyik kedvenc elemem a könyv világa volt. A történet a jövőben, a Földünk pusztulása után játszódott - hogy a Földön-e, nem tudom biztosan. Egyes nevek erre utaltak, viszont az átkelés része több jelentéssel is bírhat. Már emiatt érdeklődéssel olvastam a könyvet; hát még mikor a mágia rendszer is egyre jelentősebb szerepet kezdett betölteni! Az írónő jól megalapozta és felépítette a világát, habár továbbra is rengeteg kérdésem maradt. Az viszont tény, hogy imádtam a korunkra való visszautalásokat – mint például a Harry Potter megemlítését. Valahol nagyon abszurd volt, hogy ilyen kontextusban került elő ez a könyvsorozat, de közben olyan kis szórakoztató is.

A történet maga is izgalmas volt, több csavart is tartalmazott, ráadásul több rétegű is, ami miatt különösen várom a folytatásokat. Azért érződött, hogy ez kezdőkötet, persze ennek ellenére végig fent tudta tartani az érdeklődésemet a politikai csatározásaival. Utólag úgy gondolom, hogy ha korábban olvasom, hatalmas kedvencem lett volna – idén viszont megismertem Cinda Williams Chimat, aki politikai intrikákra szakosodott YA fantasyn belül. Őt nagyon nehéz felülmúlni számomra. Viszont így is érdekes volt, miként kellett Kelseanek megküzdenie a körülötte lévők tiszteletéért, hogy elismerjék őt az uralkodónak.

A karaktereket imádtam – még jobban, mint a világot, amit Erika Johansen teremtett. Részletesen kidolgozott és felépített szereplőket vonultatott fel az írónő, akik több tekintetben is valósnak érződtek. Elsősorban Kelseat emelném ki, aki minden tekintetben kitűnt a klasszikus YA női főszereplők közül. És itt nem csupán az alakjára gondolok, amely visszatérő téma volt a regényben, hanem a hiteles és szerethető személyiségére is. Imádtam, hogy Kelsea teljesen átlagos volt a tehetségét leszámítva. És nem, az átlagos nem azt jelentette itt, hogy valójában egy rejtett szépségkirálynő – hanem valóban átlagos testalkata volt. Ennek a kihangsúlyozása nem érződött sértőnek sem, hiszen ebben a korban a legtöbben még igenis el voltunk foglalva azzal, hogy mit gondolnak rólunk mások. Kelsea emellett nagyon szép karakterfejlődésen ment keresztül, amely során felnőtt a nyakába szakadt feladathoz. Itt említeném meg azt is, hogy nagyon tetszett a függetlensége, hogy képes volt kiállni magáért, nem hagyta, hogy indokolatlanul bárki is ugráltassa őt.

A többiek is sokrétű személyiséggel lettek felruházva, amitől még inkább bele tudtam élni magam a regénybe. Ráadásul sok szereplő nagyon izgalmas háttértörténetet kapott, amit úgy szeretnék jobban megismerni. Remélhetőleg, a folytatásban erre is lesz lehetőség.

Mindent összevetve a Tear királynője egy igényesen megírt, minőségi YA fantasy sorozatindító kötet, ami már elvarázsolt az elejétől kezdve. A könyv minden aspektusa rengeteg további lehetőséget tartogat, úgyhogy nagyon várom a folytatást. Remélem, hasonlóan az első részhez, az is izgalmas, pörgős és lebilincselő élmény lesz.


Könyv adatai
Eredeti cím: Queen of the Tearling (2014)
Kiadó: Agave könyvek (2015)
Oldalszám: 352

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése