2017. szeptember 1., péntek

Leltár (49) 2017. augusztus

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.






Ez az augusztus nagyon hosszú hónap volt, ami mégis hamar eltelt. Rengeteg minden történt, és sok minden változott meg. Ezekről majd a következő hétvégi olvasónaplóban mesélek, ugyanis így is hosszú lesz ez a bejegyzés. 
Blogot tekintve kisebb hullámvölgybe kerültem augusztusban. Nem nagyon éreztem kedvet a posztírásra, nagyon ritkán kapott el a hangulat, hogy véleményeket írjak, így még mindig jó pár elmaradásom van. Lehet, hogy jövő hónapban egy picit kevésbé leszek aktív, bár így is tervben van néhány bejegyzés. Meg talán a tanév kezdete ad egy kis extra energiát.

De nézzük a fogadalmaimat!


1. 65 db könyv elolvasása - 85/65
2. 18 sorozat folytatása - 16/18
3. 5 sorozat befejezése - 10/5
4. 3 db 500+ oldalas könyv olvasása 14/3
5. 70% a saját könyveim olvasása (jelenleg 64%) - 68%/70%
6. 168 -nál kevesebb olvasatlan könyv a polcomon - 170/168
7. TBR listám 270 alá csökkentése (jelenleg 308) - 229/270
8. Elolvasni minden idei beszerzést 50%-át - 45/97 (48%)
9. 5 db 2012-ben a TBR listámhoz adott könyv elolvasása - 5/5
10. 50 db könyvről írok bejegyzést a blogon - 51/50

A kihívásaim 60%-a kész van! Még 1 kihívásom van, amit év vége előtt teljesíthetek, a többi eredménye csak decemberben derül ki. Úgyhogy innentől lehet nem lesz része a fogadalomlista a leltárnak.

Augusztusi olvasmányok


Augusztusban sokkal többet olvastam, mint hittem. Szám szerint 12 könyvet fejeztem be. Bizony, bizony!

 A 12 könyvből 6 darabot John Scalzi: A vének háborúja sorozata tett ki. A második résztől indítva a hónap végére befejeztem a sorozatot. Nem gondoltam volna, hogy ennyire magával ragad ez a világ, ugyanis az első rész nem hagyott annyira mély benyomást rajtam.
Aztán a hónap elején elolvastam a Szellemhadtestet (2017. július 30. → 2017. augusztus 1.), és onnantól vége lett mindennek. Végigdaráltam a sorozatot, csak egy-két alkalommal álltam meg egy másik kihívás végett.
Vének történetei és más írások (2017. augusztus 1. → 2017. augusztus 2.)
Az utolsó gyarmat (2017. augusztus 3. → 2017. augusztus 4.)
Zoé története (2017. augusztus 4. → 2017. augusztus 5.)
A lázadás hangjai (2017. augusztus 19. → 2017. augusztus 22.)
Árnyékszövetség (2017. augusztus 22. → 2017. augusztus 29.)
John Scalzi számomra a megújulás mesterévé vált. A sorozat összes kötete más és más aspektust helyezett középpontba, és hiába volt 6 részes, egyszer sem untam el magam. Gondolom, mondanom sem kell, hogy a sorozat végére Scalzi már a kedvenc íróim közé került.

Scalzi olvasások közben sort kerítettem Jeaniene Frost: This Side of the Grave könyvére, amely alaposan alulmúlta az elvárásokat. Oké, az elvárások túlzás, de elég sok bajom volt a sztorival, és alig vártam, hogy a végére érjek. Remélem, a folytatás már nem ilyesmi lesz, nem szeretném keserű szájízzel zárni ezt a sorozatot, hiszen hosszú ideje az életem része. Az viszont biztos, hogy most picit pihentetem (azért jó lenne idén még egy részt elolvasni legalább). (2017. augusztus 4. → 2017. augusztus 7.)

Chris Colfer: A Gonosz Tündér visszatér regényt nagyon vártam már, hogy olvashassam, hiszen az első részt imádtam! Ez a rész is tetszett, de kicsit gyengébbnek érzem az elsőnél - elsősorban a történetet, ugyanis a könyv felénél indul be egyáltalán bármi. Egy 500 oldalas könyvnél azért ez már jelentősebb probléma. Utána viszont nagyon élveztem a történteket, mert ismét megkaptam azt, amiért az első kötetet annyira szerettem! (2017. augusztus 2. → 2017. augusztus 8.)

Aztán eljutottam Brandon Sanderson: The Final Empire végére is. Imádtam. (2017. július 13. → 2017. augusztus 15.

Az augusztus 20-i hétvégén a Balatonon voltam, ahol a parton töltött órákban két könyvet is befejeztem. Először Josh Malerman: A végzet tébolyult kerekét, amelyben megvolt a potenciál, de úgy érzem, a szerző nem használta ki teljesen a lehetőségeit. (2017. augusztus 16. → 2017. augusztus 17.)

A második olvasmányom egy igazi klasszikus volt, amit már ideje volt elolvasnom. Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek, elgondolkodtató volt, és abszolút megérdemli, hogy klasszikusként emlegessék. A fő sztori elolvasása során és után is több beszélgetést eredményezett a feldolgozott témákat tekintve. A többi novella nem ért fel a gyűjtemény sztárjához, de azért méltók voltak, hogy bekerüljenek ebbe a kötetbe. Személyes kedvencem Az időutazó volt, az annyira megérintett. (2017. augusztus 18. → 2017. augusztus 19.)

Az utolsó nem-Scalzi olvasmányom Jenny Han: P. S. I Still Love You magyar verziója (btk-nak hála), amit egy álmatlan éjszakán ki is olvastam. Elég sokáig gondolkodtam azon, hogy félbehagyom, de aztán úgy olvastatta magát, hogy azon kaptam magam, hogy elmúlt 3 óra és mindjárt vége a regénynek. Szóval a végső verdiktem röviden: voltak problémák, de kikapcsolódós olvasmánynak megfelelő. (2017. augusztus 27. → 2017. augusztus 27.)

Kedvenc olvasmány

Augusztusban egy könyvet sem avattam kifejezetten kedvencnek, de Brandon Sanderson: The Final Empire regénye került hozzá legközelebb.
Ahogy fentebb is írtam, imádtam minden szempontból.
A világfelépítése csodálatos, a történet sokrétű, a karakterek pedig elevenek. Minden megvan benne, ami széles olvasóréteg bevonzására teszi képessé. Azok is megtalálnak benne mindent, akik már régi motoros SFF olvasók, de azok is, akik most szeretnének ismerkedni a műfajjal.
Én is csak ajánlani tudom, mert egy igazán minőségi, összetett és gondosan megalkotott és kibontott csomag ez.
Meg ki tudna ellenállni egy könyvnek, amit úgy reklámoznak: "Mi lenne, ha a Sötét Nagyúr győzött volna?"

További vélemények

1. Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
2. Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
3. Neal Stephenson: Seveneves - A hét Éva
4. Chuck Wendig: Vészmadarak

Aktuális olvasmányok


      

       

Shhh. Tudom. Ne is mondjatok semmit... De ha jobb olvasási hangulatban lettem volna a héten, akkor csak 3 lenne itt. Csak hát értitek... inkább elkezdtem könyveket, nem befejeztem. Nem akarok beszélni róla. Jövő hónapban nem lesz ennyi. (spoiler: tuti lesz.)

Simon Sebag Montefiore: The Romanovs
Haladás: 262. oldal (+86 oldal)

Haladtam! A Tome Topple Read-a-Thonnak köszönhetően ismét elővettem a Romanov dinasztia történetét, és igenis haladtam. Egészen Nagy Katalin halála utáni időszakig jutottam, úgyhogy lassan, de biztosan közelítek a dinasztia végéhez.
Sokat tett hozzá, hogy jó volt olvasni kicsit, a kedvem is megvolt. Szóval, jól álltak a csillagok.

James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Haladás: 23. oldal (+0 oldal)

Ezt viszont szégyellem. Annyira beszippantott Scalzi, hogy más hasonló jellegű sci-fi-ra rá se tudtam nézni. De szeptemberben a fő célom, hogy befejezzem. Mert be fogom fejezni. Nincs kifogás.

Catherynne M. Valente: The Melancholy of a Mechagirl
Haladás: 103. oldal (+103 oldal)

Ez lesz az első Valente kötet, amire nem tudok majd 5*-ot adni. Az írónő csodálatosan ír, rengeteg érzelmet felszínre hoz. Némelyik novellája azonban annyira elvont, hogy jelenleg nem tudom értékelni. Majd a jövőben még újra fogom olvasni, hogy lássam, akkor miként hatnak rám.

Abigail Roux: Touch & Geaux
Haladás: 73. oldal (+73 oldal)

Csak nekiálltam végre ennek a regénynek is! És nem is indul rosszul. Hiányzott Ty és Zane, úgyhogy jó egy kis kikapcsolódásként az ő életüket követni. Egyelőre felettébb nyugis a helyzet, ami gyanús. Nem tudom, mi lesz itt, de valami történni fog.

Jenny Han: Always and Forever, Lara Jean
Haladás: 85. oldal (+85 oldal)

Amint befejeztem a P.S. I Still Love You-t, úgy döntöttem, hogy akkor már fejezzük be a teljes sorozatot, hiszen elég gyorsan lehet vele haladni, és úgyis bent volt egy ilyen hangulatban. Ez a kötet egyelőre jobban tetszik az előzőnél, ami már önmagában jó jel.
Kíváncsi leszek, mi lesz a vége, de csak happy end. Nem tudnám elképzelni, hogy ne az legyen. (Híres utolsó mondatok?)

Ted Chiang: Életed története és más novellák
Haladás: 37. oldal (+37 oldal)

Egyelőre csak 1 novellát olvastam el, a Bábel tornyát, ami kiemelkedő olvasmányélmény volt. Konkrétan az jutott eszembe olvasás közben, hogy "Éjfél van. Arról olvasok, hogy lépcsőkön sétálnak fel közel 20 oldal óta. És tetszik."
Ha a többi novella is lesz ilyen szintű, akkor emelem kalapom Fummie előtt, aki ennyire áldásosan ajánlotta olvasásra.

Tervek


Oh, oh, oh. Szóval azt előre leszögezem, hogy tisztában vagyok annak valószínűségével, hogy én mindet elolvasom (0%), de egyszerűen képtelen voltam tovább szűkíteni a listát. Ezeket akarom olvasni itt és most és bár mindet elkezdhetném most rögtön.
A képeken nem látszik, de ez a hónap határozottan a hosszú könyvekről fog szólni. A jelöltek jó része 500+ oldalas. De legalább olyan szépen néznek ki mellettem!

A. Friss Megjelenések

Aka Nancy-s kihívás. A régi olvasmány megtalálható az aktuális olvasmányaim közt, de ezúttal kell keresnem valami 2017-es megjelenést. (Múlt hónapban végül A végzet tébolyult kereke lett az.)

      

Három kedvenc írónőm új regénye érkezik szeptember 5-én, úgyhogy most nem az a kérdés, hogy melyiket olvasom el közülük, hanem az, hogy milyen sorrendben állok neki az olvasásuknak. Ez csak 5-én derül ki szerintem - de az biztos, hogy nem számít, hány aktuális olvasmányom lesz, eggyel biztosan nőni fog a számuk aznap.


Mellettük jelentkezik be az első féltéglám, Kim Staley Robinson: New York 2140 regénye. Tegnap érkezett meg, és úgy várom, hogy felfedezzem magamnak ezt a világot.

B. Sorozatkezdők

   

Két új sorozatba tervezek belevágni szeptemberben. A drasztikus TBR csökkentésnek hála került elő a Locke Lamora hazugságai, a könyvtárból pedig a Frontvonalak.
Itt jegyezném meg, hogy augusztus a könyvtári könyvek hónapja volt, ugyanis 12-ből 7-et onnan olvastam.

C. Sorozatfolytatások

      
 

Három kék jelöltem előző hónapból maradt hátra; melléjük érkezett a drasztikus TBR csökkentős kihívásom másik áldozata - Laini Taylor: Days of Blood & Starlight. Nem kis darab ez a könyv sem, de Laini Taylor könyveivel gyorsan lehet haladni, ha egyszer elkap a gépszíj.

D. Sorozatzárók

   

Itt most csak a múlt havi jelöltek maradtak - viszont így 2 sorozatot kezdek és 2-t fejezek be (elméletileg).

E. Önálló regények

      
 

7 önálló regény is felkerült a listámra, ami megdöbbentő, tekintve, hogy szinte mindig sorozatot olvasok. De legalább nem terhelem le még jobban a sorozatos listámat.
De mik is vannak itt? Van nekem két ismerkedésem - egyrészt Nick Cutterrel, akit nagyon sokan dicsérnek, másrészt pedig Gaura Ágnessel, akit szintén sokan kedvelnek. Mindkét szerzőnél már régóta gondolkodtam azon, hogy meg kéne próbálnom olvasni tőlük valamit - úgy tűnik, szeptember lesz ennek a hónapja.
Neil Gaiman Coraline-ja egy kis kikapcsolódásként szerepel a listán, amit szerintem még ma elolvasok.
Végül pedig ott van Bödőcs Tibor, aki első ránézésre eléggé kitűnik a listából. Ugyanakkor ő az egyik kedvenc stand up-osom, úgyhogy ezért került ide az első könyve.

2 megjegyzés:

  1. Ajánlhatok egy zenét? https://www.youtube.com/watch?v=lX44CAz-JhU

    A The Final Empire jól hangzik, köszi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ajánlást! A The Final Empire pedig tényleg nagyon jó, remélem, egy nap adsz esélyt neki! :)

      Törlés