2017. szeptember 7., csütörtök

Ted Chiang: Életed története és más novellák

"A szabad akarat létezése azt jelentette, hogy nem ismerhetjük a jövőt. És tudtuk, hogy a szabad akarat létezik, hiszen közvetlenül tapasztaltuk. Az akarat a tudat szerves része.
Vagy mégsem?"

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.


Ted Chiang Életed története és más novellák gyűjteményéről már sok jót hallottam, illetve láttam a címadó novellából készült filmet is. Végül a sci-fi láz keretében kezdtem el olvasni. Ez a kötet egy könyves estélyen az a vendég lenne, aki lehengerlő stílusával maga köré gyűjtené az embereket, minden történetével újabb és újabb társadalmi és/vagy tudományos kérdést boncolgatva, majd az est végére megválasztanák a novellák bálkirályává.

Nálam a szerző elérte, hogy ismét érdeklődni kezdjek a matematika és a többi természettudomány iránt. Elérte, hogy minden novellája után hosszú perceken keresztül csak merengjek azon, amit olvastam, és levonjam a saját következtetéseimet.

Ez volt az első olyan novelláskötet számomra, amelyben nem találtam rossz novellát – de még átlag alattit sem. Ugyanakkor mindegyik változatos volt, és más-más módon hatottak rám – hol érzelmileg, hol mentálisan, hol mindkét módon.

Kiemelendő az is, hogy a novellák többsége olyan társadalmi / politikai / morális kérdésekkel foglalkozott, amelyek napjainkban is relevánsak – például a népességszám, a külső értékek hangsúlyozása, hit.

Már a Bábel tornyánál látszott, hogy a szerző tud írni, amit a többi novellája csak még inkább megerősített. A tudományos tényeket közérthetően fogalmazta meg, és ezek a részek nem mentek a történet kárára – hanem egymást kiegészítve alkottak egy egységet.

A szerző mellett a fordítókat is szeretném kiemelni, ugyanis egyik novella sem vesztett semmit az értékéből – sőt, sokszor nagyon bravúros átfordításokat láttam (pl. Szépségvakság: Dokumentumműsor novellában).

Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik novella tetszett legjobban, ugyanis mindegyik minőségileg hasonló szinten állt, és mindegyikben más és más aspektus ragadott meg. De talán a Bábel tornyát mondanám, mert ott ért el az érzés, hogy ez egy kiemelkedő gyűjtemény lesz, valamint nagyon érdekes volt erről az utazásról olvasni. Lehet, hogy nem ez volt az a regény, amely a legnagyobb hatással volt rám (A pokol mint Isten hiánya döbbentett meg leginkább), de ez volt a leghangulatosabb is.

Az Értsd meg! novelláról úgy hallottam, szintén filmet forgatnak majd. Nekem ez a novella kicsit kevés volt olyan tekintetben, hogy nem igazán volt rám hatással. Tetszett, a vége nagyon ütős volt, de azon túl nem volt maradandó.

A Nullával való osztás volt az a történet, aminek eredményeképp jó pár matematikai jelenségre rákerestem. Nagyon érdekes volt mind ez az aspektusa, mind a története. A cselekmény ugyanis két szálon fut, és mindkét főszereplő saját kihívással kénytelen szembenézni, amelyek morális kérdéseket is felvetnek.

Egyetlen bánatom volt csak olvasás közben, mégpedig az, hogy láttam az Érkezés filmet. Mindentől függetlenül tetszett a novella, de nem volt rám akkora hatással, hiszen a lényegi részét már ismertem a filmből. Azért az Életed története így is tudott újat mutatni nekem, és jobban elgondolkodtatott, mint a filmváltozata. Ami pedig még fontosabb, a szerző tehetségét és novellájának minőségét mutatja az is, hogy a történet ismerete nem rontott az olvasási élményen.

Hetvenkét betűről azt gondoltam, ez nem fog tetszeni, ugyanis nem nagyon rajongok a robot(szerű)os sztorikért. Itt azonban szintén a tudományos és az emberi része ismét kiemelkedővé tették a novellát. Érdekes volt, hogy a társadalmi különbségek és a népességpolitikai kérdéseket feldolgozta a szerző.

Az emberi tudomány fejlődése egy rövid, ám velős újságcikk valójában, amely azt mutatta be, miként nőtt túl a tudomány az embereken. Szintén a társadalmi vonatkozásai miatt találtam lenyűgözőnek ezt a szösszenetet.

A pokol mint Isten hiányával különös kapcsolatom alakult ki. Szeretek olyan történeteket olvasni, amelyek különböző hittel, valamint az emberek és a hit kapcsolatát boncolgatják. Itt az utóbbi került középpontba, de nagyon érdekesen tálalva. A novella befejeztével nagyon visszás érzelmeim alakultak ki – ám ezt pozitívumnak tekintem. Lenyűgözőnek találtam, hogy egy ilyen rövid novella milyen összetett módon mutatta be az emberek hozzáállását a hithez.

Az utolsó novella, a Szépségvakság: Dokumentumműsor talán az egyik legrelevánsabb novella volt. A média befolyásoló hatását, valamint a külsőségek (pontosabban csak az arcét) fontosságát helyezte középpontba. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy disztópia határát feszegető története olvasnék. Kicsit száraznak tekinthető, hiszen nagyrészt különböző szereplők monológjaiból áll, de mindegyik szegmens önmagában elgondolkodtató.

Ezt a novellagyűjteményt nagyon ajánlanám azoknak, akik hozzám hasonlóan nem régóta olvasnak (aktívabban) sci-fit. Több alműfaja is megtalálható a novellák közt, és mindegyik minőségien megírva, így iránymutatásul is szolgálhat, hogy mi érdekelhet a tematikán belül. Illetve kiemelkedő olvasási élmény, és a tudományos része sem megterhelő. Számomra az idei év egyik legjobb novelláskötete lett, és nagyon remélem, hogy hamarosan ismét olvashatok Ted Chiangtól.

Könyv adatai
Eredeti cím: Stories of Your Life and Others (2002)
Kiadó: Agave (2016)
Oldalszám: 310

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése