2018. október 6., szombat

Már megint elvesztem... || Könyvespolc átrendezés és unhaul

Helló Dearies!
A mai nap egy különleges eseményre szántam rá magam - egy könyves unhault tartok.








De miért is van erre szükség? Az utóbbi időben, bár visszafogtam magam könyves beszerzések tekintetében, radikálisan lecsökkent a felhasználható helyem, és a könyveimnek nem találtam ténylegesen helyet a polcomon. Azt képzeljétek el, hogy már a földön is tartottam regényeket, ami azért elég tarthatatlan helyzet volt.

Így jött az ötlet, hogy összekötöm az átrendezést egy őszi unhaullal. Tudnotok kell, hogy én nem igazán adok el könyveket, hiszen azért sokat közülük kiadóktól kapom vagy ajándékba, hanem az emeleten tárolom őket - jelenleg polc híján dobozokban. Viszont tervezem, hogy veszek oda pár könyvespolcot, és az összes könyvemet oda felrakom, mint egy igazi könyvtárként!

Itt a hálószobámban igazából csak azokat a könyveket szeretném tartani, amik 1. olvasatlanok, 2. szeretném újraolvasni egy nap.

Úgyhogy vágjunk is bele!

14.00 A harci helyzet a következő. A képen látható könyveknek kell helyet csinálnom. Elég sok könyv van, ami sajnos eddig elárvultan hevert a többi könyvön, és szeretném, ha méltó helyük lenne végre.

16.00 Két órámba telt, hogy végezzek, de kijelenthetem, 4 könyv kivételével mindegyik stabilan áll egy helyen. Ezek is elfértek volna, csak éppenséggel egy sorozat részei, s nem rakhattam volna 4 különböző helyre őket. 

De mit is tanultam a mostani kicsit átrendezős, de főleg unhaul-os könyvespolc rendezésben:

1. Nem baj az, ha egy kötetnek imádtad az első részét, de időközben elvesztetted az érdeklődésed a folytatások iránt (ld. Dan Wells, Julie Kagawa és Chris Colfer példáján).

2. Előfordul, hogy a folytatás csalódást okoz. Nem muszáj porfogónak meghagyni a csalódást okozó kötetet - pláne, ha rossz érzések fognak el, ha ránézel. Lehet pont egy új kedvenc elől foglalja a helyet (ld. Richelle Mead példáján).

3. Nem biztos, hogy a legjobb ötlet beleolvasni abba a könyvbe, amivel kapcsolatban bizonytalan vagy. Könnyen egy újabb aktuális olvasmánnyal bővülhet a listád. Ez a szabály különösen fontos 500+ oldalas kötetek esetén, mint például Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: A kör esetén. Nem mintha velem ez történt volna... dehogyis!

4. Nem lehet megúszni a rendezést kisebb szívfájdalom nélkül. Pláne, mikor belegondol az ember, hogy mennyit is költött azokra a könyvekre, amelyeket leszed a listájáról. Ugyanakkor ha nem okoznak boldogságot, minek tartsam meg őket?

5. Tényleg muszáj elolvasnom minél előbb a megvásárolt könyveimet, ne járjak úgy, mint most. 

6. És muszáj sokkal alaposabban átgondolnom, hogy pontosan mit is akarok megvenni. 

Szerencsére ez az utolsó két pont az utóbbi időszakban egész jól megy - ezt pedig szeretném is így tartani.

De nézzük azon könyveknek a listáját, amiket elvándoroltatok a könyvespolcomról!

1-5. Rick Riordan: The Heroes of Olympus sorozat
Ok: Elolvastam, jó volt, de nem szeretném újraolvasni.

6. Germán és kelta regék és mondák
Ok: Elvesztettem az érdeklődésem.

7. Hardi Péter: Rejtőzködő gyilkosok
Ok: Beleolvastam, és nem fogott meg a formátum.

8-10. Dan Wells: Nem leszek sorozatgyilkos 4-6.
Ok: A 4.rész jó volt, de nem tudom rávenni magam a folytatásra. Többször is beleolvastam, s egyszer sem fogott meg. Pedig a 6.részt idén vettem meg. Talán egyszer a jövőben.

11. Brandon Hackett: Az ember könyve
Ok: Nem fogott meg.

12. Nevil Shute: Az örökség
Ok: Jó volt, de nem hiszem, hogy a jövőben újraolvasnám.

13-14. Beth Revis: Túl a végtelenen 1-2.
Ok: Imádtam az első részt, a második rész azonban véget vetett a sorozat iránti rajongásomnak. Kétlem, hogy valaha újraolvasnám.

15. Daniel Kraus: Scowler
Ok: Elvesztettem az érdeklődésem.

16. Rick Riordan: A kígyó árnyéka
Ok: Elég feledhető sorozatzárónak bizonyult, kétlem, hogy valaha újraolvasnám.

17-19. Richard Morgan: Hősöknek való vidék trilógia
Ok: A harmadik rész hatalmas csalódás volt - de annyira, hogy jelenleg látni sem akarom a trilógiát. Azért itt esélyes, hogy az 1-2.részt újraolvasom, mert imádtam őket. Viszont ez csak nagyon sokára történhet meg.

20-21. Julie Kagawa: Blood of Eden 2-3.
Ok: Imádtam az első részt, de 6 évvel ezelőtt olvastam, s azóta eléggé megváltozott az ízlésem. 

22. Patrick Ness: The Crane Wife
Ok: Elvesztettem az érdeklődésem. Talán idősebb koromban...

23. Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána
Ok: Utólag nagyon tetszett a könyv, de nem szeretném kitenni magam mégegyszer az igen unalmas első résznek.

24. Ben Aaronovitch: London folyói
Ok: Jó volt, de nem hiszem, hogy újraolvasom.

25-26. Chris Colfer: Kívánságvarázslat 2-3.
Ok: A második rész nem tetszett annyira, mint az első, és a befejezés miatt sincs igazán hangulatom, hogy folytassam a sorozatot.

27-28. Hannu Rajaniemi: Jean le Flambeur 1-2.
Ok: Jelenleg nem érdeklődöm a sorozat iránt.

29. Holden Rose: Holtidő
Ok: Kell ennél többet mondanom?

30. Richelle Mead: The Ruby Circle
Ok: Elvesztettem a teljes sorozat iránt a rajongásomat, ez a kötet csak azért volt lent, mert az utolsó szanáláskor még nem olvastam.

31. Cassandra Clare: Lady Midnight
Ok: Nagyon szerettem, de nem tervezem megvenni a folytatásait, így nincs értelme, hogy itt árválkodjon.

Az átrendezésekkel és az átpakolásokkal együtt íme a jelenlegi végeredmény:


Biztos, hogy a közeljövőben újabb változtatásokat kell eszközölnöm, de egyelőre minden szép és jó. :) Ráadásul kikerült végre az őszi dekoráció is!

A mai kérdés pedig a következő: Szeretnétek-e, ha egyszer csinálnék egy részletesebb, a könyvespolcaimat bemutató posztot? 

2 megjegyzés:

  1. Szép rendezett lett, és ahhoz képest nem is szöszöltél vele olyan sokat. :) Én is nemrégiben rendeztem át a polcaimat, portalanítás-helycsinálás miatt (lett is pici hely, mert most jobban sikerült elrendezni a könyveket, yeah), és eleve 2 napra osztottam be, és szerintem az egyik etap volt vagy 3,5-4 óra. :D
    Semmi nincs abban, ha valami már nem érdekel, nem kell tárolgatni akkor a polcon, ez van... Nekem kb két éve volt egy nagy szanálásom, akkor 50 könyvet száműztem, egy részét eladtam, egy másik részét otthagytam könyves kávézóban, egy harmadik kupac még mindig csak úgy van, de a polcra nem fog visszakerülni, az fix.

    Én személy szerint kíváncsi lennék egy shelf-tourra is! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére most volt egy rendszer, így nem kellett minden könyvet levenni, és visszarakni - csak ennek köszönhető, hogy ilyen rövid idő alatt végeztem.
      Igen, nincs értelme annak, hogy minden egyes nap bűntudattal telve nézegessük a könyveket. Most olyan elégedett vagyok a polcommal! Persze még mindig tudnék kiszedni belőlük, de kaptak még egy esélyt, hátha megváltozik valami a jövőben. :)

      Törlés