2014. április 4., péntek

R. J. Palacio: Csodácska

"Megtartotta előttem a kétszárnyú ajtót, és ahogy átléptem a küszöböt, az arcomba bámult. Úgy, mintha azt akarná, hogy én is vessek feléje egy pillantást. Megtettem, aztán rámosolyogtam. Nem is tudom... néha, ha sírnom kell, előjön ez a majdnem nevetős érzés. Biztos így éreztem akkor is, mert úgy vigyorogtam, mintha mindjárt vihogásban törnék ki."

August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?




A Wondert elég rég kinéztem magamnak. Érdekes módon nem a borító fogott meg, hanem a fülszöveg, és így csak még inkább vártam, hogy valamikor megkaparintsam. 
És két év illetve a magyar megjelenés kellett ahhoz, hogy végre sorra kerüljön. Viszont most ismételten ott tartok, hogy bánom, amiért nem előtt olvastam ezt a csodácskát.

A Csodácska Augustról, családjáról és iskolájáról szól, és annak ellenére, hogy ifjúsági regény, szinte mindent megtett, hogy apró darabokra törje össze a szívem. Tudjátok, ez az a könyv, ahol a felszín alatt felettébb szomorú.
Viszont pont ez adta a különlegességét. Nem is próbálkozott, hogy idealizáljon a könyv nagy részében. 

A Csodácskának nincs nagy története látszólag - egy iskolai tanév több különböző szemszögből. Mégis, bár nincsen világmegváltás, mégis rengeteg esemény zajlik le ebben a tíz hónapban. Legalább is a karakterek szempontjából. Ugyanis ez a regény elsősorban az elfogadásról szól.

Szerettem, hogy minden  főbb karakternek kidolgozott személyisége van, sőt(!) ez fejlődésen is megy keresztül. 
Nézzük például August. Bevallom, annyira sajnáltam őt - különösen, mikor (és ez rengetegszer előfordul), észreveszi, hogy az emberek nézik őt. De nem is csak az: képes pontosan megmondani, milyen a reakciójuk, mi az a pillanat, amikor észreveszik őt. Ezt egy tíz éves kisfiúnak egyáltalán nem kellene tudnia.
A könyvben August fejlődését a nyíltságában követhető nyomon, a saját önképének alakulásában. De tudjátok, ahogy a regény leírja, August annyira felnőtt lett olyan fiatalon. Ezt nagyon sajnáltam, mert nem kellene neki. Megérdemelné, hogy gyerek maradhasson még. 

Nekem különösen Jack Will volt szimpatikus. Már az első pillanattól kezdve annyira megszerettem, és ez az érzés nem változott a regény végéig. Úgy gondolom, csodálatos felnőtt válik majd belőle. 

Tudjátok, amit igazán értékeltem ebben a regényben, az a fiatalok toleranciája. Hogy képesek voltak változásra; képesek voltak elfogadni a fiút, aki más mint ők, miután megismerték. És, hogy milyen sokat számított, milyen családból is érkeztek. 
És néha, a gyermekek toleránsabbak voltak, mint némelyik felnőtt. Ez pedig annyira elszomorított, hiszen pont a család az a közeg, ahol a fiatalok elsőkézből elsajátíthatják a toleranciát. És ez a szegmens többször is megjelent a regényben.

Ami viszont az abszolút legpozitívumabb eleme az üzenete. Úgy gondolom,a célközönség számára igen fontos és pozitív üzenetet közvetít.

Viszont egy hibába sikerült beleesnem. A fogalmazás, és a karakterek szellemi szintje magasabb a valós életkoruknál, így nagyon rövid idő alatt nem ifjúsági regényként kezdtem tekinteni rá (ezért egyébként nagy taps jár az írónőnek). Ez pedig a regény végén megtette a hatását.

Összességében, a Csodácska egy különleges könyv, amely sokat tanít az olvasó számára toleranciából. Ezenkívül a Nyár asztal és Jack Will (és természetesen August) örökre a szívemben maradnak.



Könyv adatai
Eredeti cím: Wonder (2012)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 315

Nyereményjáték

Számtalan olyan történetet ismerünk, amelyek azt tanítják a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy nem a külső, hanem a belső az, ami megmutatja, mi is az igazi szépség.
Mi most összegyűjtöttünk nektek egy csokorra való szereplőt, akik hasonló cipőben jártak, mint Auggie, de akik bebizonyították, hogy bármit is mutat a tükör, ők igenis gyönyörűek.

A ti feladatotok, hogy az egyes állomásokon megadott kulcsok alapján kitaláljátok az adott szereplőt, majd értelemszerűen kitöltsétek a Rafflecopter dobozt!

Azok között, akik végigjárják a szépség útját, három példányt sorsolunk ki a Csodácska című könyvből!

A mai napi rejtvény:

Nemes vagyok, ám emberi testem egy átok során elvesztettem. Hosszú időkön át éltem én kerekerdő közepén, egy kút fenekén, míg egy nap a nagy Ő, a gyönyörű királylány egy aranylabdát hozzám le nem ejtett, s bánatában végzetes ígéretet nem tett. 
Ó, de akkor ő még nem tudta, hogy ígérete, melyet megtartani nem kívánt, ily boldogságot hoz el számára.
Mert én elmentem hozzá, s asztalához ültem, s ágyában aludtam. Átkom pedig egy csókkal a múlttá varázsoltam. 





További állomások
04/01. - Deszy könyvajánlója
04/02. - Kelly Lupi olvas
04/03. - Roni olvas
04/04. - Always Love a Wild Book
04/05. - Book Heaven
04/06. - Media Addict
04/07. - Zakkant olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése