2017. október 4., szerda

Book Blogger Test

Helló Dearies!
A mai bejegyzésben a Book Blogger Test-et, vagyis a Könyves blogger tesztet fogjuk kitölteni, amelyre Dorka hívott ki, a Berries & Books bloggerinája. Ezúton is köszönöm a kihívást!



Kezdjük a szabályokkal:

1. Köszönd meg annak, aki kihívott és linkeled be a blogját.
2. Válaszold meg a 10 kérdést.
3. Hívj ki legalább 5 embert.
4. Tudasd ezzel az 5 emberrel, hogy kihívtad őket.

És nézzük a kérdéseket!

I. Top három könyves dolog, ami idegesít

1. A kiválasztott. A mi kis különleges hópihénk, aki képes megváltani az évezredek óta romlásban lévő világot. Láttam már jól megírva, de YA-kban általában nem sikerül túl jól a dolog.

2. A józan ész szabadságolja magát a cselekmény érdekében. Ez az egyik legidegesítőbb jelenség; mikor egy adott szereplő addig egy értelmes karakter volt, az írónő is ilyennek mutatja be, de hirtelen arra se képes, hogy összeadja az 1 + 1-t. Olcsó megoldás, és hiteltelenné teszi a karaktert.

3. Ehhez köthető az is, mikor a főgonosz képességei a cselekmény érdekében variálódnak. Egyik pillanatban a világ legzseniálisabb gonosza, a következőben pedig arra sem gondol, hogy egy biztonsági kamerát ellenőrizzen. Ja, és persze ott vannak azok a drámai monológok... 

Ennél persze több dolog képes kiidegelni, de azokról majd egyszer egy szép napon megemlékezem. Igen, ismételten megígérem. :)

II. Három könyves vallomás

1. Nagyon szeretek M/M vagy F/F párost shipelni regényekben. Általában sikerül is találnom két szereplőt, akiket el tudok együtt képzelni.

2. Nem tartozom már a Harry Potter fanok közé, és unom, hogy az az etalon mindenhol. Mikor gyerekként olvastam, nagyon szerettem - rengeteg fanficet is olvastam és írtam -, de ma már nem is érzek késztetést arra, hogy újraolvassam. Pedig egyszer majd az 1-3.részt el fogom olvasni újra (amelyek egyébként legjobban tetszettek).

2.B Ugyanitt: Nem tetszett J. R. R. Tolkien: The Hobbit könyve sem. (Itt szerintem végképp elvesztettem mindenkit.)

3.  Gimiben nagyon ritkán olvastam el a kötelezőket - ennek oka azonban az volt, hogy 10. osztály előtti nyáron elolvastam az összeset, ám mire rájuk került a sor, sokat felejtettem, és kaptam egy 1-t. Magyar tanárommal amúgy sem volt valami fényes a viszonyom (nála csak az volt a jó, aki tankönyvből bemagolt mindent), ez pedig végképp betette a kaput.

III. Utolsó alkalom, amikor sírtál egy könyvön

Akadt, hogy megkönnyeztem 1-1 könyvet, de az abszolút zokogós regény számomra Elizabeth Wein: Fedőneve Verity volt. Ez a könyv a mai napig kísért engem, és belesajdul a szívem, akárhányszor eszembe jut bármelyik aspektusa is ennek a történetnek. Csak ajánlani tudom, mert gyönyörűen megírt, szívszorító történet.

IV. Könyvek száma az éjjeliszekrényeden

Még jó, hogy elpakoltam onnan mindent kb. Na jó, két könyv van ott jelenleg:
- Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
- Katus László: Európa története a középkorban (ebből készülök az óráimra)
Az aktuális hónap várólistáját viszont az íróasztalon tartom, ahogy a képen is láthatjátok.
Jobboldali stóc az, amelyet már elkezdtem olvasni (illetve színezni), a baloldali pedig a tényleges várólistám. 

V. Kedvenc rágcsálnivalód olvasáshoz

Nem szoktam enni olvasás közben, viszont egy-két bögre teának - főleg ilyen hidegben - nem tudok nemet mondani.

VI. Három könyv, amit bárkinek ajánlanál

Elég specifikus rétegnek ajánlhatók a legnagyobb kedvenceim, úgyhogy kicsit többet kellett ezen gondolkodnom:

3. Rene Denfeld: Az elvarázsoltak (mert kizárt, hogy ne ajánljam - nono!)

VII. Egy kép a könyvespolcodról

Mutatom a képeket, és utána magyarázkodom. Készüljetek a borzalomra!


Fél éve volt talán, hogy átrendeztem a könyvespolcomat? Lehet, még kevesebb is. Szép volt, amíg tartott! És akkor még nincs is itt minden könyv, hiszen a tbr könyveket az asztalon tartom.
De most legalább van magyarázatom - tervezek egy kisebb átrendezést, és mellé egy új könyvespolc megvásárlását - így tényleg csak ideiglenesen van így!
Rendezési elv nincsen jelenleg (hogy is lehetne?) - de eredetileg az SFF könyveket raktam egy helyre, illetve kiadó alapján csoportosítottam, hogy az egymagas könyvek egymás mellett legyenek.

Viszont, ha már itt vagyunk - a dísztárgyaimat gyorsan megmutatom nektek - most úgyis látszik, mert teljes "pompájában akartam megmutatni az édest.
Az 1. polc bal felén egy csomagban lévő angyalkát egy diákomtól kaptam karácsonyra. Jobb oldali részen szintén angyalokat láthattok (nem vagyok angyalmániás egyébként, mindet kaptam - amit bizonyítéknak veszek, hogy én vagyok angyali :D). Itt található az ébresztőórám is (a Sátán maga), illetve egy kép, amit Németországból örököltem.
A másik képen néhány pillangóm látszik - ezek, ha van hely, a könyveimen pihennek soronként egy arányban. Illetve a legfelső polcon van az új SSD-m és egy külső winchester tartó (ezek meg beszerelésre várnak).
A legtöbb csecsebecsém ennek a szekrénynek a tetején található, de azok már nem fértek bele a képbe. Majd máskor.

VIII. Milyen sokat jelentenek neked a könyvek?

A könyveknek sok mindent köszönhetek - elsősorban barátokat (még ha nem is mind lett tartós). De emellett egy hobbit is, amelyet viszonylag könnyen lehet űzni - a könyvet leszámítva nincsenek nagy igényei (oké, az időd... de azt nagyon). 

IX. A legnagyobb könyves titkod

Történt már velem, hogy azt mondtam, elolvastam egy könyvet, de közben mégsem. (És most nem a kötelezőkre gondoltam.)

X. Kihívottjaim 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése