2013. december 20., péntek

Karácsonyi Bloggerinterjú Day 1 - Melyik könyvet ajánlanád karácsonyi ajándéknak?

Helló Dearies!

Még négyet kell aludnunk, és itt is a Karácsony! Bevallom, nagyon várom már, és mivel legnagyobb örömömre két beadandón kívül mindennel kész vagyok decemberre, így lassan ténylegesen is átválthatok ünnepi hangulatra.

Úgy gondoltam a blogon is szeretném megünnepelni a karácsonyt, úgyhogy pár bloggert megzaklattam a kérdéseimmel.

1. nap: Melyik könyvet ajánlanád karácsonyi ajándéknak?



Eredetileg ez volt az utolsó kérdés, de gondoltam, vannak még olyanok, akiknek fogalmuk sincs, mit is vásárolhatnának karácsonyra más könyveket szerető ismerőseinek. :)
(Szerencsére idén nem tartozom közétek, de minden együttérzésem a tiétek!)


"Most visszafogom magam és csak magyar nyelven is megjelent könyveket írok. Van egy kis listám, hogy mi az, amit feltétlen ajánlanék mindenkinek:

Klasszikus/Szépirodalom:
Sylvia Plath: Az üvegbura – mert úgy gondolom, egész jó képet fest a depresszióról és a mai világban elmaradhatatlan (lenne), hogy mindenki tájékozódjon erről a témáról, mert gyakoribb, mint sokan hiszik. (Az nem volt feltétel, hogy vidám karácsonyi könyvek kellenek. :D)
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe – mert ez egy egész életemet meghatározó könyv
Emily Brontë: Üvöltő szelek – mert a szerelem pusztító oldalának bemutatása, amit én személy szerint érdekesebbnek tartok a happy endnél.

Realisztikus:

Jenny Downham: Amíg élek – bár elég kemény témát dolgoz fel, és nem is egy kedves könyv, mégis az élet-halál kérdéséről olyan igazan és nyersen ír, amire szerintem szükség van néha az életben, hogy erőt meríthessünk a problémák legyőzéséhez.
Oláh Gábor: Holnap más leszek – a tökéletes iskolás „tinisztori”
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok – egy szintén fontos témáról szóló könyv, amiről jó lenne, ha több ember tájékozódna.

Fantasy:
Victoria Schwab: Az Archívum – nagy kedvenc ifjúsági romantikus könyvem.
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat – abszolút kedvenc mesekönyvem, és Crowell nem nézi le a gyerekeket, nem veszi ki az elgondolkodtató témákat sem. Nem véresen komoly, de felnőtteknek is nagyon szórakoztató tud lenni.

Disztópia:
Karen Thompson Walker: Csodák kora – keserédes, elgondolkoztató történet.
Anna Sheehan: Hosszú álom – ez egy kicsit számomra olyan, mint a „tökéletes romantikus” könyv, noha nem rózsaszín cukormázas, gyönyörűen ír a mindent legyőző szeretetről.
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás – érdekes kérdések, vegytiszta akció és adrenalin.
Julianna Baggott: Tiszták – az „így kell disztópiát írni” könyv."

PuPilla - PuPilla olvas


"Ha kifejezetten karácsonyit kell ajánlanom, akkor John Grishamtől a Skipping Christmast, ami magyarul Elmaradt karácsony címen jelent meg és film is készült belőle, annak pedig Kelekótya karácsony a címe. Ritka az olyan karácsonyi témájú könyv, ami ne lenne giccses, vagy épp ne cuppogna a "csodáktól" és mű vallásos érzülettől, de ez kivételesen igazán jól sikerült regény, aki ismeri Grisham írásait, az bizalmat szavazhat ennek a szórakoztató regényének is.

Az Ulpiusnál nemrég jelent meg Joanne Harris új kötete is, az Egész évben karácsony, amit szintén ajánlok, de nem azért mert karácsonyos - mert ezt erősen kétlem, az erdeti cím és borítók alapján is, mindenesetre jó marketing stratégia volt ünnepi díszbe öltöztetni -, hanem Harris miatt, aki csodásan ír, novellákat is, pedig azokat nehezebb emlékezetessé tenni.

Ha pedig nem kifejezetten karácsonyos könyvet is ajánlhatok, a friss megjelenések közül abszolút jó fogás Maria Semple könyve, a Hová tűntél Bernadette?, amit nemrég olvastam el, és nagyon élveztem egyedi és rendkívüli formáját és témáját. :)"


Nancy  - Book Heaven

"Amelyikre épp a leginkább áhítoznak, azon egyszerű oknál fogva, hogy úgysem tudok olyat mondani, ami mindenkinek tetszene. De ha mindenképpen mondanom kell valamit, akkor talán a Milyen is a boldogság? -ot mondanám, mert bár nem karácsonyi, de olyan boldogságbuborékos történet."


Nima - Keményfedél

"Ez nemtől, kortól és érdeklődési körtől függ. talán ami általánosan mindenkinek tetszene, az Gaura Ágnes Borbíró Borbála sorozata, és John Scalzi könyvei."

Toffy - Insane Life

"Attól függ mit szeretne...
Ha egyet lehet választani: Ónix! :)
YA:
Földönkívülis: Tuti Luxen...
Disztópia: Angelfall - A bukás
Romantikus: Tökéletes kémia
Angyalos: Angyali gonosz
NA:
Gyönyörű sorscsapás vagy újabbakból a Rule-t...
Természetesen lenne még egy csomó, de ezeket említem. :)"

Wilwaren - Nem harap a...

"A Csontszüret izgalmas olvasmány a tojáslikőr mellé, az Ónix mellől pedig biztos nem tudsz felkelni fát díszíteni."

//Megj.: Vajon, ha megvan az Ónix, akkor választhatom simán Daemont?//

Deszy - Deszy könyvajánlója

Most éppen hatalmas On Sai lázban égek, úgyhogy a Calderont. Akciódús is, vicces is, és még romantikus szál is van benne. Szerintem Jolly Joker ajándék, kortól, nemtől függetlenül mindenki élvezheti.


Zenka - Zenka szerint a könyvek

"Mindenképp olyan könyvet ajánlanék, amit maguktól nem vennének meg. Mindenképp valami mesét vagy meséset. A karácsony arról is szól kicsit, hogy bármilyen életkorban vagyunk, merjünk gyerekek lenni. Szóval bármit, amiben mondjuk sárkány van. Vagy hős lovag vagy boszorkány. Bármit, ami visszaröpít kicsit a gyerekkorunkba..."

Andi - Függővég

"Húúúúúha. Most csak azok figyeljenek, akik ugyanazokat a műfajokat szeretik, mint én, azaz felnőtt Urban Fantasy/PNR. Vicces, hosszasan gondolkoztam, és a mesekönyveken kívül nem sok könyv ugrott be, ami karácsonyi hangulatba rázhatna bárkit is :D De bármilyen furán is hangzik, Karen Marie Moning: ICED c. könyve. Nevetni fogsz, mert igen a hideg, téli, jeges hangulata miatt, de kellően van benne dráma, akció és poén is, úgyhogy egy jó kis teával a kézben. elhelyezkedni a fotelben és már mehet is az olvasás. :)"


Mennyi jóféle könyvajánlat, nem?!
Még bónuszban én is korteskedem néhány idehaza is megjelent könyv mellett.

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia. Fordulatos, eseményekkel teli, és habár a főszereplőnk nem érez, mi biztosan fogunk. Emellett a morbid humor fellegvára.
Victoria Schwab: Az archívum. Már kétszer olvastam. Érzelmekkel teli paranormális YA regény, amely a fordulataival és reális érzelemábrázolásával könnyedén belopja magát a szívünkbe.
Dan Krokos: Hamis emlékek. Akciódús, fordulatokkal teli és történetcentrikus sci-fi, amelynél a nem-túl-gyönyörű borító mögött egy 5*-os belső rejtőzik. És a folytatás is hamarosan érkezik! :)
Jennifer L. Armentrout: Luxen sorozat. Toffy-hoz és Wilwarenhez hasonlóan könnyű szívvel ajánlom. Habár az első részben vannak Twilight-ra hasonlító elemek, szerencsére ezt a folytatásban kinövi a sorozat. Emellett egy könyvesblogger a női főszereplő, akit könnyen meg lehet szeretni.
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet. Valente szívszerelmem író, már a Marija Morevnával belopta magát a szívembe. Gyermek-ifjúság regény (MG).
Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem. Történelmi YA. Leginkább azért ajánlom, mert az írónő utánanézett az adott történeti időszaknak, és nagyon tudatosan használta azt, ezáltal reálisabb képet alkotva a regényben. Emellett kiváló története van, imádtam.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése