2018. március 4., vasárnap

Fantasy Tag

Helló Dearies!

Vasárnapra egy book taggel készültem nektek. Nem volt mostanában ilyen jellegű tartalom a blogon, de egy annyira jó tagre hívtak ki, hogy nem tudtam kihagyni: ez pedig a fantasy tag. 
Abszolút illik hozzám, ráadásul nagyon izgalmas kérdések is tartoznak hozzá! Úgyhogy vágjunk is bele!



Először is szeretném megköszönni a kihívást Zsófinak, az OlvaZsófi vloggerinájának


1. Milyen fantasy-sorozatnak szeretnél részese lenni? (Saját magad lennél, de a sorozat egy karaktere. A túlélésed attól függ, hogy milyen képességekkel rendelkezel, vagy mit tudsz tanulni ebben a világban.)

Mivel a saját életem a tét, ráadásul magamnak kellene odamennem, ki is zárhatom szinte az összes kedvenc fantasy sorozatomat. Mármint 90%-ban nem élnék egy hétnél tovább. Most képzeljétek el, ha elmennék Robin Hobb: Látnok-trilógiájának világába, a martalócok tuti megtalálnának. Ha Anthony Ryan Draconia Memoria sorozatába kerülnék, egy sárkány fixen megtalálna. Ha N. K. Jemisin Összetört földjébe kerülnék... nos, az apokalipszist általában nem a jó túlélési arány jellemzi.

Nézzük ifjúsági kategóriában - Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak sorozat? Ha félvér lennék, tuti elkapna valami, mielőtt eljutnék a táborba. Ha meg nem lenne semmi képességem, nem lenne értelme, mert csak megölne egy random szörny... pláne, ha Percy iskolájába kerülnék. A gyerek körül a halandóknak nincs túl jó túlélési lehetősége. 
J. K. Rowling: Harry Potter sorozatában jól járhatnék, főleg, ha mágus lennék, és az utolsó rész után kerülnék a Roxfortba! Azt imádnám. Mármint, nem vagyok a sorozat legnagyobb rajongója, de ezzel a megoldással ki tudnék egyezni. Imádnék odajárni, és minél többet tanulni!

Bár szívem szerint egy tündérvilágba mennék el, mint Catherynne M. Valente: Tündérföldje. Bár ezt szigorúan csak abban az esetben, ha nagyon bátor lennék, és én lennék a főszereplő. És ott lenne az a csodálatos könyvgyíkom is. De gondolom, senkit nem lep meg, hogy a kedvenc könyvemet emelem ki minden veszélye ellenére. (Igen, kedvem támadt, hogy ötödszörre is elolvassam...)

Amúgy, Cinda Williams Chima: Seven Realms sorozatába is szívesen elmennék - az még egy olyan világ, amelyben egész jól ellehetnék.
Úgyhogy Harry Potter, Tündérföld vagy Seven Realms. Attól függ, mennyire érzem magamat bátornak.

2. Milyen lény lennél? Lehetsz emberszerű; tündér, árnyvadász, varázsló, vagy egy mitológiai lény, mint egy sárkány vagy egyszarvú.

Nézzetek a nevemre. Ez eléggé egyértelmű - tündér... vagyis Elvont Tünde. Nagyon vonzódom a mágiához, és bár lehetnék boszorkány is, inkább lennék tündér. Van bennük valami - bár nem szeretek annyira olvasni róluk, mert nagyon ritkán kerülnek úgy főszerepbe, hogy a. ne árulók legyenek b. ne valami romantikus történetben lennénk, ahol az egzotikumuk miatt válnak kívánatossá. 
Ráadásul a tündérek is szeretik a természetet, ahogy én is, úgyhogy egy újabb közös pont bennünk. 

3. Mindennapi mugli életed során, inkább mágikus erőt birtokolnál, vagy egy mitológiai lény háziállatot választanád? (Például meglovagolhatnál egy sárkányt.)

Ez nehéz kérdésnek tűnik elsőre, mert az egyik álmom, hogy legyen egy saját sárkányom - bár nem hiszem, hogy a szomszédaim örülnének neki. De úgysem mernének szólni, úgyhogy végül is mégsem akkora gond. Ki merne szólni egy sárkány miatt? 
Ettől függetlenül inkább mágikus erőt birtokolnék! Ha tudnék teleportálni, bárhova eljuthatnék egy pillanat alatt - felfedezhetném a világot anélkül, hogy repülőgépre kéne ülnöm. Emellett varázslattal gyógyíthatnék is, ami a legcsodálatosabb lenne - illetve bárkin tudnék segíteni, ha bajba kerülne. 
Mellékesen pedig akkor sosem lenne rendetlenség nálam, és soha többet nem kéne havat lapátolnom, mert egy mozdulattal elintézhetném a dolgot. 
Azért azokat a munkákat, amiket szeretek nem bíznám mágiára, de persze olyan esetekben, amiket én nem tudok megcsinálni, segíthetne. 

4. Ki a kedvenc fiktív sárkányod?

Temeraire Naomi Novik Temeraire sorozatából. (A képen Todd Lockwood alkotásában láthatjátok őt.) Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, mert több sárkányt is kedvelek - például a Végtelen történetben Falcor, aki a legelső általam imádott sárkány volt; Fogatlant, akit a filmben kedvelek, a könyvben viszont még nem (bár csak egy részt olvastam); és Smaug, aki a Hobbit fénypontja volt számomra. Bár, ha az lenne a kérdés, hogy melyik sárkányt szeretném, ha a társam lenne, akkor nem Temeraire-t mondanám, hanem Winchestert, aki ugyanebben a sorozatban szerepelt. Szegény sárkány megérdemelne minden szeretetet a világon! 
Na igen, miért Temeraire a kedvenc fiktív sárkányom? Mert egy nagyon intelligens sárkány, aki ráadásul még kommunikálni is tud. Emellett hűséges, és egyszerűen csak fenséges!

5. Mi a kedvenc fantasy filmed? (Ez persze magában foglalja azokat a filmeket is, amelyeken a mi világunkban élő emberek fantasy világokba kerülnek át)

A filmes kérdésekkel engem meg lehet fogni, mert egyáltalán nem vagyok nagy filmnéző. Idén eddig két filmet láttam, tavaly pedig összesen hármat. Így leginkább a fiatalkori énem ízléséből tudok meríteni. Nagyon szerettem a Harry Potter első és harmadik részét filmben, akárcsak a Gyűrűk Ura trilógiát - amúgy a Hobbit 1-2. részét láttam, azok sem voltak rosszak. 
A Jumanjit is szerettem! Az eredetit természetesen. 

Ó! A Beetlejuice is fantasynek van besorolva?! Akkor az. Az egyik abszolút kedvenc filmem, amit már kismilliószor láttam, és még mindig nem tudom megunni. 


6. Ha egy karaktert kihúzhatsz a történetéből, hogy a normális világban éljen (mint barátod, vagy love interested), ki választanád? (Megjegyzés: ez azt jelenti, hogy többé nem lesz a könyv világában - tehát gondolj arra, hogy ez mit jelenthet)

Zsófihoz hasonlóan számomra is ez a legnehezebb kérdés a tagből, mert nem csupán elvesztené a történet az adott karaktert, de arra is kell gondolnom, hogy mit tenne a karakter, ha megtudná, hogy kihúztam egy teljesen más világból. Főleg, ha fantasyből választanék - ki tudná, mi történne vele a mi világunkban? Illetve ki tudja, megölne-e azonnal, azt remélve, hogy visszajuthat? 
Két jelöltem lenne amúgy erre a címre - az egyik a korábban emlegetett Winchester, akit szeretgetni szeretnék mindig.
A másik jelöltem pedig Robert Langdon lenne, az egyik no1. kedvenc szereplőm. Ennek igazán egyszerű oka van. Ő az egyetlen ok, amiért olvasok Dan Brown-tól a sorozat 1-2. része után is. Igazából ő viszi a hátán az egészet, és túlélném, ha nem olvashatnék Dan Brown könyvet - cserébe viszont itt lenne nekem második legjobb barátnak egy professzor, akivel bármikor beszélgethetnék különböző történelmi dolgokról. Talán még arra is rávenne, hogy megkedveljem a művészettörténetet.

7. Ha egy mellékszereplőt főszereplővé tehetnél, ki lenne az új csillag?

Itt sokat kellett gondolkodnom, mert olyanokat tudnék mondani, akik még nem főszereplők, de tudom, hogy későbbiekben főszerepet kapnak. Ha ennek nem lennék tudatában, akkor Bolondot mondanám Robin Hobb: Látnok-trilógiájából. Imádom Fitzet, és tökéletes főszereplő, de van valami Bolondban, ami vonzó. Szeretném megismerni őt, megérteni az érzelmeit és talán őt magát is.

Akit még főszereplővé avanzsálnék, az Olem, Brian McClellan: Lőpormágus-trilógiájából. Ebben a sorozatban is teljesen rendben vannak a főszereplők, Tamás például az egyik kedvenc karakterem, Olemben viszont épp elég potenciál van ahhoz, hogy beilljen a főszereplők sorába. Intelligens, bátor, vakmerő és szarkasztikus. Remek szereplő, akiről szerettem volna többet olvasni.

Ez lett volna a Fantasy tag! Köszönöm mégegyszer a kihívást Zsófinak. Én pedig Rétát jelölném, aki hozzám hasonlóan szintén nagy fantasy rajongó. Nagyon kíváncsi leszek a válaszaidra!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése