2018. március 30., péntek

Hétvégi Olvasónapló (141) Az utolsó Nagy Négyes

A hétvégi olvasónapló egy hetente jelentkező rovat, amelyben az elmúlt heti olvasmányaimat összegzem, valamint megosztom a következő heti terveimet. Emellett simán szövegelek mindenről benne.





Ahhoz képest, hogy tegnap még úgy voltam, hogy nem írok ma hétvégi olvasónaplót... Szeretek csacsogni, no! 
Az előző bejegyzésem is lényegében az - egy kis nosztalgiázás. Remélem, tetszett, én jól szórakoztam, miközben felidéztem, miként is jutottam el A-ból B-be. 

Na de, nézzük, mik történtek a héten könyves szempontból! 

Könyvfesztivál! Mivel szombat munkanap, így egy barátnémmal megállapodtunk, hogy pénteken megyünk ki a fesztiválra. Eddig mindig csak szombaton voltam, úgyhogy kíváncsi leszek, mennyiben lesz más hangulat péntek. Én arra számítok, hogy sokkal nyugisabb lesz, 

Megérkezett az Awesomebooksos rendelésem a héten! Két könyv érkezett vele, 
* Naomi Novik: Victory of Eagles (Temeraire #5)
* Rick Riordan: The Hammer of Thor (Magnus Chase and the Gods of Asgard #2)

Könyvtárba nem jutottam el végül, mert annyi dolog volt itthon, de majd... majd majd! Még úgyis van 3 könyvtári könyvem, szóval ráér még egy kicsit.

Blog tekintetében frissítettem az "Őket olvasom" szekcióját a blogomnak! Végre naprakész lista van kint a kedvenc bloggereimről. Ha érdekel titeket, kik ők, vessetek egy pillantást a listára, és köszönjetek be hozzájuk! :) 

A héten olvastam


A hetem nagyszerűen alakult olvasási szempontból, ugyanis 3 könyvet is befejeztem. 


       
 Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiája. Múlt héten még a második részt olvastam, de nem hittem, hogy ennyire gyorsan megírom a blogposztot is hozzá, és nekiállhatok a harmadik kötetnek is. Mondjuk jó is, hogy folytattam, mert akkor most teljesen csalódott hangulatban írnék. A Kontrollt ugyanis egyáltalán nem kedveltem, a Fantomfény viszont visszaadta a reményt, és egy egész jó lezárása lett a Déli Végek-trilógiának. 

Amúgy annyira régen maratonoztam végig sorozatot! Pláne így, gyakorlatilag egymás után olvasva a könyveket. De tetszik ez a megoldás is, szerintem többször kéne alkalmaznom a sorozataimon, és máris nem halmozódnának fel! 

A harmadik olvasmányom Sarah Andersen legutóbbi gyűjteménye, a Herding Cats lett. Tetszett, vicces volt, sokkal mondjuk már találkoztam. Azért kellemes kikapcsolódás volt! #relatable 

Aktuális olvasmányok


   

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről
Haladás: 180. oldal (+71 oldal)

Az egyik könyvtári könyvem a három megmaradtból. Még mindig imádom Neil Gaiman stílusát, és folyamatosan meglepődöm azon, hogy mennyire élvezem olvasni ezt az esszégyűjteményt! Még akkor is, mikor általam ismeretlen szerzőkről ír. 
Hát még mikor az általam ismertekről ír! A legutóbbi esszéje Ray Bradbury: Fahrenheit 451 megjelenésének 60.évére megjelent kiadás előszava volt, és úgy fangirlködtem vele! Imádom mindkettejüket!

Richard Morgan: A végzet barlangjai
Haladás: 150. oldal (+29 oldal)

Tegnap lefekvés után olvastam A végzet barlangjait, bár itt leginkább az hajtott, hogy nem haladtam vele semmit egész hónapban. 
Őszinte leszek - még mindig úgy érzem, hogy okés a könyv, mikor olvasod. Mikor azonban nem, egyszerűen csak elfújja a szél minden emlékemet róla. Nem tudom beleélni magam, izgulni a szereplőkért. Ráadásul annyira túlírt, és ez nagyon áthatja.
Meg igazából kissé unalmas is néhol - az egyik fejezet egy nagy 9 oldalas csatajelenet volt, de annyira céltalannak érződött az egész. Ilyen... oké, lépjünk tovább.
Nem tudom, mi lesz itt, remélem, később  előjön bennem ismét a sorozat iránti rajongás, mert most csak ilyen semmilyen érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban.

Tervek



♡ Először is, szeretném befejezni Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről könyvét.
♥Szeretnék haladni A végzet barlangjaival - nem tudom, meddig, de csak, hogy legyen cél: 200. oldalig szeretnék eljutni benne.
♡ Szeretnék haladni Cinda Williams Chima: Flamecasterrel is, amit múlt héten nem volt lehetőségem olvasni.
♥ Szeretnék elkezdeni egy könyvet az áprilisi TBR listámról.

A Projekt


Vasárnap kezdtem el olvasni a Grimm testvérek meséit német nyelven, és a fogadalmam szerint minden nap egy mesére kerül sor. Ezt eddig sikeresen tartottam is, úgyhogy az alábbi meséket olvastam el idáig:

♥ Der Froschkönig oder Der eiserne Heinrich (A békakirályfi meséje)
♥ Katze und Maus in Gesellschaft (Macska és egér elrejtenek zsírt a templomban télire)
♥ Marienkind (Ezt a mesét nem ismertem, de arról szól, hogy egy szegény favágó lányát fogadja örökbe Mária, majd mikor háromszor hazudik neki, megnémítja és száműzi a Mennyekből.)
♥ Märchen von einem, der auszog, das Fürchten zu lernen (Azt hittem, nem ismerem, de egyes elemei ismerősek voltak. A mese egy fiúról szól, aki meg akarja ismerni, mi a félelem.)
♥ Der Wolf und die sieben jungen Geißlein (A farkas és a hét kecskegida)

Ma még nem olvastam mesét, általában este szoktam haladni ezzel a kötettel.
Végezetül pedig álljanak itt azok a szavak / kifejezéseket, amiket tanultam (az 1-4. meséből származnak, az kecskegidásban nem volt új szó):

Rat schaffen - módot találni
gesellen - társul
versprechen vagy zusagen - megígér
seinesgleichen - hozzá hasonló
angelangen - megérkezik
sich vor etw./jm. fürchten - fél valamitől/valakitől
nach etw. verlangen - vágyódni valamire
zaudern - habozik
sich satt essen - jóllakik
schmerzen - fájdalom

e Überlegung-en - megfontolás
nötig - szükséges
seltsem - sajátságos, különös, furcsa (névre használta az egérke)
gebräuchlich - használatos

arm - szegény
sorgen für + A - gondoskodik valamiről
sich sorgen um + A -  aggódni valamiért / valakiért
sich sorgen wegen + G - (ugyanez)
gehorsam - engedelmes, szófogadó
empfinden + A - érez valamit
e Dreieinigkeit - Szentháromság
heftig - heves
halten - megáll
halten + A für A - tart valakit valamilyennek
sich halten + an + D - tartja magát valamihez
sich halten - kitart
reißen - elszakad
nicken - biccent
e Sünde - vétek/bűn

s Bein-e - csont
brechen - törik
r Taugenichts-e - mihaszna, naplopó
sich erkundingen bei / nach + D - érdeklődik valakinél / valami felől


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése