2018. március 8., csütörtök

Top 10 (35) olvasnivaló tavaszra, hogy kivirágozzak én is

Ma van az első olyan nap, mikor végre úgy érzem, hogy itt a tavasz! 
Úgyhogy ennek örömére összeállítottam annak a 10 könyvnek a listáját, amiket a következő 3 hónapban szeretnék elolvasni. 
De micsoda könyvek kerültek fel rá!





1. Robert Jackson Bennett: Csodák városa

Azt gondolom, ez az egyik legnyilvánvalóbb jelölt a Top 10-es listán. A Lépcsők városa két évvel ezelőtt instant szerelem volt, a folytatása szintúgy, így nem is kérdéses, hogy az utolsó részt is szeretném minél hamarabb olvasni.
A kötet tegnap jelent meg, úgyhogy már egy napja elérhető ez a gyönyörűség! 
Sajnos a történetéről nem tudok igazán semmit - az új főszereplőt tudom, aki garantáltan nagyon ütős sztorit fog eredményezni. 
Maga a sorozat egyébként egy nyomozós urban fantasy halott istenekkel megfűszerezve.

 2. Erika Johansen: Tear végzete

Egy újabb kedvenc, ezúttal a YA (mature YA / NA ?) high fantasy műfajból. A Tear sorozat előző két része kiemelkedő minőségű volt, ráadásul a második rész elég komoly függővéggel ért véget, úgyhogy nagyon örülök, amiért ilyen hamar olvashatjuk a sorozat zárórészét.
A sorozatról azt kell tudni, hogy egy ifjú felnőtt, Kelsea, történetét követi, akit évekig elbújtattak, mielőtt megörökölhette volna az uralkodói címet. Mikor azonban eljön az idő a hatalom átvételére, a lánynak komoly döntéseket kell hoznia, amelyek nem csupán a saját, hanem egész birodalma életét is veszélyeztethetik. 
A sorozat nagy előnye a tökéletlen, de szerethető karakterek is, amely még inkább kiemelte a sorozatot a többi hasonló szerkezetű történet közül.

3. Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Két éve olvastam el a Grisha sorozat második részét, most azonban beszereztem az írónő legutóbbi sorozatának első részét, a Six of Crows-t, így eldöntöttem, hogy nem halogatom tovább a sorozat lezárását, most megejtem. Nem mintha amúgy kényszerítenem kéne magam, ugyanis én azok közé tartozom, akik imádják ezt a high fantasy sorozatot. (Az orosz dolgokért verdeső szívem nem bír magával.)
A sorozat egy olyan helyszínen játszódik, ami Oroszországra emlékeztet, és ahol folyamatos háború dúl a sötétség ellen. Nagyon sokat felejtettem ebből a sorozatból, így gondolkodom azon, hogy újraolvasom az első két részt mielőtt lezárnám a sorozatot - a teljesebb élmény végett, tudjátok.

4. Cinda Williams Chima: Shadowcaster

Aki a tavalyi évben követte a blogomat, tudhatja, hogy egy új kedvenc YA fantasy írónőt avattam, Cinda Williams Chimát. Finoman szólva piedesztálra emeltem őt, és minden YA high fantasyt az ő műveihez hasonlítok.
Idén év elején szereztem be a Shattered Realms sorozatának második részét, amit szeretnék is olvasni, ugyanis a harmadik rész áprilisban megjelenik, és jó lenne naprakésznek lenni a sorozattal. Bár először itt is egy újraolvasás is játszik, amit márciusra terveztem be.
A Shattered Realms sorozat a Seven Realms sorozat után nagyjából 20 évvel játszódik, de teljesen új szereplőket követ. Sajnos ismét nem sokra emlékszem a tényleges történetből (ami szomorú), de van itt mágia, harcok, dráma és érzelmek hada.

5. James S. A. Corey: Kalibán háborúja

Tavaly olvastam a Térség sorozat első részét, ami addig-addig, de belopta magát a szívembe. A folytatásnál remélem, hasonlóan pozitív élményeim lesznek!
A sorozat több szereplőt követnek nyomon - az egyik szálon egy nyomozó próbálja kideríteni, mi történt egy otthonról elszökött lánnyal, míg a másikon egy háború készülődik.
Hasonlóan az előbbi kiválasztottaimhoz, itt is a szereplők komoly befolyással vannak a sorozat iránti érzelmeimre. Nagyon remélem, hogy a folytatásban is képesek lesznek elvinni a hátukon a sorozatot.

6. Rick Riordan: The House of Hades

Év elején megfogadtam, hogy amint újraolvasom a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatot, befejezem (vagy legalábbis folytatom) a Heroes of Olympust. Erre még mindig nem került sor, de ami késik... 
A sorozatot tavaly nyáron olvastam utoljára, viszont nem értem magam - a harmadik rész nagyon tetszett, ráadásul olyan brutális függővége volt, hogy azonnal neki kellett volna ugranom a folytatásnak. Ehelyett hagytam, hogy lecsillapodjanak bennem az érzelmek, és így ismét eljutottam abba a fázisba, ahol csak tologatom magam előtt a sorozatot. 
Komolyan úgy érzem, hogy jobb néha lemaratonozni egy sorozatot, mert ha egyszer abbahagyok valamit, néha nagyon nehezen veszem rá magam a folytatásra.

7. Max Gladstone: Two Serpents Rise

Tavaly fedeztem fel Max Gladstonet, mikor elolvastam a Nagyrészt halott című könyvet. Hasonlóan Bennetthez, ez is instant szerelem lett. Itt azonban nem tudtam kivárni a magyar megjelenést, helyette sikerült beszereznem angol nyelven a következő három részt. Tavasszal pedig szeretnék nekiállni ledolgozni a hátrányomat a sorozattal szemben. 
De miről is szól a sorozat? Az első részben megismerünk egy nőt, aki mágiát tanult, és akit felkeresnek, hogy kinyomozza Alt Coulumb istenének, Kos halálának körülményeit. A történet nagyon izgalmas, fordulatos, Max Gladstone pedig a háttérvilágot is lebilincselően érdekesre alkotta meg, így szerintem nem meglepő, hogy szeretném még több időt eltölteni itt.

8. Anthony Ryan: A láng légiója

Anthony Ryan az a szerző, akinek minden könyvét olvasni akarom, írjon bármiről is. A legújabb sorozata pedig még inkább beleesik a "kell" kategóriába, hiszen sárkányokkal dobta fel a ezt a világot. Az ő verziójában a sárkányok intelligens, de kegyetlen lények, ami nagyon illik a világhoz. Három karaktert követünk, akiknek - nem meglepő módon - valamilyen módon összeér a történetük. 
Az első rész az egyik kedvenc olvasmányom volt 2016-ban, úgyhogy nagy elvárásaim vannak a folytatást tekintve. Amint végzek az egyik fantasy féltéglámmal, neki is állok ennek a kötetnek.

9. Dan Simmons: Terror

Dan Simmons az a szerző, akiről az ízlésőreim ódákat zengenek, ezzel engem is bátorítva, hogy megpróbálkozzak az egyik művével. Tavaly már beszereztem az Íliont, de az első könyvem mégsem az, hanem a legújabb hazai megjelenése, a Terror lesz.
Ennek nagyon egyszerű oka van. Szeretem a szép, csillogó, új könyveket. A könyv egy valós történelmi eseményt dolgoz fel misztikus eseményekkel tarkítva. Mostanában olvastam pár borzongatós könyvet, lehet ez is hatással lehetett a döntésemre - az viszont biztos, hogy a kiadónak sikerült számomra annyira felhypeolni, hogy alig várom, hogy megkaparintsam ezt a féltéglát. Ha titeket is érdekel, március 20-áig kell már csak várnunk rá. Viszont addig legalább 35%-os kedvezménnyel kapható, ami ennél a könyvnél komoly árengedmény.

10. Leslye Walton: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Ez az a könyv, amiről semmit nem tudok, azon kívül, hogy mágikus realizmus, gyönyörű a borítója és az olvasók többsége imádta. Igen, ez éppen elegendő volt, hogy elcsábuljak, és beszerezzem én is, és fel is rakjam a tavaszi olvasmánylistámra.
Oké, kellett egy három év erre az elcsábulásra, de végül csak megtörtem! Igazából nagyon remélem, hogy egy érzelmekben gazdag regény lesz  - esetleg egy adagnyi szomorúsággal megszórva?
Nem kell nagy adag, mert az már engem is kikészítene érzelmileg, de egy-két csipetnyi.

Ez lett volna annak a 10 regénynek a listája, amit mindenképp szeretnék elolvasni tavasszal. Szerintem elég vegyes válogatott lett - thriller, fantasy, sci-fi, mágikus realizmus... És persze emellett is fogok még bőven olvasni könyveket, a mostani napi rendszeremmel több időm jut olvasni (ennek meg is látszik az eredménye).
Nektek milyen könyvek kerültek fel a tavaszi olvasnivalók listájára?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése