2016. november 21., hétfő

Hogyan szabaduljunk meg mindentől és takarítsunk könyvvel?

Ha régóta tervezed, hogy rendbe szeded a lakást, de nem tudod, hogyan kezdj neki, Marie Kondo könyve csak rád vár! A KonMari módszerrel nem csak a környezeted, de te magad is harmonikusabbá válhatsz. Mi is ez az egész? A Blogturné Klub öt bloggere a következő napokban igyekszik bemutatni Nektek a Tiszta örömöt. Tartsatok és játsszatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyvet!







Elég sokszor küszködöm helyhiánnyal, ami azt jelenti, hogy néha a fiókjaim tolcsordulnak, a könyvespolcomon nem fér el több könyv, a ruhásszekrényem ajtaját pedig nem tudom becsukni rendesen.
Már egy ideje foglalkoztat, hogy szeretnék igazán rendet rakni, átláthatóvá tenni mindent és rendszerezni. Viszont a legfőbb gondom a szanálással adódott. Régebben nagyon gyűjtögetős voltam - mindent elraktam a klasszikus "majd jó lesz" alapon. A családom így nevelt alapból, én pedig nem gondolkodtam azon, hogy ugyan mire kellene? Aztán 1-2 éve rájöttem, hogy a "majd jó lesz" dolgokat soha az életben nem szedtem még elő... úgyhogy akkor már végeztem egy kisebb szanálást, de így is sok mindent pakoltam el, és emiatt ismételten kezdtek telni a polcok. 

KonMari módszerkönyve a lehető legjobbkor jelent meg az életemben. Rendet akartam végre tenni, mert bár semmi nem volt elől, mégsem éreztem úgy, hogy rend lenne. Azt kell mondjam, nagyon sokat tanultam ebből a könyvből. Nem mondom, hogy mindent elsajátítottam, de alapvetően felismertem pár dolgot, amit én is ki tudok vitelezni és hasznos is.

Például, hogy mi alapján válogassak. Elsőre hülyeségnek éreztem, hogy "örömszerzés" legyen a rendezőelv, mert elég pragmatikus vagyok. Aztán ahogy nekiálltam a könyveimet válogatni, majd az ékszereimet, kezdtem megérteni. Ennek köszönhetően nagyon sok könyvet leszanáltam (a képen lévők csak egy részét teszik ki, lett még egy stóc).
Amilyen nehéz volt eleinte kidobni holmikat, úgy vált egyre könnyebbé, ahogy telt az idő. Ráadásul az ő segítségével azok a csecsebecséim, amik látszólag semmire nem jók, de imádom, el tudtam rakni dekortárgynak.

A másik kedvenc tippem az elrendezéshez köthető. Végig arról beszélt KonMari, hogy érdemes kiállítani néhány tárgyunkat, hogy örömet okozzon, ha rájuk nézek. Ezt az ékszereimnél valósítottam meg: megtaláltam az ebookolvasóm dobozát, amit kettőbe szedtem - a bennelévő habos anyagot az ékszereimnek, a dobozt az öntapadós cetlijeimre használtam el -, és ezt az előbb említett habos anyagot használtam a beszúrós fülbevalóim tartóinak (a lógós fülbevalókat pedig parafatáblára akasztottam). Így most, akárhányszor kinyitom a fiókot, amiben az ékszereim vannak, olyan, mintha egy ékszerboltban azékszerész előhúzná azokat a táblákat, amikbe belerakták az ékszereket. Imádom nézegetni azt a fiókomat. 

Hasonló dolog történt a körömlakkjaimmal is. Ezeket is eddig eléggé szanaszét tartottam, nem volt egy fix helyük. Most azonban találtam egy cipősdobozt, amiben pont elfértek. 
Mellé került a hajszárítóm még, illetve a fentebb említett "szeretett, de másra nem használt dolgok" - ez esetben a plüsseim. :) Én szintén imádom kinyitni ezt a fiókot is, mert 1. nem rumli fogad 2. a cukiságaim jókedvre derítenek.

Tudni kell viszont, hogy nem tudom pontról-pontra követni KonMari tanácsait. A ruháimat nem szeretném úgy összetűrni, ahogy ő mondja (kis gombócszerűségekbe), hanem a klasszikus, ruhaboltos hajtogatást használom (az szebb, na). Emellett nem igazán követem KonMari rendezését, hiszen nem a ruhákkal kezdtem, hanem a könyvekkel és a konomokkal folytattam.

Ettől függetlenül úgy érzem, hogy nagyon sokat tanultam ebből a könyvből, és rengeteget segített, hogy sikeresebb legyen a rendrakásom, ill. most már úgy érzem, hogy nem lehetetlen olyan otthont teremtenünk, ami boldoggá tesz. És őszintén szólva én már most nagyobb örömömet lelem benne, mint eddig (nem mintha eddig nem imádtam volna). Kíváncsi vagyok, milyen lesz, amikor teljesen elkészültem a saját és a közös részekkel. 


Könyv adatai
Eredeti cím: Spark Joy (2012)
Kiadó: Bookline könyvek (2016)
Oldalszám: 300

Nyereményjáték


Marie Kondo kiemeli, hogy a takarítás és a rendteremtés nem szinonimái egymásnak. Jó, ha ezt tudatosítjuk, mikor belekezdünk a rendrakásba. A könyvben erre találtok tanácsokat. A kötethez tartozó játékban a betűk között kell rendet teremtenetek, hogy megtaláljatok egy-egy takarítóeszközt. Találjátok meg a bejegyzésekben elrejtett takarítóeszközöket, és írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



További állomások


11.21. - Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése