2016. november 14., hétfő

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

"Látnom kell téged. És hallanom. Szükségem van rá, hogy életben maradj. Szükségem van rá, hogy ne csókolózz másokkal csak azért, mert melletted állnak, amikor beköszönt az új év."

Ez az ünnep más lesz, mint a többi!
Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel.
David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?
Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.
Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el.
Ráadásnak pedig egy-egy felejthetetlen ünnepi történetet kapunk Holly Black, Ally Carter, Jenny Han, Kelly Link, Myra McEntire, Matt de la Peña, Stephanie Perkins, Laini Taylor és Kiersten White sztárszerzők tollából.


Karácsony első napján az igaz szerelmem adott tizenkét mesés történetet, hogy megmelengesse szívünket. Mi pedig a következő napokban elmeséljük, miként varázsoltak el a novellák, és továbbadjuk nektek az ajándékot. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a Libri kiadó által felajánlott novelláskötet egyikét!

Közeledik a karácsonyi szezon, amire engem egy jó regény remekül rá tud hangolni. Többek közt ezért is lettem olyan lelkes, mikor láttam, hogy a 2014 karácsonyának leghype-sabb novelláskötete itthon is megjelenik.

Általánosságban elmondható a könyvről, hogy vannak benne kiemelkedő, és kevésbé érdekes novellák, így bármennyire is imádtam a legtöbbet, volt két-három olyan, ami lehúzta összességében az antológia egészéről alkotott csillagozást. A legtöbb novella az ünnepi csoda köré épült, és mindegyik egy-egy új szerelem kialakulását helyezi középpontba. Bevallom, eleinte még próbáltam realisztikusan nézni, és Rainbow Rowell novelláján kívül mindannyiszor enyhén irreálisnak éreztem az új szerelem kialakulását. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ezekben a novellákban nem az a lényeg, hiszen a karácsonyi filmekben is elég hihetetlen dolgok történnek ilyen téren. Sokkal inkább azt az örömérzést kellene megragadnom, amit kiváltanak ezek a novellák, és kikapcsolni az agyamban azt a gombot, ami arra emlékeztet, hogy ez mennyire irreális.

Másik közös vonás a novellákban, hogy a főszereplőknek igen komoly és szomorú háttértörténetet adtak. Persze a novellák hosszúsága nem ad lehetőséget arra, hogy ezeket bővebben is kifejtsék – pláne nem megoldják -, sokkal inkább úgy működnek ezek a novellák, hogy lehetőséget adnak a főszereplőknek, hogy legalább egy napra elfelejthessék a hétköznapi életük szörnyűségét, és boldogok lehessenek (kivéve egy novellánál – Jenny Han szadista, és darabokra törte a szívem).

Ki szeretném még emelni, hogy nem mindegyik novella a keresztény hagyományokat veszi elő, ezt pedig nagyra értékeltem. Jó volt megismerni más ünnepeket, tradíciókat is, még ha nem is maga volt a legközpontibb esemény.
Vessünk egy pillantást a novellákra is!

Rainbow Rowell: Variációk éjfélre
Nagyon szeretem Rainbow Rowell történeteit, mert aranyosak és elvarázsolnak. Ez ennél sem volt másképp, ráadásul az egyik kedvenc témámmal foglalkozik: barátokból szerelmesek. Ahhh.

Kelly Link: A hölgy és a róka
Ez elég furcsa történet volt, ami őszintén szólva nem adott túl sokat.

Matt de la Pena: Angyalok a hóban
Jennifer E. Smith történetei jutottak eszembe erről a novelláról. Érdekes mód másodjára jobban tetszett, mint eredetileg.

Jenny Han: A Sarkcsillagon megtalálsz
Még mindig egy nagy kedvenc a maga keserédes hangulatával. Ez a novella vett rá annó, hogy próbálkozzak Jenny Hannal (ezért hálás vagyok ennek a gyűjteménynek).

Stephanie Perkins: Csoda történt, Charlie Brown
Ez a novella nagyon betalált nálam, és remek szórakozást nyújtott az olvasása. Ami pedig a legjobb, hogy ez a páros visszatér Stephanie Perkins másik novellásgyűjteményében is! Csak, hogy legyen okom olvasni azt is.

David Levithan: Átmeneti Mikulás
Első olvasásra tetszett ez a novella. Másodjára viszont egyáltalán nem. Nem kaptam semmit ettől a szövegtől, így eléggé csalódott vagyok.

Holly Black: Krampuszünnep
David Levithan novellájával ellentétben ez a történet jobban tetszett, mint első olvasásra. Azt kell mondjam, az egyik legjobb romantika ebben a sztoriban rejtezik, és bár nem kedvenc (nekem kicsit túl hosszú), de örülök, hogy megbékéltünk egymással.

Gayle Forman: Mi a franc volt ez, Sophie Roth?
Imádom az írónőt, de ez a novella továbbra sem mozgat meg. Annyi, hogy szívesen megkóstolnám az almáspitét sajttal. Ez nem sok, ugye?

Myra McEntire: Söröshordók és Kisjézus
Ez… ez katasztrófa volt számomra. Eredetileg sem volt valami imádott novellám, de most végképp nem nyerte el a tetszésemet. Legközelebb átugrom, vagy nem tudom…

Kiersten White: Isten hozott a kaliforniai Karácsonyban
Jó volt, de egyáltalán nem éreztem benne a karácsonyi szellemet, pedig azt várnám egy karácsonyi gyűjteményből, hogy ráhangol az ünnepre. Ezt leszámítva viszont jó olvasmány volt.

Ally Carter: Betlehem csillaga
Egy kis karácsonyi csoda, családi érzésekkel és egy cuki szerelmi szállal. Olvastam volna még tovább.

Laini Taylor: A lány, aki felébresztette az álmodót
A kedvenc novellám a kötet legvégén található. Határozottan ez volt a legösszetettebb, legérdekesebb és legtalálóbb történet (bár lehet, nem a legünnepibb szintén). Viszont nagyon örülök, hogy az írónő ír egy sorozatot is, amely ebben a világban játszódik. KÖSZÖNÖM!


Könyv adatai
Eredeti cím: My True Love Gave to Me (2014)
Kiadó: Libri (2016)
Oldalszám: 465

Nyereményjáték


Karácsony további napjain mit adott az igaz szerelmem? Minden állomáson találhattok egy képet, amelyen azt láthatjátok, mit is kapott a blogger az adott napon. A ti feladatotok pedig az lesz, hogy minél pontosabban írjátok be a rafflecopter megfelelő részébe, amit láttok. Ha elég cselesek vagytok, egy dal dúdolása sokat segíthet! A helyes megfejtők között pedig kisorsolunk három darabot a Libri kiadó által felajánlott Ajándékba adlak kötetekből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


További állomások



11.14. Always Love a Wild Book
11.15. Könyvvilág
11.16. Bibliotheca Fummie
11.17. MFKata gondolatai
11.18. Deszy könyvajánlója
11.19. CBooks
11.20. Sorok között
11.21. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése