2016. november 24., csütörtök

Tabitha Suzuma: Forbidden - Kimondhatatlan

A szemed becsukhatod, hogy ne lásd, amit nem akarsz látni, de a szívedet nem csukhatod be, hogy ne érezd, amit nem akarsz érezni.

A szerelem nem ismer határokat…
Lochant és Mayát a testvéri szálakon túl mindig is mély barátság fűzte egymáshoz. Mivel alkoholista anyjukra nem számíthatnak, közösen nevelik három kisebb testvérüket. Ez a megpróbáltatásokkal teli élet – és a köztük lévő tökéletes összhang – a megszokottnál jóval közelebb hozza őket egymáshoz.
Olyan közel, hogy végül egymásba szeretnek.
Lochan és Maya tudja, hogy a kapcsolatuk vállalhatatlan, és nem folytatódhat tovább. Ám tehetetlenek, mert amit éreznek, az semmihez sem fogható...


Idén télen hazánkban is megjelenik Tabitha Suzuma híres regénye, a Forbidden, ami magyarul a Kimondhatatlan címet kapta. Tartsatok velünk november 24-e és december 2-a között, amikoris kétnaponta egy-egy blogger mutatja be nektek ezt a rendhagyó, mégis romantikus, és szívszorító történetet, amelyben egy valóban tiltott kapcsolatba nyerhettek bepillantást Lochan és Maya szemén keresztül. Ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménypéldány egyikét.

Nagyon sokat hallottam már a Forbidden című regényről, mielőtt a várólistámra került volna. Tartottam attól, hogy ismét a túl nagy hype csapdájába esek, és nem tudom úgy élvezni a könyvet, ahogy megérdemelné. Nos, szerencsére nem így lett, hanem egy igazán megrázó és mégis gyönyörű történetet ismerhettem meg.

A legfontosabb kérdés, ami felmerülhet olvasás előtt, hogy miként kezeli az írónő az általa választott témát. Olvastam már incest történetet korábban, de inkább nem mennék bele, hogy ott mit művelt az írónő, mert még a mai napig kiráz tőle a hideg. Tabitha Suzuma azonban sokkal inkább a témának a lelki és érzelmi oldalára koncentrált. Mivel egy tabu témáról van szó, az írónő is nagyon finoman mutatta ezt be – én legalábbis nem éreztem úgy, hogy hirtelen túl sok lett volna, mert egyszerre csak egy árnyalattal mélyítette a főszereplők közti kapcsolatot. Ráadásul még megrázóbbá tette az egészet, hogy a testvérek belső küzdelmét is végigkövethettem, ahogy próbálnak küzdeni az érzelmeik ellen.

Nem ez volt azonban az egyetlen konfliktus a regényben. A mondhatni katalizátora az eseményeknek a családi háttérben található. Az írónő kegyetlen őszinteséggel ír a családon belüli elhanyagolásról – szemléletesen bemutatja, milyen ilyen családban élni, milyen érzelmi terhet jelent ez a gyermek számára, miként dolgozza fel. Az érzelmi reakcióm (mérhetetlen düh) is mutatja, mennyire eleven, reális képet festett az írónő. Ezért az aspektusáért is csak dicséret illeti a könyvet.

A történet realista regény mércével mérve átlagos, az élet egy szeletéről írt az írónő. Viszont kikészített teljesen az események összefüggése. Mindamellett a szerző mesterien érzékeltette, hogy ez nem tündérmese lesz – így végig rettegéssel telve olvasva vártam. Olyan érzés volt, mikor érzed, hogy valami rossz fog történni, de nem tudod megakadályozni. Viszont a tekintetedet sem tudod elfordítani róla. És még így is darabokra törött a szívem.

A szereplőket szintén csak dicsérni tudom. Annyira emberiek voltak – megvoltak a maguk hibái, semmi különleges nem volt bennük, ráadásul nagyon részletesen ki lettek dolgozva. Ezért viselt meg még inkább ez a könyv, mert „elhittem”, hogy élő emberek, akiknek mindezt ki kellett állniuk. Nagyon közel nőttek a szívemhez, ami csak még fájdalmasabbá tette az egész olvasást.

Mindent összevetve semmi kivetnivalót nem találtam ebben a regényben. Egyértelmű, hogy nem való mindenkinek az olvasása (nincsenek explicit jelenetek, de attól még olyan témát mutat be, ami érzékenyen érinthet egyes embereket), viszont ha nyitott rá valaki egy igazi szívet tépő, mégis gyönyörű olvasásélményben lesz része, amely még évekkel később sem hagyja teljesen nyugodni. Én legalábbis így jártam, és ezért bátran kimerem jelenteni, hogy a Forbidden azon regények sorát gazdagítja, amelyek maradandók, és amelyek értékeket adnak át.





Könyv adatai
Eredeti cím: Forbidden (2011)
Kiadó: Könyvmolyképző (2016)
Oldalszám: 392

Nyereményjáték


A világon számtalan tabu létezik, nem csak a vérfertőzés, hiszen ezalatt a fogalom alatt értünk minden olyan jelenséget, amiről az emberek nem beszélnek szívesen, vagy épp próbálnak úgy tenni, mintha nem létezne. Ebben a játékban az lesz a feladatotok, hogy egy-egy leírás alapján megfejtsétek, éppen melyik taburól is van szó. Ezek lehetnek olyanok is, amik ma már kevésbé számítanak annak, ám mégis sokan feszengenek, ha szóba kerül. A játékban résztvevők között három nyereménypéldányt fogunk kisorsolni.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Túlzásba vitt, rendszeres alkoholfogyasztás.

További állomások


11.24. Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése