2016. november 19., szombat

Susan Ee: The End of Days - A vég napjai

"– Mit gondolsz, hogy alakulnának a dolgok – A hangom elakad. Nyelek egyet, és folytatom. – Ha ember lennél, vagy én angyal?
Kinyújtja a kezét, mintha nem bírná megállni, és a mutatóujjával végigsimít a ruha vállán.
– Ha ember lennék, felszántanám neked a legjobb tanyát. – Komolyan, őszintén cseng a hangja."

Sorozat: Penryn & the End of Days #3 / Angelfall #3

A vég napjai Susan Ee bestseller trilógiájának záró kötete. Penryn és Rafi menekülnek, miután az angyaloktól sikerül megszökniük. Kétségbeesetten keresnek egy orvost, aki helyre tudná hozni azokat a változtatásokat, amiket az angyalok végeztek Rafin és Penryn húgán. Kutatás közben felbukkan valami Rafi múltjából, és olyan sötét erőket szabadít el, melyek mindkettejükre nézve végzetesek lehetnek.
Az angyalok által az emberekre szabadított apokaliptikus rémálomban mindkét oldal a totális háború felé sodródik. Valószínűtlen szövetségek köttetnek, a haditervek folyton módosulnak. De ki fog győzedelmeskedni? A Föld feletti uralomért folyó harcban Rafinak és Penrynnek döntenie kell, melyik oldalra álljanak, kit válasszanak: a saját fajtájukat vagy egymást?



Penryn élete nem egyszerű - a világát megtámadták az angyalok, a családja még az új világ mércéjével mérve is bizarr, ráadásul a saját érzelmeit sem tudja hová tenni. A vég napjai azonban közeleg, és nincs idő szerelmi drámákra. Kövessétek velünk Penryn kalandjainak utolsó felvonását, és ha játszotok, megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három regény egyikét!

Susan Ee Angelfall sorozata szerelem volt első és második olvasásra is. Így képzelhetitek, mennyire vártam, hogy megtudjam, miként ér véget Penryn története. Őszinte leszek – tetszett a befejezés, mégis ez lett a legkevésbé tetsző kötet a sorozatban. De nézzük meg kicsit bővebben, milyen érzéseket keltett bennem ez a regény.

Kezdeném először is az elvárásaimmal, hiszen azok befolyásolták a könyvről alkotott véleményemet. Azt gondoltam, hogy ez a rész választ ad arra a rengeteg kérdésre, ami felmerült az előző részekben. A történetet pörgősnek vártam, hiszen mégiscsak utolsó rész – ó, sok-sok fordulattal. Penryn és Rafi románca tökéletes volt úgy, ahogy, és azt reméltem, hogy a könyv legvégén tisztázzák az érzelmeiket, addig pedig megmaradt az a titkos szenvedély, amelyet eddig is láthattunk.

Nagyon sokat vártam ettől a regénytől, elsősorban érzelmi szempontból, hiszen az előző részekben igen erős volt ez az aspektusa. Nagyon sok érzelmes jelenet adódott ebben a kötetben, viszont azt a szívfájdalmat, amit Susan Ee egyetlen mondattal is képes okozni, most nem sikerült hoznia. Ez volt az egyik fő problémám ezzel a résszel.

Történetet tekintve elég izgalmasnak tekinthető a zárórész, hiszen nagyon sok rendeznivaló akadt. Örültem annak is, hogy több információt szerezhettem Rafi múltjáról, mert ezáltal talán egy picit jobban megismerhettem volna. Leginkább azt imádtam, hogy az írónő kihangsúlyozta végre, hogy Rafi és Penryn ellentétes oldalon állnak. Eddig annyira elfeledtette velem és a szereplőkkel is, hogy mindenki számára megdöbbentő volt ez a felfedezés. Imádtam, hogy Penryn nyíltan elismerte, hogy habár ők együtt egy csapat (aww), de hiába mindez, mikor mindketten a saját népükhöz hűségesek. A legtöbb történés azért a regény második felére koncentrálódott, ott derült fény majdnem mindenre… hangsúly a „majdnem”-en. Habár rengeteg minden történt, és sok mindenre választ kaptunk, így is maradt bennem jó pár kérdés.

Az előző két részről készült értékelésben csak dicsértem Penrynt, aki az egyik kedvenc női főszereplőmmé avanzsált az évek során. Ebben a részben azonban történt valami, ami kicsit visszavetett a lelkesedésemből. Penryn második kötetben bemutatott karakterfejlődése ugyanis erre a részre kicsit elveszett – mind Paige elfogadását, mind Rafit illetően. Sajnáltam, mert A túlélők világa leggyönyörűbb és legszívbemarkolóbb jelenete volt, mikor Penryn rájött, hogy mindegy mi a húga, akkor is az ő családja. Itt azonban ismét mintha kissé elfeledte volna ezt. Nem mondom, hogy visszatért oda, ahol korábban volt, de így is elveszett annak a jelenetnek a jelentősége. Ettől függetlenül továbbra is nagyon erős karakter, aki képes racionális döntéseket hozni (megjegyzem, ismét okozott azért egy-két apróbb szívfájdalmat némely gondolatával). Bár itt is megjegyezném, hogy akadt néhány olyan mozzanata is, ami totál karakteridegen volt tőle.

Rafi karakterével is adódtak gondjaim, és ezek leginkább a Penrynhez való kapcsolatához köthetők. Megszoktuk már, hogy Rafi távolságtartó és kötelességtudó; többek közt ezért is imádhattuk, mikor egy-egy apró mozdulattal elárulta, hogy nem közömbös Penryn iránt. Nos, ebben a részben akadtak olyan jelenetek, melyekben nem ismertem egyszerűen Rafira, és ez nagyon zavart.

Bár nem annyira, mint a szerelmi szál alakulása. Mint írtam, imádtam ezt a csendes, de szenvedélyes kapcsolatot, ami Penryn és Rafi közt volt. Ebben a részben ez odalett, annyira direkt és erőltetett volt jó néhány közös jelenetük. Persze, rajongóként imádnom kellett volna, hiszen végre történik valami, de annyira nem volt megfelelő érzelmi töltetük ezeknek a jeleneteknek. Azért nem utáltam meg a párost, hiszen valamilyen szinten örültem a közös pillanatoknak, de annyival több lehetett volna.

És ez az érzésem a befejezéssel kapcsolatban. Annyival több lehetett volna, főleg érzelmileg. Ne értsetek félre, igazán minőségi ez a könyv, és az írónő valami mesésen ír (ráadásul a humora fergeteges, többször is felnevettem olvasás közben), de alulmúlja az előző részeket. Viszont tény, nagyon fog hiányozni ez a világ, de legfőképp a karakterek, hiszen igazán közelnőttek a szívemhez.



Könyv adatai
Eredeti cím: The End of Days (2015)
Kiadó: Könyvmolyképző (2016)
Oldalszám: 368

Nyereményjáték


Az utolsó részhez érkezett az Angelfall sorozat, így ideje egy kis nosztalgiának. Minden állomáson találhattok egy-egy kérdést az első két részből, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő dobozába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk három példányt Susan Ee: End of Days - A vég napjai című könyvéből a Könyvmolyképző kiadó felajánlásával.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Hol tartja Penryn a kardját?



További állomások


11.19. Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése