2016. április 5., kedd

M. R. Carey: Kiéhezettek

"Egyszer Melanie is új lányként érkezett, de ez annyira régen történt, hogy nem is nagyon emlékszik már rá. Akkor még szavak sem voltak, csak dolgok nevek nélkül, és az ilyesféle névtelen dolgok nem maradnak meg az ember fejében. Kiesnek és eltűnnek."

A történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a „kiéhezettek" gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak.
A egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy „guberálókká" válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a helyzetet.
Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel – vagy inkább felhasználásukkal – sikerül megtalálniuk az ellenszert.
Egy napon a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük az egyik legintelligensebb kiéhezett gyerekkel, Melanie-val. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre…


Szépirodalom, történelem, ismeretterjesztő kötetek vagy épp albumok. Örömünkre szolgál, hogy a Kossuth Kiadói Csoport, hazánk egyik legjelentősebb kiadójának bemutatkozó turnéján három könyvet is bemutathatunk Nektek! Tartsatok velünk, ismerkedjetek meg a Kiadó köteteivel, és a Kiadó jóvoltából lehetőségetek van megnyerni a turnéban részt vevő könyvek egy-egy példányát!

Egy egyáltalán nem mindennapi könyvhöz volt szerencsém. M. R. Carey Kiéhezettek című regényét még a külföldi megjelenés idején néztem ki magamnak a sejtelmes leírás miatt. A magyar megjelenés pedig kiváló indokot szolgáltatott arra, hogy előrébb hozzam a várólistámon, és megtudjam, milyen történetet mesél el az író.

Ennek ellenére, amikor a végére értem, fogalmam sem volt arról, mit érezzek – vagy egyáltalán mit is gondoljak erről a könyvről. Ilyen élményben is jó rég nem volt részem.
A regényt két részre tudnám osztani – az első fele a lélektani aspektusra fókuszált, míg a második fele inkább egy túlélő regénynek ment el. Személy szerint az elejét jobban szerettem, különösen a benne felmerülő morális kérdések miatt.

Tudnotok kell, ez nem az a regény, amelyet könnyedén elolvas az ember, majd elfelejt. Ó, egyáltalán nem. A benne felmerülő morális kérdések elgondolkodtatóak, és szinte kényszerítik az olvasót, hogy képzelje magát bele a helyzetbe, gondoljon bele, ő mit tenne az adott helyzetben.

Imádtam, ahogy az író megalapozta a központi témát is: embernek és emberségesnek lenni. Mennyire érdekes, hogy ez a két szó majdnem ugyanaz, azonban milyen gyakran nem lehet közéjük egyenlőségjelet tenni. Az író is ezen a vonalon haladt, és megmutatta, hogy nem feltétlenül kell embernek lenni ahhoz, hogy emberségesek legyünk. Egyébként elborzasztott, hogy annak ellenére, hogy milyen kevés ember maradt, még így is képesek voltak egymás ellen harcolni.

Ezzel a könyvvel legtöbbször így jártam. Elszörnyedten, megdöbbentem vagy éppen melankóliába merültem akár csak egy-egy mondat alapján. Legfőképp, azért, mert legtöbb esetben egy tíz év körüli kislány gondolatai voltak. Azt hiszem, engem leginkább az viselt meg, hogy szegény Melanienak milyen válogatott brutalitásokat kellett megélnie, és hogy ő ezeket természetesnek vette. Annyira nem érdekelt, hogy Kiéhezett, hogy voltak képesek felnőtt emberek ilyen szörnyűségeket megtenni velük. Persze tudom, ez is sokkal komplexebb, egyáltalán nem fekete-fehér volt a helyzet. Annyira próbáltam beleélni magam, elképzelni, én miként viselkednék, de természetesen arra jutottam, hogy eddigre már rég kiéhezett lennék én is.

A regény iránti szenvedélyem akkor csökkent valamelyest, amikor átváltott túlélőregénybe. Nem számítottam erre a fordulatra, és bevallom, nem segített a helyzeten, hogy hiába voltak a szereplők végig veszélynek kitéve, néha unatkoztam és elvesztettem az érdeklődésemet. Ez leginkább a végénél okozott gondot – ami önmagában csodálatos -, mert ott már nem annyira érdekelt, mi lesz a karakterek sorsa. De ettől függetlenül csodálatos a befejezés, méltó a könyvhöz és ahhoz az eszmékhez, amiket bemutatott.

A másik problémám abból fakadt, hogy több szempontúvá vált a regény, és pont az a szereplő kapta a legkisebb figyelmet, aki a legfontosabb volt – Melanie. Képzelhetitek, hogy ez nekem egy kisebb csalódás volt, ugyanis pont az ő gondolatai és érzései érdekeltek leginkább.

Ha már említettem Melanie, beszéljünk a szereplőkről. Az író kiváló munkát végzett a kidolgozásukban. Senki nem volt tökéletes, mindannyiuknak megvolt a maguk keresztje. Melaniet leszámítva senki nem nőtt túl közel a szívemhez, sőt Caldwellet például utáltam! Tudom, tudósként gondolkodott, de kíváncsi vagyok, mit szólt volna, ha érzéstelenítés nélkül távolítja el valaki az ő agyát.

Mindent összevetve egy igazán egyedi, különleges és tanulságos regényhez volt szerencsém, ami egyáltalán nem könnyed olvasmány. Annak ellenére, hogy „zombis könyv”, ennél sokkal mélyebb tartalmat kapott. A morális üzenet körítése tökéletes volt, és ugyan voltak kisebb gondjaim, úgy gondolom, egy igazán értékes regény a Kiéhezettek.



Könyv adatai
Eredeti cím: The Girl With All the Gifts (2014)
Kiadó: Kossuth (2016)
Oldalszám: 456

Nyereményjáték


A Bemutatkozó turné alkalmából - hogy még több kötetet megismerhessünk a Kossuth Kiadótól - egy kis könyvvadászatra hívunk Titeket. Minden állomáson találtok egy rövid leírást a Kiadó gondozásában megjelent kiadványok közül. A feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, a rafflecopter megfelelő sorába pedig beírjátok a szerzőt és a címet!

Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik mindhárom állomáson kitalálják és beírják a megoldást. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A Kiadó csak magyarországi címre postáz.

Angyalok, Prága, művészet és emberi fogak. A főszereplőnk egy átlagos hétköznapjához hozzátartozik, hogy különböző titokzatos küldetéseket hajt végre, amelyek egyáltalán nem veszélytelenek. Eközben arra igyekszik rájönni, ki is ő valójában. De vajon milyen következményekkel járhat az igazság felfedése?

a Rafflecopter giveaway

További állomások


04/05 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése